Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Αλβανία

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011 17:51
A- A A+

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Αλβανία μετά τις δημοτικές εκλογές στα Τίρανα, παρά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Συνεχίστηκαν για τέταρτη κατά σειρά ημέρα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης. Χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στη διάρκεια συνεδρίασής της Επιτροπής, διαμαρτυρόμενοι κατά της προσπάθειας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος που επιχειρείται, όπως υποστηρίζουν, στην ανάδειξη δημάρχου Τιράνων.

Στη συγκέντρωση προσήλθαν και εκατοντάδες υποστηρικτές από διάφορους νομούς της χώρας.

Η διαδήλωση, η οποία έγινε μπροστά στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν το κτήριο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ήταν ειρηνική. Οι ομιλητές, κυρίως βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκαναν λόγο για «αντίσταση προς υπεράσπιση της ελεύθερης ψήφου» και «κατά του πραξικοπήματος που διαπράττεται από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσια».

Στο κλίμα αυτό, η τρόικα των πρεσβευτών των ΗΠΑ, Aleksand?r Arvizu, του ΟΑΣΕ Eugen Vollfart και της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στα Τίρανα Ettore Sequi, συνέχισαν και σήμερα τις επαφές τους με τους υψηλούς πολιτικούς παράγοντες στη χώρα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Σήμερα συναντήθηκαν με το πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαμιρ Τόπι. Για μια ακόμη φορά εξέφρασαν ανησυχία για την τεταμένη μετεκλογική κατάσταση και απηύθυναν έκκληση για ηρεμία, συγκράτηση των πολιτικών φιλοδοξιών, ανοίγοντας «το δρόμο επίλυσης των προβλημάτων στο νόμο και το σύνταγμα».

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσια, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι εκλογές «είναι θέμα του κράτους δικαίου, αποτελούν δοκιμασία για τη λειτουργία». «Εγγυούμαι στους Αλβανούς πολίτες», πρόσθεσε, «ότι το κράτος διαθέτει όλο το δυναμικό για να δώσει μια λύσει στο στενό αποτέλεσμα για τα Τίρανα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή