Σουδάν: Στις φλόγες η πόλη Αμπιέι

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011 17:43
A- A A+

Η σουδανική πόλη Αμπιέι λεηλατείται και φλέγεται μετά από διαδοχικές επιδρομές ενόπλων, ύστερα από την κατάληψή της στη διάρκεια του Σαββάτου από τον κυβερνητικό στρατό του βορείου Σουδάν, αναφέρει σήμερα ο ΟΗΕ.

Χιλιάδες άμαχοι συρρέουν προς το νότιο Σουδάν, από την ώρα που η πόλη καταλήφθηκε από το στρατό και τα τεθωρακισμένα των «Ένοπλων δυνάμεων του Σουδάν» (τον τακτικό στρατό του Χαρτούμ), παρά την περί του αντιθέτου προγενέστερη συμφωνία.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Unmis), κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση στο Χαρτούμ ότι «εναπόκειται πλέον στην ευθύνη της να γίνεται σεβαστός ο νόμος» στα εδάφη, που ο στρατός της κατέλαβε.

Συγχρόνως, η Unmis «κατήγγειλε με τρόπο σθεναρό και τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες στην Αμπιέι, καλώντας τους στρατιωτικούς από το Χαρτούμ να αποσοβήσουν αμφότερους».

Η πόλη και η ομώνυμη περιοχή, πλούσια σε πετρέλαιο, βρίσκονται στα όρια του διαχωρισμού της επικράτειας του Σουδάν στο μουσουλμανικό βορρά και στο νότο όπου πλειοψηφούν οι μαύροι και οι χριστιανοί.

Μετά από το 2005, οπότε τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος, η Αμπιέι αποτελεί ένα σταθερό σημείο πρόκλησης έντασης.

Οι ΗΠΑ, ΕΕ κι ειδικά η Βρετανία κι η Γαλλία καταδίκασαν την κατάληψη της πόλης από τον τακτικό στρατό του Χαρτούμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή