ΝΔ: Η συζήτηση για τη συναίνεση απροπροσανατολίζει

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 16:58

A- A A+

Τη θέση ότι η συζήτηση για συναίνεση, «που τροφοδοτείται με αμείωτη ένταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τείνει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εκφράζει η ΝΔ.

Όπως αναφέρει, τα προβλήματα αυτά είναι «η ορθότητα των μέτρων που έχουν παρθεί και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται «τι είδους συναίνεση μπορεί να δοθεί σε μέτρα που αποδεδειγμένα είναι σε λάθος κατεύθυνση; Σε πολιτικές που οδηγούν μαθηματικά στο "γκρεμό";».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της, η Νέα Δημοκρατία διερωτάται τι είδους συναίνεση μπορεί να δοθεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο:

- έχει καταγράψει τραγικές επιδόσεις στους στόχους που έχουν τεθεί;

- έχει επιδείξει ανικανότητα στη διαχείριση κάθε προβλήματος στην οικονομική και κοινωνική σφαίρα;

- σπαράσσεται από δημόσιες και υπόγειες διαφωνίες μεταξύ των υπουργών;

- πάσχει από χρόνια έλλειψη συντονισμού και ενιαίου κέντρου αποφάσεων;

- έχει οδηγήσει τους πολίτες σε καθολική κατάθλιψη και απαισιοδοξία για το μέλλον;

Υπεραμυνόμενη της αντιπολιτευτικής τακτικής που έχει ακολουθήσει έως σήμερα, η ΝΔ τονίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης είχε θέσει τους όρους της στήριξής της εγκαίρως, ήδη πριν το Μνημόνιο 1 και τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Ψήφισε κάθε μέτρο που θεώρησε ότι έστω και στο ελάχιστο ήταν προς όφελος της οικονομίας και της χώρας. Αλλά στάθηκε ενάντια, με όποιο κόστος, σε κάθε απόφαση που ήταν αδιέξοδη και άδικη».

«Η στάση αυτή», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «δικαιώθηκε δυστυχώς, από τις εξελίξεις. Επί ένα έτος η καταιγίδα των μέτρων αποδείχθηκε "πίθος των Δαναΐδων". Θυσίες χαμένες, κόποι μάταιοι για να φθάσουμε σε χειρότερο σημείο».

Όπως αναφέρεται, και στις νέες συνθήκες ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς:

- Παρουσίασε το Ζάππειο ΙΙ, το επικαιροποιημένο σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση, ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό -έκανε αυτό που δεν έκανε ως σήμερα κανένα κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση.

- Ξεκαθάρισε ότι κάθε μέτρο, κάθε απόφαση που είναι προς όφελος του τόπου θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας - θέση σαφής και αναμφισβήτητη.

- Τόνισε ότι συναίνεση εννοείται αποκλειστικά και μόνον ως συμφωνία σε βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας -τίποτε άλλο εκτός από αυτό.

- Δήλωσε ότι παροχή συναίνεσης δεν εννοείται ούτε ως επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτε ως άλλοθι στο λάθος.

Τέλος η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι «η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1974 με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς της χώρας» και καταλήγει ότι «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει το συγκυριακό άλλοθι της αλλοίωσης των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, ούτε να εξαναγκάσει σε αποφάσεις και ενέργειες που θα πλήξουν τους πολίτες και τον τόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή