Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία ο Μπαρόζο

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 16:54
UPD:17:25

A- A A+

Την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Αλβανία ακύρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής περιμένοντας τα αποτελέσματα των διαφιλονικούμενων εκλογών για τη δημαρχία των Τιράνων μετά από νέα καταμέτρηση.

Οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των εκλογών της 8ης Μαΐου, τις οποίες παρακολουθούσε στενά η ΕΕ ως ενδεικτικές της ωριμότητας της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ, οδήγησαν τον Μπαρόζο στην απόφαση να ακυρώσει την επίσκεψή του, σύμφωνα με το γραφείο του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού , ο κ. Μπαρόζο φέρεται να απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους λόγους της ματαίωσης της επίσκεψής του, ότι «στην παρούσα πολιτική κατάσταση δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση γύρω από θέματα ένταξης (της χώρας στην ΕΕ)».

«Οπωσδήποτε η πιο κατάλληλη στιγμή (για μία επίσκεψη του Μπαρόζο) θα είναι όταν όλη η πολιτική ενέργεια της Αλβανίας θα είναι πλήρως επικεντρωμένη στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ένταξης», δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Χασινάστο.

Οι εκλογές για τη δημαρχία των Τιράνων μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου και αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα και του πρώην υπουργού Εσωτερικών από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Λουλζίμ Μπάσια, έχει αποκτήσει επιπλέον βαρύτητα λόγω των διαφιλονικούμενων εθνικών εκλογών του 2009.

Ένταση επικρατούσε και στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου από χθες συνεχίζεται η αξιολόγηση και καταμέτρηση των ψήφων, που φέρονται να ερρίφθησαν από ψηφοφόρους σε λάθος κάλπη (στην κάλπη για τους δημοτικούς συμβούλους) και αφορούν κυρίως τους υποψήφιους δημάρχους στην πρωτεύουσα.

Με απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανέλαβε ρόλο επιτροπής αξιολόγησης και καταμέτρησης αυτών των ψήφων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά την αντιπολίτευση, ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εξαντλείται στην επισημοποίηση του προκαταρκτικού εκλογικού αποτελέσματος, που προκύπτει από τις επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά Τμήματα.

Παρά τις αντιδράσεις, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει από χτες την εκτέλεση της απόφασής της, χωρίς τη συμμετοχή των μελών της, που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση. Προβλέπεται να επανεξεταστούν 65 κάλπες από το σύνολο των 485. Ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να αυξηθεί.

Η αξιολόγηση και καταμέτρηση αυτών των ψήφων, στις 20 πρώτες κάλπες, ανέτρεψαν ήδη το προκαταρκτικό αποτέλεσμα. Βρέθηκαν 46 υπέρ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσια και μόλις 14 υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα . Συνεπώς η διαφορά των δέκα ψήφων, με την οποία είχε προβάδισμα ο Ράμα έναντι του αντιπάλου του, στο αποτέλεσμα που είχαν βγάλει προκαταρκτικά οι επιτροπές καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, ανατράπηκε υπέρ του Μπάσα.

Παράλληλα, προβλήματα παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο της χώρας καθώς χιλιάδες διαδηλωτές στο Φίερι, μετά από μια ειρηνική πορεία πέντε χιλιομέτρων, απέκλεισαν την κεντρική οδό που συνδέει το Αργυρόκαστρο με τα Τίρανα. Κλεισμένη από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η ίδια εθνική οδός και στην πόλη Καβάγια. Αποκλεισμός του οδικού άξονα από οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος σημειώθηκε και στην πόλη Λέζια, που συνδέει τη Σκόδρα με τα Τίρανα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή