Europa League: Ο πορτογαλικός τελικός του Δουβλίνου

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 14:06
EPA/MARTIAL TREZZINI

A- A A+

Σε πορτογαλική αποικία μοιάζει να έχει μετατραπεί Δουβλίνο, καθώς η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας φιλοξενεί απόψε (21:45, ANT1) στο στάδιο Aviva τον μεγάλο τελικό του Europa League ανάμεσα στην Πόρτο και τη Μπράγκα.

Δυο ομάδες από την ίδια χώρα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν θα ήταν έκπληξη, αν μιλάγαμε για την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία ή ακόμα και τη Γερμανία. Χώρες, δηλαδή, με συλλόγους μεγαθύρια και εκατομμύρια φιλάθλων για να τις υποστηρίξουν και να τις δουν στην κορυφή. Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο, όμως, με τη σοβαρή δουλειά, κατάφερε να μπει σφήνα σε εκείνο των μεγάλων δυνάμεων της ηπείρου και σήμερα αναμένεται να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η Πόρτο ήταν πάντοτε ένα από τα φαβορί για να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Οι «Δράκοι» στέφθηκαν αήττητοι πρωταθλητές φέτος στην Πορτογαλία και στο Europa League έφτασαν σαν τρένο μέχρι τον τελικό, συντρίβοντας με πεντάρες, όποια ομάδα είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο τους.

Αρχιτέκτονας των επιτυχιών της ομάδας του Οπόρτο θεωρείται ο προπονητής της Αντρέ Βίλας Μπόας. 33χρονος κόουτς, χωρίς να έχει παίξει ούτε ένα λεπτό ποδόσφαιρο σε επαγγελματική ομάδα, απειλεί να γίνει ο νεώτερος τεχνικός ποτέ, που θα σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα. Γνωστός ως «νέος Μουρίνιο» στην Πορτογαλία, ξεκίνησε και αυτός όπως ο special one την καριέρα του: Ως βοηθός, δηλαδή, του Μπόμπι Ρόμπσον, ενώ στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του σε Τσέλσι και Ίντερ ο συμπατριώτης του τεχνικός των επιτυχιών.

Αν, λοιπόν, για την Πόρτο ο τελικός είναι η επιβράβευση μιας εκπληκτικής ομάδας, για την Μπράγκα η μέχρι στιγμής πορεία της είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και υπερβάσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες του Ντομίνγκος Πασιένσια διεκδικούν απόψε μόλις το δεύτερο τρόπαιο της 96χρονης ιστορίας του συλλόγου (έχει μόνο ένα Κύπελλο Πορτογαλίας το μακρινό 1966) σε μια σεζόν, όπου στη χώρα τους έμειναν έτη φωτός στο πρωτάθλημα πίσω από την Πόρτο, τερματίζοντας τέταρτοι.

Η υπέρβαση, όμως, στην Ευρωπή ήταν το πιο γλυκό κρασί με τον τρόπο που αυτή ήρθε. Από τους ομίλους του Champions League η Μπράγκα βρέθηκε στους «32» του Europa και από διένυσε όλη την απόσταση για τον τελικό, αποκλείοντας ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Ντιναμό Κιέβου, ενώ στα ημιτελικά πέταξε έξω την τρίτη πορτογαλική ομάδα του θεσμού, την πολύ πιο ισχυρή -θεωρητικά- Μπενφίκα.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις