Ιαπωνία: Τήξη πυρήνων σε άλλους δύο αντιδραστήρες

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 12:13

Ο ιαπωνικός όμιλος Tepco, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιβεβαίωσε την τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτούν τους πυρήνες δύο αντιδραστήρων του εργοστασίου.

A- A A+

Ο ιαπωνικός όμιλος Tepco, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιβεβαίωσε την τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτούν τους πυρήνες δύο αντιδραστήρων του εργοστασίου. Η διαρροή ραδιενέργειας από το συγκεκριμένο σταθμό συνεχίζεται από τα μέσα Μαρτίου, όταν σεισμός και τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα να «παραλύσει» το σύστημα ψύξης του σταθμού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε ότι οι ράβδοι στον πρώτο αντιδραστήρα έλιωσαν μέσα σε 16 ώρες από το σεισμό της 11ης Μαρτίου. Σήμερα, ο Τζουνίτσι Ματσουμότο επιβεβαίωσε ότι η τήξη πυρήνων στους αντιδραστήρες 3 και 2 άρχισε στις 13 και στις 14 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση των αντιδραστήρων 2 και 3, δεν σημειώθηκε πλήρης τήξη πυρήνων, αλλά το νερό στο εσωτερικό τους παρέμεινε σε υψηλότερο επίπεδο. Ο όμιλος εκτιμά ότι -στο σενάριο αυτό- οι ράβδοι εμπλουτισμένου ουρανίου ενδέχεται να έσπασαν, χωρίς να έλιωσαν πλήρως.

Επικαλούμενη τα δεδομένα που έχουν έκτοτε καταγραφεί, η Tepco υποστήριξε ότι οι δύο αντιδραστήρες ψύχονται πλέον επαρκώς και ότι η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι ο πυρηνικός σταθμός να κλείσει με ασφάλεια έως τον Ιανουάριο του 2012. Τη δική της έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πυρηνικό ατύχημα πραγματοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων ότι η Tepco καθυστέρησε πολύ να ενημερώσει την ιαπωνική Κοινή Γνώμη για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Η τήξη πυρήνων και η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό πυροδότησαν τη δημιουργία ζώνης εκκένωσης 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του συμπλέγματος, στην περιφέρεια της Φουκουσίμα. Η μετοχή της Tepco έχει κατακρημνιστεί από τον περασμένο Απρίλιο και, αντιμέτωπος με την καταβολή αποζημιώσεων που ίσως ξεπεράσουν τα 100 εκ. δολάρια, ο όμιλος έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή