Κυπελλούχος Ελλάδας ο Ολυμπιακός

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 20:34
UPD:24/05/2011 17:25

A- A A+

Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του θεσμού κατάφερε να επικρατήσει του Παναθηναϊκού με 68-74.

Το τριφύλλι μπορεί πριν από μόλις μια εβδομάδα να πρόσθεσε το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο παλμαρέ του, στο κλειστό του Ελληνικού, όμως, οι ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που εμφανίστηκαν πιο αποφασισμένοι και έτοιμοι για να σηκώσουν την κούπα. Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, γεγονός που αποτυπώνεται και στη διακύμανση του σκορ, ενώ κάθε φορά που ένιωσαν την καυτή ανάσα του αντιπάλου τους, βρήκαν τις κατάλληλες λύσεις για να απαντήσουν.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς, που αναδείχθηκε και MVP του τελικού με τους 18 πόντους που πέτυχε, ήταν η κινητήρια δύναμη του Ολυμπιακού, ενώ σχεδόν αλάνθαστος ήταν κάτω από το καλάθι ο Γιάννης Μπουρούσης. Στην αντίπερα όχθη, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Μάικλ Μπάτιστ είχαν από 17 πόντους έκαστος, όμως ώρες-ώρες έμοιαζαν να παλεύουν μόνοι τους, καθώς δεν πήραν ποτέ τις βοήθειες που ζητούσαν από τους συμπαίκτες τους.

Το ότι οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν σε καλύτερη μέρα ήταν εμφανές από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, όταν μετά τα πρώτα δυόμισι λεπτά είχαν εξαναγκάσει τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε έξι ομαδικά φάουλ. Μέχρι, δε, το τέλος της περιόδου είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν και μια μικρή διαφορά της τάξεως των πέντε πόντων (17-22), που τους επέτρεπε να έχουν τον έλεγχο του αγώνα.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός είχε μόνο επί μέρους ξεσπάσματα, όπως το 12-2 που έτρεξε στο τέλος του πρώτου μέρους και τον βοήθησε να γυρίσει το εις βάρος του -8 σε +2 (από 25-33 σε 37-35).

Τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός σε τέτοιες συνθήκες λύγιζε συνήθως ψυχολογικά. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και φέτος. Έχοντας πάρει σχετικά τον αέρα του Παναθηναϊκού, με δυο νίκες σε ισάριθμα ντέρμπι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μπόρεσε με ένα σερί 12 πόντων να φέρει πάλι τούμπα το σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο (42-49 στο 24').

Ο πρωταθλητής Ευρώπης πήγε να επαναλάβει το ίδιο κόλπο και στις αρχές της τέταρτης περιόδου, παίρνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα τριών πόντων (62-59), αλλά τότε ήταν που οι ερυθρόλευκοι έβγαλαν την αποφασιστικότητά τους. Με ένα απίστευτο τρίποντο του Τεόντοσιτς λίγο αργότερα βρέθηκαν εκ νέου στη θέση του οδηγού, ενώ στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις έδειξαν πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία από τους αντιπάλους τους. Ακόμα και όταν χρειάστηκε να πάνε στις βολές, δεν λάθεψαν, με τον Μπουρούση στα 78'' πριν το τέλος να πετυχαίνει τις δυο πιο σημαντικές του παιχνιδιού και να στέλνει την ομάδα του στο +3 (65-68).

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 39-37, 53-58, 64-78

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Καϊμακόγλου 6, Τέπιτς 2, Περπέρογλου 5(1), Μπατίστ 17, Φώτσης 8(2), Σάτο 7(1), Νίκολας, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 17(3), Βουγιούκας, Καλάθης 2

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς 18(2), Γκόρντον 2, Πρίντεζης, Μπουρούσης 13, Κέσελ 4, Έρτσεγκ 2, Μαυροκεφαλίδης 16, Χαλπερίν 9(1), Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 8(2)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις