Απαντήσεις στις «παραινέσεις» Ε.Ε. περί συναίνεσης

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 10:24
UPD:16:18
A- A A+

Στις «παραινέσεις» της Ε.Ε. περί διακομματικής συναίνεσης στους στόχους του Μνημονίου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάνει λάθος ο κ. Ρεν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και τάχθηκε κατά της πολιτικής συναίνεσης ως σύστημα διακυβέρνησης.

Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανήγαγε τη διακομματική συμφωνία και υιοθέτηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1973292 . Όπως είπε, η μορφή της δέσμευσης που θα συζητηθεί, θα εξεταστεί σύντομα έπειτα από συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ διερωτήθηκε γιατί να μην είναι δυνατή η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα από τη στιγμή που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εθνική αναγκαιότητα χαρακτήρισε τη συναίνεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας με νόημα ότι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό. Η ανάγκη για συναίνεση επιβάλλεται από τις ίδιες τις περιστάσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Διευκρίνισε επίσης ότι η εθνική συνεννόηση «είναι υπόθεση δική μας» και όχι κάτι που επιβάλλεται από τρίτους. Η συναίνεση δεν επιβάλλεται από έξω, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι αυτά τα υποστηρίζουν όσοι θέλουν να βγάλουν τις ευθύνες από πάνω τους.

Παράλληλα, άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Πρόκειται για μια διαρκή πρόσκληση, επανέλαβε, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. Διευκρίνισε πάντως ότι θα γίνει μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαρκεί μέχρι και το 2015 και ξεπερνάει την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε επίσης κριτική στην ΝΔ για τη στάση της και την κατηγόρησε ότι «κάνει πώς δεν καταλαβαίνει και σφυρίζει αδιάφορα, θέλοντας να ρίξει από πάνω της τις ευθύνες της για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα - κι αν δεν καταλαβαίνει την εθνική αναγκαιότητα της συναίνεσης και την ανάληψη ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, τότε είναι υπόλογη».

«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», είχε παρατηρήσει νωρίτερα με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας εκ νέου στις ευρωπαϊκές «παραινέσεις» περί συναίνεσης.

Στις «παραινέσεις» της Ε.Ε. περί ανάγκης συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του μνημονίου απάντησε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.

Εξάλλου, τη θέση ότι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για συναίνεση καταργούν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «η δήλωση Σαμαρά είναι μια δήλωση εθνικού ηγέτη και όχι αρχηγού κόμματος».

«Τονίζει», πρόσθεσε, «πως στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση, μπορεί να διαφωνούμε αλλά υπάρχει. Υπάρχει η αντιπολίτευση, κάνει κριτική, υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει αξιοπρέπεια».

Ο κ. Μιχελάκης υποστήριξε ακόμη ότι «παρεμβάσεις με τις οποίες καταργείται ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να γίνονται» και συμπλήρωσε πως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο έντονων πιέσεων.

«Σαφώς και υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα. Το κακό όμως για τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά είναι το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό των ερωτωμένων που ανέρχεται στο 80% περίπου, πιστεύει ότι αυτοί δεν ασκούν σωστά το ρόλο τους», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. «Όσο για τον Κοινοβουλευτισμό», πρόσθεσε, «υπενθυμίζω ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι μόνο χώρος διαφωνιών. Είναι και χώρος προτάσεων και συνεννόησης. Λυπάμαι δε να πω ότι αυτό το τελευταίο, το έχουν ξεχάσει παντελώς κάποιοι τον τελευταίο καιρό».

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε μειωτικές τις παραινέσεις των Βρυξελλών για συναίνεση και απηύθυνε πρόταση στον πρωθυπουργό να καλέσει άμεσα τα κόμματα σε διάλογο με στόχο την εθνική συνεννόηση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1973822 .

Πάντως, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν στη «Ναυτεμπορική» ότι παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ολόκληρο το Ζάππειο ΙΙ και να μην το υιοθετήσει αποσπασματικά, εν τούτοις δεν αποκλείεται να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά να στηρίξει μεμονωμένα μέτρα. Τέτοια μέτρα, όπως είπαν, θα μπορούσαν να είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Θ.Πάγκαλος: Κάνει λάθος ο κ. Ρεν

Kατά της πολιτικής συναίνεσης ως σύστημα διακυβέρνησης τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκτιμώντας πως είναι λάθος να λέει ο Επίτροπος Ρεν ότι όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία. Όπως είπε, με τις δηλώσεις του ο Επίτροπος προσθέτει πολιτικούς όρους στη διαχειριστική θέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό κράτος, κάτι που δεν είναι ορθό και δυσχεραίνει τα πράγματα. Όπως είναι φυσικό, σε μια τέτοια περίπτωση «εάν μου βάλεις πολιτικούς όρους, θα πούμε μάζεψε τα χέρια σου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως «η χώρα δεν θα πάει καλά αν κερδίσει η ανευθυνότητα». Δεν είναι αντιπολίτευση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μια αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά και τόνισε πως η εκταμίευση της 5ης δόσης εξαρτάται από την εφαρμογή του μνημονίου.

Στο θέμα παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Ερωτηθείς εάν συνδέεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου με τη συναίνεση, ο κ. Χυτήρης παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι «θεωρούν ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μια συνεννόηση» όπως και στην Πορτογαλία και σημείωσε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ «ενδιαφέρονται να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει στην πράξη κάποια σύγκλιση» με τν αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αφού, όπως είπε, χρειάζεται «συνεννόηση εφ’ όλης της ύλης, από το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτικής και της κοινωνίας για να βγούμε από το αδιέξοδο». Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται δίλημμα συναίνεση ή εκλογές.

Α. Παπαρήγα: Xρειάζονται συναίνεση για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα

Α. Παπαρήγα: Xρειάζονται συναίνεση για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα

Τη συναίνεση τη θέλουν για να τσακίσουν ο λαϊκό κίνημα, υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που λέγαμε ότι το μνημόνιο δεν έγινε κυρίως για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά για να περάσουν στρατηγικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και επιστροφής σε ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα», επεσήμανε η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη. Γι αυτό χρειάζονται τη συναίνεση, γιατί ακριβώς πρόκειται να επέλθει νέα ισοπέδωση και χρειάζεται για να τσακίσουν το κίνημα, υποστήριξε, για να προσθέσει ότι «πρόθυμοι υπάρχουν, απλώς θα διαλέξουν την κατάλληλη στιγμή».

Α. Τσίπρας: Ζητούν συναίνεση σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας

Α. Τσίπρας: Ζητούν συναίνεση σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας

Σκληρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση τους. Όπως είπε, Βρυξέλλες και τρόικα «ζητούν συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας και ο παραδομένος πρωθυπουργός είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος που δεν τολμά να προχωρήσει μόνος. Ζητάει και τη συνέργεια του κ. Σαμαρά και ο κ. Σαμαράς από την άλλη λέει μισόλογα και τραυλίζει».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν. Χουντής κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας από το Φινλανδό Επίτροπο. Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν με βάση ποιες διατάξεις των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δικαίωμα Επίτροπος να κάνει υποδείξεις και να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των χωρών μελών της Ε.Ε..

Χθες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης, τονίζοντας πως «τώρα που το μνημόνιο καταρρέει κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αλλά επιμένουν ακόμα πιο έντονα. Ζητούν καταστρατήγηση του Συντάγματος, υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών. Εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα, σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης».

Όσον αφορά τα περί πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού είτε για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είτε για διμερείς συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πηγές του ΣΥΝ τόνιζαν σήμερα πως σε περίπτωση που λάβει πρόσκληση, ο κ. Τσίπρας θα ανταποκριθεί για θεσμικούς και μόνο λόγους, ξεκαθαρίζοντας ότι τα περί συναίνεσης προφανώς και δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ντ. Μπακογιάννη: O ελληνικός λαός απαιτεί εθνική συνεννόηση

Ντ. Μπακογιάννη: O ελληνικός λαός απαιτεί εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση

Έκκληση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε για άλλη μία φορά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επικρίνοντας για τη στάση τους τόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση όσο και τα ΜΜΕ.

«Η χώρα έχει και κυβέρνηση και αντιπολίτευση και οι δύο όμως είναι κατώτεροι των προσδοκιών, εάν δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το οποίο απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι εθνική συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε και προειδοποίησε: «Εάν τώρα, μπροστά στο χείλος του γκρεμού, οι κομματικές δυνάμεις εξακολουθούν και φορούν κομματικά φίλτρα και παραμορφωτικούς φακούς, τότε η χώρα θα οδηγηθεί μετά βεβαιότητας σε απόλυτο αδιέξοδο».

«Κάνω μία ύστατη έκκληση να μην πέσουμε και στην παγίδα της αντιευρωπαϊκής λογικής και χάσουμε το μοναδικό στήριγμα το οποίο η Ελλάδα έχει σήμερα. Η έκκλησή μου απευθύνεται στα κόμματα, τους πολιτικούς αλλά και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται που βρισκόμαστε σήμερα» κατέληξε.

Την εκτίμηση ότι συναίνεση δεν μπορεί να επιβληθεί «διότι καμιά πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να εκχωρήσει την πολιτική της θέση για τα ζητήματα της οικονομίας και της χώρας σε ένα γενικό και αόριστο κλίμα συναίνεσης», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή