Εν αναμονή μέτρων για το κέντρο της Αθήνας

Επίκαιρες ερωτήσεις Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 16:07
UPD:19:12

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τα φαινόμενα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

A- A A+

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τα φαινόμενα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσαν προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Σημειώνεται ότι δέσμη μέτρων για την ανακούφιση του κέντρου και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αναμένεται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στις 6 μ.μ. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του κ. Παπανδρέου με το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, ο οποίος θα παρίσταται επίσης στο υπουργικό συμβούλιο.

ΝΔ: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Στην ερώτησή του, που θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι «η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς κυκλώματα εκμετάλλευσης ναρκωτικών, πορνείας, λαθρομεταναστών και εκβιαστών έχουν καταστήσει συγκεκριμένες γειτονιές της πρωτεύουσας απροσπέλαστες για τους πολίτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους τουρίστες».

«Η κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική ζωή στην περιοχή του κέντρου», τονίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέμειναν απλά σχέδια επί χάρτου, οι κατά καιρούς μεγαλεπήβολες διακηρύξεις της».

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για προβλήματα στην ελληνική αστυνομία που αυξάνονται και καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επέρριψε «τεράστιες ευθύνες» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με την τελευταία εξτρεμιστική επίθεση κουκουλοφόρων έξω από το αστυνομικό τμήμα στην οδό Καλλιδρομίου, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση του κ. Παπουτσή.

«Υπάρχει ακόμα υπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε ερώτηση αν επίσημα η ΝΔ ζητεί την παραίτηση Παπουτσή.

«Την ώρα που η Αστυνομία, με τα πενιχρά μέσα που της έχουν αφήσει, με την αλόγιστη πολιτική τους, έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την εξτρεμιστική δραστηριότητα, την ανομία, ο κ. Παπουτσής με δημόσιες δηλώσεις απαξιώνει το έργο της, δίνει λαβή σε ακραία και εξτρεμιστικά στοιχεία και πλήττει το ηθικό των αστυνομικών. Φαίνεται ότι ο υπουργός προτάσσει κομματικές σκοπιμότητες και όχι τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ειναι αδιανόητο» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Για έλλειψη υπευθυνότητας κατηγόρησε από την πλευρά του τον εκπρόσωπο της ΝΔ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στις βολές του κ. Μιχελάκη κατά του κ. Παπουτσή.

«Άλλοι παραιτήθηκαν και ετράπησαν σε φυγή εγκαταλείποντας την Αθήνα και τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα, εγκαταλείποντας τους πολίτες απροστάτευτους στην οικονομική κρίση, το φόβο και την ανασφάλεια», σχολιάζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΛΑΟΣ: Καζάνι που βράζει το κέντρο

Για «καζάνι που βράζει» κάνει λόγο με αφορμή την εικόνα του κέντρου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό. Εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση, παρατηρεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «έχουν φτάσει στο απροχώρητο την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου επικρατούν συνθήκες "γκετοποίησης", πλήρους αποσταθεροποίησης και εξαθλίωσης».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η πρόσφατη άγρια δολοφονία του Μανώλη Καντάρη ήταν αφορμή να πυροδοτηθούν νέες, εκτεταμένης κλίμακας, συγκρούσεις, μεταξύ κατοίκων, λαθρομεταναστών και ακραίων κοινωνικών ομάδων», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «επιτρέπει να διολισθαίνει μέρα με την ημέρα το κέντρο της πρωτεύουσας σε αυτήν την όλο και πιο τραγική κατάσταση».

Αποφασιστική εφαρμογή του νόμου ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Τα οποιαδήποτε μέτρα δεν αρκεί να εξαγγέλλονται, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τα φαινόμενα βίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εν όψει της ανακοίνωσης των σχετικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την αποφασιστική εφαρμογή του νόμου για να επανέλθει η ομαλότητα στη πρωτεύουσα και να παταχθεί η εγκληματικότητα. Τονίζει ακόμη ότι οι «αυτόκλητοι σωτήρες των κατατρεγμένων, αλλά και οι δήθεν υπερασπιστές της έννομης τάξης» θα πρέπει να απομονωθούν, αφού, όπως αναφέρει «ούτε οι συμμορίες, ούτε η Χρυσή Αυγή, ούτε οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές, θα επιβάλουν στη πόλη τους δικούς τους κανόνες».

Υπογραμμίζει την ίδια ώρα την ανάγκη ύπαρξης ενός σοβαρού και αποτελεσματικού σχεδίου παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ., με παράλληλα αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ αποφασιστικός παράγοντας, συμπληρώνει είναι επίσης η αντιμετώπιση της άναρχης μεταναστευτικής ροής.

Όπως επισημαίνει τέλος στη σχετική της ανακοίνωση, η ζήτημα η προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στη βία, στην ανομία, στην κατάλυση της συντεταγμένης λειτουργίας της κοινωνίας είναι μείζον πολιτικό ζήτημα.

Τριάντα προσαγωγές

Σε 30 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έξω από το δημαρχείο, στην πλατεία Κοτζιά, και στη διασταύρωση Γ΄Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, όπου την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκε ο 44χρονος Μανόλης Καντάρης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι προσαγωγές αφορούν κυρίως άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Γ΄Σεπτεμβρίου και έγιναν προληπτικά για να μη δημιουργηθούν επεισόδια, σε περίπτωση που ήθελαν να πορευτούν προς το δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, όπου ήταν σε εξέλιξη άλλη συγκέντρωση.

Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην ασφάλεια απ΄όπου θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή