Οικονομικά κίνητρα με στόχο την αναβάθμιση του κέντρου

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 14:32
UPD:22:33

«Ο δήμος Αθηναίων πρέπει να διασφαλίσει στον πολίτη ότι θα ζει σε μια περιοχή καθαρή και καλά φωτισμένη, η Αστυνομία ότι θα είναι ασφαλής, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει κάποια φορολογικά κίνητρα να επιστρέψει στο κέντρο και ο δήμος επίσης να κρατήσει ζωντανές τις πλατείες κτλ», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

A- A A+

Χορήγηση κινήτρων για αγοραπωλησίες ακινήτων, φοροπαλλαγές για την αποκατάσταση κατοικιών, αλλά και έκπτωση για επαγγελματίες που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους σε περιοχές όπως το Γεράνι, ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο προβλέπουν μεταξύ άλλων οι δράσεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος για την αναβάθμιση του κέντρου.

Στόχος των υπουργείων είναι η επιστροφή των χαμένων χρήσεων και η εγκατάσταση νέων κατοίκων στις παραπάνω περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ η δέσμη κινήτρων που ανακοινώθηκαν μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποβλέπουν αφενός στην αποκατάσταση κτιρίων και αφετέρου στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις εν λόγω περιοχές.

Ακολουθεί αναλυτικότερα η δέσμη κινήτρων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:

Γεράνι

1. Φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών. Συγκεκριμένα θα εκπίπτει από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, επί μια δεκαετία, το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας (για έργα κόστους μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Παράδειγμα: Εάν ένας ιδιοκτήτης δαπανήσει 48.000 ευρώ για την αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. (80Χ600 ευρώ ανά τ.μ.) θα αποκτήσει δικαίωμα έκπτωσης από τους μελλοντικούς φόρους 38.400 ευρώ (48.000Χ80%) στο σύνολο της δεκαετίας και κατ΄ έτος θα πληρώνει 3.840 ευρώ λιγότερο φόρο από το φόρο που αναλογεί από τις δραστηριότητές του γενικά.

2. Αντίστοιχες ρυθμίσεις αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονται για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία.

Προϋποθέσεις που τίθενται για τα παραπάνω (1,2):

το ακίνητο να ιδιοκατοικηθεί ή ιδιοχρησιμοποιηθεί από τον κύριο αυτού ή μέλος της οικογένειάς του ή εάν εκμισθωθεί να εκμισθωθεί σε πρόσωπα που το δηλούμενο εισόδημα τους είναι τριπλάσιο του ενοικίου. Η προϋπόθεση αυτή δεν τίθενται για τα ισόγεια καταστήματα και τα γραφεία.

3. Επιπλέον, προβλέπεται για μία πενταετία διπλή έκπτωση μισθώματος για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην περιοχή. Εάν πληρώνει ο ενοικιαστής 500 ευρώ το μήνα και σε ετήσια βάση 6.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση ως δαπάνη 12.000 ευρώ.

4. Ανάλογη ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Δηλαδή, εκπίπτει κάθε χρόνο το 1/10 της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τ.μ.

5. Ακόμα προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται σε 3%.

6. Η περιοχή Γεράνι, που οριοθετείται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επίκουρου καλύπτεται από 7 ζώνες κυκλικές και γραμμικές του αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Οι τιμές εκκίνησης των ζωνών κυμαίνονται από 1.100 - 2.400 ευρώ/τ.μ. και αφορούν νεόδμητα ακίνητα α΄ ορόφου, χωρίς την επιρροή της εμπορικότητας. Οι συντελεστές εμπορικότητας στην εν λόγω περιοχή κυμαίνονται από 1-4.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της παλαιότητας των ακινήτων της περιοχής, οι φορολογικές αξίες των ισογείων καταστημάτων κυμαίνονται από 880 ευρώ/τ.μ. (π.χ. Επικούρου) - 5.880 ευρώ/τ.μ. (π.χ. πλ. Ομονοίας).

Οι φορολογητέες αξίες με τη μέγιστη παλαιότητα (25 χρόνια και πλέον) για τον α΄ όροφο, κυμαίνονται από 660 – 1450 ευρώ/τ.μ. Μια πρώτη έρευνα αγοράς που έγινε, έδειξε ότι, για μεν τους ορόφους οι αγοραίες τιμές κυμαίνονται από 700 – 3.200 ευρώ /τ.μ., ενώ για τα ισόγεια κυμαίνονται από 2.200 – 6.250 ευρώ/τ.μ.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη τη διαμορφούμενη κατάσταση και προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής, αποφασίζουμε τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών κατά 50% για τους ισόγειους χώρους και κατά 30% για τους ορόφους και για τους υπόγειους χώρους.

Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύει έως 31-12-2013.

Κεραμεικός - Μεταξουργείο

1. Φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών. Συγκεκριμένα θα εκπίπτεται από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, επί μια δεκαετία, το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας (για έργα κόστους μέχρι 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Παράδειγμα: Εάν ένας ιδιοκτήτης δαπανήσει 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. (80Χ500 ευρώ ανά τ.μ.) θα αποκτήσει δικαίωμα έκπτωσης από τους μελλοντικούς του φόρους 32.000 ευρώ (40.000Χ80%) στο σύνολο της δεκαετίας και κατ΄ έτος θα πληρώνει 3.200 ευρώ λιγότερο φόρο από τον φόρο που του αναλογεί γενικά από τις δραστηριότητές.

2. Αντίστοιχες ρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονται για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία.

Προϋποθέσεις που τίθενται για τα παραπάνω (1,2):

το ακίνητο να ιδιοκατοικηθεί ή να ιδιοχρησιμοποιηθεί από τον κύριο αυτού ή από μέλος της οικογένειάς του ή εάν εκμισθωθεί, να εκμισθωθεί σε πρόσωπα που το δηλούμενο εισόδημα τους είναι τριπλάσιο του ενοικίου. Η προϋπόθεση αυτή δεν τίθεται για τα ισόγεια καταστήματα και τα γραφεία.

3. Ανάλογη ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Δηλαδή, εκπίπτει κάθε χρόνο το 1/10 της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τ.μ.

4. Ακόμα προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται σε 3%.

Σημειώνεται ότι με το τελευταίο φορολογικό πλαίσιο (ν.3842/2010 και ν.3943/2011) χορηγείται φοροαπαλλαγή ίση με το 20% δαπανών μέχρι 3.000 ευρώ και 10% για δαπάνες από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» και σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων μετά από ενεργειακή επιθεώρηση («Εξοικονομώ κατ’ οίκον» κλπ), οι οποίες καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο τα ακίνητα του κέντρου, λόγω παλαιότητάς τους.

Γ. Πεταλωτής: Ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης για το κέντρο

«Προωθούμε μια αντίληψη που επιδιώκει να αναιρέσει αδυναμίες δεκαετιών και να αποκαταστήσει το κέντρο, δίνοντάς του προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης, ασφάλειας και ποιότητας ζωής», ανέφερε σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για το κέντρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε παράλληλα ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις», ενώ επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αστυνομικό, αλλά και οικονομικό και πολεοδομικό.

Όσον αφορά στην αλλαγή της συνθήκης «ΔουβλίνοΙΙ», ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η Ελλάδα την επιθυμεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λαθρομετανάστασης και ν' αλλάξει η πολιτική ασύλου, που λίμναζαν, όπως ανέφερε, για καιρό.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κινούνται για γρηγορότερη διεκπεραίωση, πρόσθεσε και δεν απέκλεισε να γίνουν απελάσεις, εφόσον υπάρξουν μετανάστες, που δεν θα έχουν δικαίωμα για νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απαράδεκτη κατάσταση, με ακατάγραπτους ανθρώπους που περιφέρονται στη χώρα και οι οποίοι πέφτουν ακόμη και θύματα, από ομάδες άλλων μεταναστών», παρατήρησε.

ΝΔ: Φιέστες και συσκέψεις εντυπώσεων

Για επικοινωνιακές τακτικές και συσκέψεις εντυπώσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος, τονίζοντας ότι οι «φιέστες» δεν έχουν θέση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι η ασφάλεια και η προστασία της Αθήνας και των κατοίκων της.

«Χρειάστηκε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες βίας, να δούμε φαινόμενα αυτοδικίας, να καλλιεργηθούν επί 48 ώρες υπέρμετρες προσδοκίες για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και να δημιουργηθεί επικοινωνιακά κλίμα αναμονής, με πολύωρες συσκέψεις και συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να ακούσουμε από την κυβέρνηση ένα ακόμη “σχέδιο” της για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αθήνα», σχολίασε με αφορμή την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων της κυβέρνησης.

Τόνισε μάλιστα ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν δεν ήταν τίποτε παραπάνω από τα ίδια μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μετά από υπουργικό συμβούλιο τον Αύγουστο του 2010, και τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

ΛΑΟΣ: Να φύγουν οι λαθρομετανάστες

«Για να σωθεί η Αθήνα, μία λύση υπάρχει: Να διώξουμε τους λαθρομετανάστες. Όλα τα άλλα εφευρήματα της κυβέρνησης είναι πρόσκαιρα παυσίπονα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ο κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «αν δεν φύγουν, το αίμα θα πολλαπλασιαστεί και η αυτοδικία θα καταστεί θεσμική λειτουργία».

Κάλεσε δε «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ομολογήσουν τα λάθη τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Γ. Καμίνης: Παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου

Πολυσύνθετο χαρακτήρισε το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, τονίζοντας ότι απαιτεί παρεμβάσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Καμίνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανείς δεν θα έρθει να εγκατασταθεί σε μια περιοχή όπου θα αισθάνεται ανασφαλής».

«Ο δήμος Αθηναίων πρέπει να του διασφαλίσει ότι θα ζει σε μια περιοχή καθαρή και καλά φωτισμένη, η Αστυνομία ότι θα είναι ασφαλής, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει κάποια φορολογικά κίνητρα να επιστρέψει στο κέντρο και ο δήμος επίσης να κρατήσει ζωντανές τις πλατείες κτλ», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα ο κ. Καμίνης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση, «αλλά και να απομακρυνθούν ή να εξουδετερωθούν πρώτα απ’ όλα τα εγκληματικά δίκτυα που υπάρχουν στο κέντρο».

Σε ό,τι αφορά τη δημοτική αστυνομία, σημείωσε πως «είναι απλοί δημοτικοί υπάλληλοι που καταγράφουν δημοτικές παραβάσεις». Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να να παραμείνει απαθής απέναντι στο πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας και γι' αυτό, όπως είπε, καθιερώνει τις επόμενες εβδομάδες, πιλοτικά, το θεσμό του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς.

Σε ομιλία του εξάλλου ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ο δήμαρχος της Αθήνας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πρωτεύουσας, στο οποίο, όπως είπε, «αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε, δεν θα μπορέσουμε ταυτόχρονα να ασκήσουμε πολιτική ανάταξης της Αθήνας, που περνά βαθύτατη κρίση».

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «προϊούσα δημογραφική κατάπτωση στο κέντρο της Αθήνας, κάτι που, όπως εκτίνησε, αναμένεται να καταγραφεί και από τη διενεργούμενη απογραφή «με αποτέλεσμα τα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού, καθώς και επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τα κέντρο».

«Τα πογκρόμ μπορεί να δίνουν σε μερικούς την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά είναι κακό προηγούμενο, αφού δεν λύνεται το πρόβλημα με ανακύκλωση της βίας, η οποία τότε θα εξαπλωθεί κατά τρόπο ανεξέλεγκτο», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα μέτρα για το κέντρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή