Συρία: «Πέντε νεκροί» σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 14:58
UPD:19:42
A- A A+

Τέσσερις πολίτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα στη Χομς και τουλάχιστον ένας ακόμη στην πόλη Σανάμιν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς, στην οποία είχε εισβάλει νωρίτερα αυτό το μήνα ο στρατός, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη σε όγκο διαδήλωση από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης πριν από εννέα εβδομάδες.

Στα περίχωρα του Χαλέπι, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φώναζαν «όχι στη βία, ναι στο διάλογο» και «δεν είμαστε ούτε ισλαμιστές, ούτε σαλαφιστές, θέλουμε ελευθερία», όπως δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραντίφ Μουστάφα, επικεφαλής κουρδικής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Κανείς δεν ζητά την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε, την ώρα που ακούγονταν το σύνθημα «αζάντι, αζάντι» (ελευθερία στα Κουρδικά).

Χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις στην Μπανιάς, την Καμισλί, τη Χομς, αλλά και τη Δαμασκό, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές, αψηφώντας την έντονη παρουσία του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν παραταχθεί στους δρόμους σε μία προσπάθεια να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή