Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός ισχυρού Ευρωπαίου υποψηφίου για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς διευρύνεται η δημόσια συζήτηση για την ηγεσία του ΔΝΤ μετά την παραίτηση Ντομινίκ Στρος-Καν.
«Αν και η εθνικότητα δεν αποτελεί κριτήριο όσον αφορά τη διαδοχή, είναι φυσικό τα κράτη μέλη της ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε έναν ισχυρό, ικανό υποψήφιο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών του ΔΝΤ για τη μελλοντική ηγεσία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού θεσμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με τα προσόντα που διαθέτει, προσθέτοντας ότι είναι προσόν η γνώση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την προτίμησή της για Ευρωπαίο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ λόγω της εμπλοκής του ταμείου στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης εξέφρασε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ εκτίμησε ότι η παραίτησή του πριν τη λήξη της θητείας του ευνοεί μια τέτοια κίνηση, καθώς ενδέχεται και οι αναδυόμενες οικονομίες να στηρίξουν μία ευρωπαϊκή υποψηφιότητα, ενώ τόνισε ότι οι αναδυόμενες έχουν γενικώς το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στα κορυφαία αξιώματα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να προτείνουμε έναν Ευρωπαίο υποψήφιο. Βεβαίως βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες γι' αυτό, δεν θα κατονομάσω κάποιον αλλά θα το συζητήσουμε και στο πλαίσιο της ΕΕ. Είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό να βρούμε μία γρήγορη λύση», δήλωσε.
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μία εκ των πιθανών υποψηφίων για το αξίωμα, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει από κοινού να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ.
«Οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να προέρχεται από κοινού, από όλους μαζί τους Ευρωπαίους», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηandelsblatt, η οποία επικαλείται κύκλους στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα προτείνει Γερμανό υποψήφιο ως νέο επικεφαλής του ΔΝΤ, προσφέροντας τη στήριξή της στη Γαλλίδα ΥΠΟΙΚ.
Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος θέτει ωστόσο ως όρο για τη στήριξή της Γαλλίδας υπουργού, να μην ασκηθεί δίωξη κατά της Λαγκάρντ στη Γαλλία γύρω από το σκάνδαλο Tapie, αφού μετά τη σύλληψη του Στρος Καν ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη.
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν εν τω μεταξύ στο Reuters ότι τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν σε μεγάλη εκτίμηση στην Λαγκάρντ.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει «έναν σημαντικό ρόλο» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα από τη παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν.
Αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο διάδοχος του Στρος-Καν πρέπει να είναι Ευρωπαίος, ο Λοράν Βοκιέ δήλωσε: «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: ποιός είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στο ΔΝΤ; Η Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε έναν σημαντικό ρόλο».
Χαιρετισμό προς τον παραιτηθέντα Στρος-Καν απηύθυνε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ υπογραμμίζοντας στο Twitter ότι «υπηρέτησε εξαιρετικά τον κόσμο στη διάρκεια μιας από τις δυσκολότερες περιόδους» και προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό» το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα δήλωσε πως ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πρέπει να εκλεγεί μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας.
Ο Νόντα αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος ή από κάποια αναδυόμενη οικονομία, τονίζοντας απλά πως η επιλογή του θα πρέπει να βασίζεται στις ικανότητές του.
Η Κίνα ανακοίνωσε πως ο νέος ηγέτης του ΔΝΤ θα πρέπει ναεπιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και από την αρχή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δομή και την ηγεσία του», τόνισε ο Ζιανγκ Γου εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε πως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται (στο ΔΝΤ) σε ανώτατο επίπεδο», υπογράμμισε ο ίδιος.