Ματαιώσεις πτήσεων λόγω ηφαιστειακής τέφρας

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 11:45
UPD:12:01

Δεκάδες πτήσεις από και προς τη Σκωτία καθώς και μεταξύ πόλεων στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας ματαιώθηκαν σήμερα λόγω της εξάπλωσης του νέφους τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν.

A- A A+

Δεκάδες πτήσεις από και προς τη Σκωτία καθώς και μεταξύ πόλεων στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας ματαιώθηκαν σήμερα λόγω της εξάπλωσης του νέφους τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν.

Οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στις εναέριες μεταφορές οδήγησαν στην επίσπευση της προγραμματισμένης αναχώρησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Ιρλανδία. Ο Ομπάμα, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, έφτασε χθες το βράδυ στη Βρετανία, μία ημέρα νωρίτερα απ’ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η νορβηγική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των πτήσεων από τις 06.00 σήμερα από τα αεροδρόμια του Στάβανγκερ και του Χάουγκεζουντ και του Καρμέι, στη δυτική Νορβηγία.

«Δεν πιστεύαμε ότι η τέφρα θα φθάσει τόσο σύντομα, αλλά ισχυροί δυτικοί άνεμοι την μετέφεραν εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής της Avinor.

Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair ανακοίνωσε ότι ένα μικρό τμήμα του εναερίου χώρου της Δανίας έχει κλείσει.

Οι ισλανδικές αρχές άνοιξαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο ισλανδικό αεροδρόμιο του Κεφλάβικ.

Η αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί στις αρχές στης Ιρλανδίας για τους «περιττούς» περιορισμούς που την ανάγκασαν να ακυρώσει τις πρωινές της πτήσεις από και προς το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν.

Πέρυσι, η τέφρα από την έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία είχε οδηγήσει στην ακύρωση 100.000 πτήσεων, επηρεάζοντας 10 εκατομμύρια επιβάτες, κάτι που στοίχισε στις αεροπορικές εταιρείες 1,7 δισ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον δήλωσε ότι παρόλο που η τελευταία έκρηξη ήταν τεράστιας κλίμακας, δεν πρόκειται να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα στις εναέριες μεταφορές.

«Σχετικά με την Ευρώπη, δεν πρόκειται να είναι το ίδιο με πέρυσι. Είναι μία διαφορετική έκρηξη και νομίζω επίσης ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να το αντιμετωπίσει», όπως είπε.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Eurocontrol ανακοίνωσε ότι αν η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, το νέφος μπορεί να φτάσει στη δυτική Γαλλία και τη βόρεια Ισπανία την Πέμπτη.

Το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν εξερράγη το Σάββατο, εκτοξεύοντας καπνό σε ύψος 20 χλμ. Πρόκειται για την πλέον ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου από το 1873. Ωστόσο, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το είδος της τέφρας που εκλύεται είναι πιο βαρύ και επομένως φτάνει στο έδαφος πιο γρήγορα απ’ό,τι είχε συμβεί στην περσινή έκρηξη.

«Κανένα πρόβλημα στις αφίξεις τουριστών προς την Ελλάδα»

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρείται στις αφίξεις τουριστών προς την Ελλάδα, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εν Ελλάδι τουριστικών Πρακτόρων Γιώργο Τελώνη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τελώνης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα όλα βαίνουν καλώς και δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στις αερομεταφορές. Μάλιστα εξέφρασε την πίστη ότι δεν θα υπάρξει και στο μέλλον θέμα για την Ελλάδα, αν και τα γεγονότα ξυπνούν μνήμες από τα περυσινά γεγονότα που είχαν καθηλώσει τα αεροπλάνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή