Δείχνουν την πόρτα της εξόδου στο Στρος - Καν

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 09:37
UPD:17:46

Την πόρτα της εξόδου δείχνουν στο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές της Νέας Υόρκης στο νησί Ράικερς, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

A- A A+

Εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές της Νέας Υόρκης στο νησί Ράικερς, κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Ο Στρος-Καν, που αρνείται τις κατηγορίες, αναμένεται να παραμείνει στις διαβόητες φυλακές τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εμφάνισή του την Παρασκευή στο δικαστήριο, όπου οι δικηγόροι του ενδέχεται να ζητήσουν την αποφυλάκισή του με εγγύηση.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Στρος-Καν έχει μάλιστα τεθεί υπό παρακολούθηση για το φόβο ενδεχόμενης απόπειρας αυτοκτονίας, κάτι που σημαίνει ότι ελέγχεται κάθε 15 με 30 λεπτά.

Σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και έξι μήνες μέχρι να αρχίσει η δίκη του. Δύο πηγές από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ που δεν κατονομάζονται ανέφεραν στο Reuters ότι προτίθενται να ρωτήσουν το Στρος-Καν εάν σχεδιάζει να διατηρήσει τη θέση του.

Το ιδανικό θα ήταν να υποβάλει την παραίτησή του, εκτίμησε το ένα από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ωστόσο το δεύτερο υποστήριξε ότι δεν έχουν την ίδια άποψη και τα 24 μέλη του. Σημειώνεται ότι το εκτελεστικό ευμβούλιο του ΔΝΤ έχει το δικαίωμα να απομακρύνει το Στρος-Καν από τη θέση του.

«Δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εκτίμησε ότι ο Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ. «Δεν μπορώ να σχολιάσω την υπόθεση, αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ», δήλωσε ο Γκάιτνερ.

REUTERS
Ενημέρωση ΔΝΤ για τις κατηγορίες εις βάρος Στρος Καν

Ενημέρωση ΔΝΤ για τις κατηγορίες εις βάρος Στρος Καν

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, ως πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν το σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Λίπτον ως αντικαταστάτη του Τζον Λίπσκι, στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του διεθνούς οργανισμού (δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία του), σύμφωνα με το Reuters. Ο Λίπσκι τελεί τα καθήκοντα του Στρος-Καν, ωστόσο κανείς δεν έχει διοριστεί επίσημα μεταβατικός επικεφαλής του ΔΝΤ. Ερωτηθείς αν ο Λίπτον θα είναι ο διάδοχος του Λίπσκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε άτυπα για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τέλος της συνεδρίασης, αναφερόταν ότι η διοίκηση «παρακολουθεί τις εξελίξεις». Πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ ωστόσο, μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την «κατάπληξη» του διοικητικού συμβουλίου από την απόφαση της δικαιοσύνης να τεθεί -και να παραμείνει- υπό κράτηση ο Στρος-Καν. «Η σαφήνεια της απόφασης της δικαστού προκάλεσε κατάπληξη και υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα είναι να ξέρουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει όλο αυτό», ανέφερε η ίδια πηγή.

Και στην Ευρώπη, ο υπό κράτηση επικεφαλής του ΔΝΤ έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. «Δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για εγγύηση, πρέπει να λάβει υπόψη του ότι αλλιώς θα βλάψει τον οργανισμό», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέτκερ.

REUTERS
Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι από τη σύλληψη Στρος Καν

Σοκαρισμένοι οι Γάλλοι από τη σύλληψη Στρος Καν

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο εξέφρασε την αλληλεγγύη της για το φερόμενο ως θύμα της επίθεσης. Η απόφαση για παραίτηση «είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει ο κ. Στρος-Καν, ωστόσο τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι πολύ σοβαρά… Νιώθω αλληλεγγύη πρωτίστως για τη γυναίκα που υπέστη την επίθεση, αν αυτό πράγματι συνέβη», δήλωσε η Σαλγάδο.

Ο Στρος-Καν «θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Πιστεύω πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του, αλλά προφανώς βρίσκεται σε πολύ-πολύ δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του 32χρονου θύματος δήλωσε ότι έχει υποστεί ψυχικό τραύμα και παραμένει μακριά από τα βλέμματα. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για χήρα, μητέρα 15χρονης, που είχε μετακομίσει τη Νέα Υόρκη πριν από επτά χρόνια προερχόμενη από τη Γουινέα.

«Δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ούτε είχε ποτέ επαφές μαζί του», δήλωσε ο δικηγόρος Τζέφρεϊ Σαπίρο αναφερόμενος στην άγνοια της καμαριέρας για το Στρος-Καν.

Ο δικηγόρος είπε επίσης ότι η καμαριέρα αρνηθεί κατηγορηματικά ενώπιον της δικαιοσύνης ότι είχε συναινετική σεξουαλική συνεύρεση με το Στρος-Καν.

«Όταν οι ένορκοι θα ακούσουν τη μαρτυρία της και θα την δουν, όταν τελικά θα μπορέσει να διηγηθεί την ιστορία της δημόσια», θα αντιληφθούν ότι «οι ισχυρισμοί τους για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση ή για ραντεβού, είναι ψευδείς», δήλωσε ο δικηγόρος.

«Δεν υπάρχει τίποτα το συναινετικό σε αυτό που συνέβη σε εκείνο το δωμάτιο του ξενοδοχείου», επέμεινε ο δικηγόρος.

Θύμα συνομωσίας;

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία στις 16 Μαΐου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί τον Ντομινίκ Στρος Καν θύμα συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου CSA που διενεργήθηκε για τα μέσα ενημέρωσης BFM-TV, RMC και 20 Minutes και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο επικεφαλής του ΝΔ έπεσε θύμα συνωμοσίας.

Αντίθετα, ποσοστό 32% εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, δεν είναι θύμα συνωμοσίας, ενώ το 11% δεν εξέφρασε γνώμη. Μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 70% πιστεύει πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του επικεφαλής του ΔΝΤ, το 23% δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και το 7% δεν έχει γνώμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή