ΥΠΕΚΑ: Μέτρα αντιπυρικής προστασίας

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 17:02
A- A A+

Δέσμη μέτρων για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την προστασία των δασών εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου περιλαμβάνεται η σύνταξη νέων προδιαγραφών Αντιπυρικών Σχεδίων που αντικαθιστούν εκείνες που ήταν σε εφαρμογή από το 1981.

Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή σε όλα τα δασαρχεία να δημιουργήσουν νέα αντιπυρικά σχέδια τα οποία θα αποτυπώνουν σε ένα ενιαίο, για όλους τους φορείς χαρτογραφικό υπόβαθρο, τα επιχειρησιακά δεδομένα.

Την ίδια ώρα τα επιχειρησιακά κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στελεχώνονται με δασολόγους ή δασοπόνους οι οποίοι θα αποτελούν το σύνδεσμο με το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας του ΥΠΕΚΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2011 που λήγει η αντιπυρική περίοδος, οι 3.000 υπάλληλοι που στελεχώνουν τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες θα δέχονται καταγγελίες και θα πραγματοποιούν περιπολίες τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των αργιών.

Για το λόγο αυτό έχει εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό καθώς και αντίστοιχο ποσό για την πρόσληψης εποχιακού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων οκτάμηνης απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών, το υπουργείο θα διαθέσει 510.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των άμεσων λειτουργικών εξόδων τους, ενώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έχει συμπεριλάβει πίστωση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ για συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση των μικρών έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα, προϋπολογισμού μέχρι 20.000 ευρώ (καθαρισμοί των κρασπέδων στις παρυφές του οδικού δικτύου, συντηρήσεις κλπ ) με άμεση έγκριση από τις Διευθύνσεις Δασών.

Τέλος, προωθείταο εγκύκλιος προς τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αξιοποίηση του εθελοντισμού στο έργο της πρόληψης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή