Πέντε νέα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών

«Προχωρά ο φράκτης στον Έβρο»
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011 17:30
UPD:22:44

Τη δημιουργία πέντε κέντρων, όπου θα κρατούνται λαθρομετανάστες μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

A- A A+

Τη δημιουργία πέντε κέντρων, όπου θα κρατούνται λαθρομετανάστες μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Παπουτσής δεν διευκρίνισε, ωστόσο, σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα.

«Χρειαζόμαστε όλο το πακέτο και το άσυλο και το φράκτη και τα κέντρα, ούτως ώστε το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο και κυρίως στις πατρίδες τους απ΄ όπου ξεκινάνε να είναι απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για πέρασμα στην Ευρώπη ούτε και είναι η Γη της Επαγγελίας για εκείνους οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν προς τα εδώ», εξήγησε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ακόμη ότι προς το παρόν δεν θα δημιουργηθούν πλωτοί χώροι κράτησης γιατί υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν ακόμα να αντιμετωπισθούν.

Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τα μέτρα για το κέντρο της Αθήνας, στα οποία περιλαμβάνονται καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, των ομάδων της δίκυκλης αστυνόμευσης, της ΔΙΑΣ και της ομάδας ΖΗΤΑ.

Χρ. Παπουτσής: Το κέντρο της Αθήνας δεν είναι αστυνομική υπόθεση

Χρ. Παπουτσής: Το κέντρο της Αθήνας δεν είναι αστυνομική υπόθεση.

Μεταξύ των μέτρων είναι επίσης το Πρόγραμμα Εθελοντικού Επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, το οποίο περιλαμβάνει έκδοση εισιτηρίου, εξασφάλιση της η μετακίνησή του στο αεροδρόμιο όπου δεν θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο κατά την αναχώρηση του και δεν θα καταγράφεται στον κατάλογο των ανεπιθύμητων δηλαδή στη μαύρη λίστα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οθωνας «υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια ψύχραιμη συζήτηση από όλες τις πλευρές για ποιες είναι εκείνες οι μορφές και οι πορείες, ανάλογα και με τον τρόπο και το μέγεθος και τα λοιπά που θα μπορούσαν να μην αποτελούν μια διαρκή θηλιά στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της πόλης, νομίζω ότι αξίζει να την κάνουμε».

«Ρόλος της Αστυνομίας είναι να σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου»

Παράλληλα, απαντώντας σε όσα είχε πει για δημοκρατικό έλλειμμα στην Αστυνομία, ο κ. Παπουτσής σημείωσε: «Τι σημαίνει δημοκρατικό έλλειμμα; Πρώτα από όλα δεν είναι καινούρια και καινοφανής η έκφραση. Υποθέτω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όλες οι δυνάμεις οι οποίες αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας ως βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος αναγνωρίζουν και ότι πρέπει η Αστυνομία να σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου. Και αυτό κάνει, αυτός είναι ο ρόλος της. Αυτό υπενθυμίζω».

«Προχωρά ο φράκτης στον Έβρο»

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε πως «οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, η κοστολόγηση του έργου έχει ολοκληρωθεί, χρειάζονται να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις νομοτεχνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνεται το πλαφόν για τις δυνατότητες που έχει το Υπουργείο να προχωρήσει σε τέτοιου είδους έργα».

Αυτό, όπως είπε, πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται και μια τυπική άδεια από το ΥΠΕΚΑ, η οποία είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοσή της.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή