Η Ευρώπη σε επιφυλακή για την ηφαιστιακή τέφρα

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011 10:00
UPD:14:00

Στη βόρεια Σκωτία αναμένεται να φθάσει την Τρίτη η ηφαιστειακή τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν που εξερράγη το Σάββατο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας.

A- A A+

Στη βόρεια Σκωτία αναμένεται να φθάσει την Τρίτη η τέφρα από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν της Ισλανδίας που εξερράγη το Σάββατο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol, ενώ σήμερα παραμένει κλειστό το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ.

Σε επιφυλακή βρίσκονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύμφωνα με τη Eurocontrol η τέφρα είναι πιθανό να φθάσει και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη.

Ενα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροινλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει σήμερα κλειστό μέχρι τις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος).

Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ.

Πάντως, εκπρόσωπος των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ισλανδίας δήλωσε ότι οι εκρήξεις στο Γκρίμσβετν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, ενώ γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας εκτίμησε πως είναι απίθανο να δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα με πέρυσι όταν ηφαιστειακή έκρηξη είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές, καθώς οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου επί πολλές ημέρες, τη ματαίωση 100.000 πτήσεων και την καθήλωση εκατομμυρίων επιβατών για εβδομάδες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή