Γ. Ραγκούσης: Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων στο Δημόσιο

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 14:50
UPD:18:16

«Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

A- A A+

«Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του δημοσίου», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Αντιθέτως», σημείωσε ο υπουργός, «θα βρισκόμασταν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να απολυθούν 200.000 υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει ήδη από την επαύριο των εκλογών του 2009 σε δραστικές μειώσεις με την κατάργηση των συμβάσεων stage, τη μεγάλη μείωση των συμβασιούχων, τις δραστικές μειώσεις που επέφερε ο "Καλλικράτης"».

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης παρατήρησε ότι «έχουν φύγει και με αποχωρήσεις ήδη 150.000, ενώ και με τη ρήτρα μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, έχει μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω απολύσεων».

Όπως είπε, «από εκεί και πέρα, αρχή του νέου συστήματος είναι η αυστηρή αξιολόγηση, που είναι απαραίτητη έναντι μιας χρόνιας νοοτροπίας ισοπέδωσης, λόγω του πελατειακού παρελθόντος».

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι από την κρίση του ΑΣΕΠ θα περάσουν μόνον υπάλληλοι ΔΕΚΟ, οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν και θα ζητηθεί από το νέο ιδιοκτήτη κάποιοι να απορροφηθούν από το Δημόσιο.

Επιπλέον, από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι τώρα είναι ώρα δουλειάς, αποτελεσμάτων και αξιολόγησης και συμπλήρωσε ότι «συναίνεση επιτυγχάνεται τουλάχιστον στα αυτονόητα, με πράξεις και όχι απλώς λόγια, με σκληρή δουλειά και όχι εκλογές».

Μιλώντας επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, ο υπουργός είπε ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στην προφανή λαϊκή απαίτηση να τελειώσει το κράτος των εξαιρέσεων και των παραθύρων και αντ' αυτού να υπάρξει ένα κράτος απόδοσης, δουλειάς, αξιολόγησης και διαφάνειας.

«Τέλος στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, που απέβαινε σε βάρος τον πολιτών και ισοπέδωνε τους άξιους υπαλλήλους», είπε ο κ. Ραγκούσης, εκφράζοντας την απορία του για το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της αρχής του νομοσχεδίου.

«Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε εσείς για αναβάθμιση τη Δημόσιας Διοίκησης και του εκσυγχρονισμού του κράτους», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, αποδίδοντας στην κυβέρνηση τάσεις ναρκισσισμού και στον υπουργό «περίτεχνο λόγο και υπερβολές, δηλωτικές της απώλειας του ιδεολογικού στίγματος του κόμματός του».

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον υπουργό να εξηγήσει πώς ενώ έχουν μειωθεί οι διορισμοί και το κόστος λειτουργίας του κράτους, δεν έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος. Κατά τον ίδιο και οι προσλήψεις συνεχίζονται και το κράτος διογκώνεται περαιτέρω, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Για την επιζητούμενη συναίνεση, είπε ότι ούτε επιβάλλεται ούτε παραγγέλλεται, αλλά οικοδομείται στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης κι ότι, εν πάση περιπτώσει, «ομολογία πίστης στην κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε».

«Όσο πιο έντονοι οι τόνοι ότι δεν θα υπάρξει συναίνεση, τόσο δημιουργούνται περισσότερες προϋποθέσεις για να υπάρξει, στη βάση της προετοιμασίας του εδάφους για νέα σκληρότερα μέτρα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως φάνηκε και με τη σύμπτωση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, υπέρ του κεφαλαίου», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Εξ άλλου, σύμφωνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, «συναίνεση μπορεί να υπάρξει μόνον μετά από λαϊκή εντολή και όχι με το περίστροφο των Βρυξελλών στον κρόταφο», ενώ ήταν την άποψης ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν το θάρρος να πουν ότι «εκμεταλλεύθηκαν τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως εκλογικούς πελάτες, που τώρα τους πετούν μέσα από την κρισάρα του ΑΣΕΠ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το γεγονός ότι «αυτό το κράτος κι αυτή η δημόσια διοίκηση δεν ήταν ποτέ δίκαιη και αποτελεσματική προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του πολίτη», ενώ για το ίδιο το νομοσχέδιο είπε ότι «πρόκειται για μία μάσκα ουδέτερης προσέγγισης, που, όμως, δεν κρύβει την πραγματικότητα μιας αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εμμανουήλ Μπεντενιώτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι σήμερα αρνείται το αυτονόητης αποδοχής νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όταν η ίδια «αντί της επανίδρυσης του κράτους που ευαγγελίσθηκε, το παρέδωσε μέσα στη διαφθορά και στη διάλυση».

«Πράσινες» επιφυλάξεις

Νωρίτερα, πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου εξέφρασε ενστάσεις για τις φημολογούμενες απολύσεις που υπαγορεύονται από την Τρόϊκα. «Έχω την αίσθηση ότι η Βουλή βρίσκεται προ μίας απειλής παραλαβής τελεσιγράφου έξωθεν, με την εντολή ή συναινείτε ή δεν σας δανείζουμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τέτοια τελεσίγραφα περνούν τις κόκκινες γραμμές και πρέπει απορριφθούν πριν καν έλθουν. Να φροντίσουμε να συναινέσουμε ότι δεν θα πουλήσουμε τίποτε που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Ο βουλευτής ήταν επίσης επιφυλακτικός και για την αύξηση στις 40, των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι «τάσσεται υπέρ της βελτίωσης της απόδοσης των εργασιακών ωρών, αντί των περισσότερων ωρών, αλλά μη αποτελεσματικών.

Εξάλλου, η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ολοκληρώθηκε με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν.

Η ΝΔ αιτιολόγησε την άρνησή της, δια του εισηγητή της Χρήστου Ζώη, επισημαίνοντας ότι οφείλεται στην άρνηση και της κυβέρνησης να παραδεχθεί το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα αυτό.

Διευκρινίσεις Γ. Πεταλωτής

Σχετικά με τα σενάρια απολύσεων στο Δημόσιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με βάση τον κανόνα 1 προς 5 κι όχι απολύσεις, ήταν το νόημα της αναφοράς του πρωθυπουργού, για 150.000 λιγότερους στο τέλος του 2015» στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή