Εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 15:17
UPD:16:25

«Δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να του παρέχει ασφάλεια, όχι να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές», παρατήρησε ο Α. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ.

A- A A+

«Δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να του παρέχει ασφάλεια, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη εκεί όπου το οργανωμένο έγκλημα τον απειλεί. Όχι να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ..

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε στον υπουργό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της βίας, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Α. Τσίπρας: Η ΕΛΑΣ δίπλα στον πολίτη και όχι να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές

Α. Τσίπρας: Η ΕΛΑΣ δίπλα στον πολίτη και όχι να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές

Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι τις προτάσεις αυτές τις έχει παρουσιάσει και σε μια σειρά από επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς της αστυνομίας, όπου βρίσκει ταύτιση απόψεων. «Δυστυχώς όμως», επεσήμανε, υπάρχουν και κάποιοι θύλακες μέσα στην αστυνομία που έχουν διαφορετική εκτίμηση και προβαίνουν σε ενέργειες που δυναμιτίζουν την κατάσταση και το πολιτικό σκηνικό».

Πρέπει να τελειώνουμε με τη γκετοποίση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις-σκούπα, ούτε με καταστολή, αλλά με έναν σχεδιασμό ενεργειών.

Ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα, έθεσε τη διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, με την καταγγελία του Δουβλίνου ΙΙ που, όπως είπε, «έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΥΡΙΖΑ μίλησε για συνδυασμένες πρακτικές που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς όπως είπε, «το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μονάχα με ένα βιώσιμο και λειτουργικό κέντρο για όλους τους πολίτες και όχι με ένα κέντρο θέατρο επιχειρήσεων αυτοδικίας ακροδεξιών ομάδων».

Χρ. Παπουτσής: Βία μόνο εκεί που επιτρέπεται από τους νόμους

Χρ. Παπουτσής: Βία μόνο εκεί που επιτρέπεται από τους νόμους

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Παπουτσή, για το κέντρο της Αθήνας προτείνονται τα εξής:

1. Πάταξη των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κέντρο και τους κατοίκους της πόλης.

2. Κεντρικές και αποκεντρωμένες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

3. Άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση υποβαθμισμένων λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων.

4. Παρεμβάσεις άμεσης στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί. Εκεί όπου αποδεδειγμένα οι επιχειρηματίες αυτοί, οι μικρομεσαίοι έχουν πάρα πολύ χαμηλό τζίρο το τελευταίο διάστημα και δεν φταίνε αυτοί. Παρεμβάσεις βεβαίως που πρέπει να συνοδευτούν και από παρεμβάσεις στήριξης των ίδιων των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στα κυκλώματα της εγκληματικότητας.

5. Έργα αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών: πλατείες, πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός, σχολεία, ιατρεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.

6. ενίσχυση των δομών στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των προγραμμάτων απεξάρτησης, στήριξη των ανέργων, της δημόσιας υγείας και παιδείας.

7. προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης της κατοικίας στο κέντρο.

και για την Ελληνική Αστυνομία:

1. Εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας.

2. Η λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. να υπόκεινται σε διακομματικό έλεγχο από μόνιμη επιτροπή. Η επιλογή των ηγεσιών να γίνεται από αυτή την επιτροπή

3. Δημοκρατική ανασυγκρότηση της αστυνομίας και προσανατολισμός της στην ασφάλεια όλων, Ελλήνων και μεταναστών.

4. Καμιά εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας σε παρεμβάσεις που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ.

5. Διάλυση των ειδικών δυνάμεων

6. Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας (έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες μελέτες από συνδικαλιστές ΠΟΑΣΥ κ. ΠΟΑΞΙΑ)

7. Στροφή στην αντιεγκληματική πολιτική ρίχνοντας το βάρος στα κυκλώματα και τους εγκεφάλους της εγκληματικότητας

8. Να μην στελεχώνονται τα ΜΑΤ από αποφοίτους των σχολών. Για πέντε χρόνια να δουλεύουν στα αστυνομικά τμήματα και μετά το πολύ για μια πενταετία να υπηρετούν στα ΜΑΤ

9. Αναβάθμιση, εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή