Τυνησία: Στους 300 οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011 22:56
UPD:23:01
A- A A+

Περίπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 700 τραυματίστηκαν από τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, και τις 14 Ιανουαρίου, ημέρα της αποχώρησής του, όπως δήλωσε ο εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Χουάν Μέντες επικαλούμενος τον κυβερνητικό απολογισμό.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο απολογισμό της κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, 234 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, ενώ δεν αναφερόταν ο αριθμός των τραυματιών.

Παράλληλα, ο Μέντες απηύθυνε έκκληση για ολοκληρωμένες έρευνες και μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή των βασανιστηρίων στην Τυνησία.

«Συστήνω ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες έρευνες για όλες τις περιπτώσεις, την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων, αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε πάντως ότι τα βασανιστήρια συνεχίζονται στην Τυνησία, αν και η πρακτική αυτή δεν φαίνεται να είναι συστηματική.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 66 άνθρωποι, το ένα τρίτο των οποίων ανήλικοι, κρατήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις της 12ης Μαΐου για 12 ώρες χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά τους, πρόσθεσε ο εισηγητής.

Ο Μέντες ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέριες για το πώς και πότε θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη πρώην αξιωματούχοι του Μπεν Αλι που συμμετείχαν σε βασανιστήρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή