Η οπτικοακουστική εμπειρία της ποίησης της Λόρι Aντερσον

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 17:37
UPD:23:45
A- A A+

«Ξέρετε γιατί λατρεύω τ’ αστέρια; Επειδή δεν μπορούμε να τα πληγώσουμε. Δεν μπορούμε να τα κάψουμε, ούτε να τα λιώσουμε ούτε να τα υπερχειλίσουμε. Δεν μπορούμε να τα πνίξουμε, ούτε να τα φυσήξουμε ή να τα σβήσουμε. Όμως προσπαθούμε να τα φτάσουμε. Προσπαθούμε να τα φτάσουμε».

Η Λόρι Aντερσον έρχεται στην Αθήνα την Τετάρτη 8 Ιουνίου με ποίηση, εικόνα και μουσική για να πει την δική της πολύτιμη ιστορία στην παράσταση Delusion στο θέατρο Badminton.

Η παράσταση είναι ένας διαλογισμός πάνω στη ζωή και τη γλώσσα. Η αρχική του σύλληψη αποτελείται από μια σειρά μικρών θεατρικών έργων μυστηρίου. Το Delusion μεταπηδά ανάμεσα στην καθημερινότητα και το μύθο. Με το συνδυασμό βιολιού, ηλεκτρονικού κουκλοθέατρου, μουσικής και εικαστικών, το Delusion αφηγείται την ιστορία του στη χρωματιστή και ποιητική γλώσσα που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Aντερσον.

Οι ιστορίες στο Delusion προέρχονται από πολλούς κόσμους – τον τεχνικό, επιστημονικό, προσωπικό και μυθικό – και από διάφορες καταστάσεις συνείδησης, ονείρου και διαλογισμού. Οι ιστορίες κυμαίνονται από τις μυστικιστικές ρίζες του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας, μέχρι τις θεωρίες του χρόνου και της ταχύτητας, των προγόνων, του ελέγχου, της σιωπής και των ζώων.

Στην καρδιά του Delusion βρίσκεται η πεποίθηση ότι τα λόγια και οι ιστορίες μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν έναν κόσμο, αλλά και να τον εξαφανίσουν.

Η Λόρι Aντερσον είναι μία από τις διασημότερες και πιο πρωτοπόρες δημιουργούς της Αμερικής, γνωστή για τις παρουσιάσεις πολυμέσων και την καινοτομία στη χρήση της τεχνολογίας. Ως συγγραφέας, σκηνοθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης και τραγουδίστρια έχει δημιουργήσει έργα που εκτείνονται στους τομείς της τέχνης, του θεάτρου και της πειραματικής μουσικής. Η Anderson έχει εκδώσει επτά βιβλία και τα εικαστικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο. Το 2002, η Aντερσον διορίστηκε πρώτη μόνιμη καλλιτέχνης (first artist-in-residence) της ΝΑΣΑ, γεγονός που την οδήγησε στη σόλο περιοδεία της το 2004 με το έργο «The End of the Moon».

Η Maryse Alberti (Διεύθυνση Φωτογραφίας Βίντεο) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότιο Γαλλία και είναι πολυβραβευμένη κινηματογραφίστρια. Επικεντρώνοντας στην πρόκληση της σκέψης και γενικότερα σε προκλητικά θέματα έφτιαξε μια σειρά πολιτικών ντοκιμαντέρ όπως το «Enron, the Smartest Guys in the Room», που υπήρξε υποψήφιο για Όσκαρ και το Taxi to the Dark Side που κέρδισε Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Η Rande Brown (Συγγραφική Ομάδα) είναι συγγραφέας και μεταφράστρια κειμένων σχετικά με τη σύγχρονη πνευματικότητα και την κουλτούρα της Ιαπωνίας. Μαζί με τον Mineko Iwasaki έχουν γράψει το «Γκέισα, αναμνήσεις μιας ζωής». Η Brown είναι επίσης πρόεδρος της East West Communications, μιας εταιρείας που διευκολύνει την παρουσίαση Δυτικών παραστάσεων και εικαστικών τεχνών στην Ασία από το 1984.

Ο Dave Cook (Σχεδιασμός Ήχου-Ηχολήπτης) είναι ηχολήπτης. Η δουλειά του στον κόσμο της ποπ/ροκ τον οδήγησε σε Χρυσούς και Πλατινένιους δίσκους, υπήρξε ηχολήπτης και έκανε το μιξάζ των ζωντανών μεταδόσεων των David Bowie, Radiohead, και Morphine, μεταξύ άλλων. Οι περιοδείες συναυλιών στις οποίες εργάστηκε, περιλαμβάνουν συνεργασίες με τους Elvis Costello, Charles Mingus Orchestra, Carly Simon, Nine Circles Chamber Theater, Maya Beiser, Ravi Shankar, Anoushka Shankar και Marc Cohn. Ο Dave μένει με την οικογένειά του στο Saugerties της Νέας Υόρκης.

Το Delusion ήταν παραγγελία από την πολιτιστική Ολυμπιάδα του Βανκούβερ 2010. Οι στίχοι της Laurie Anderson θα προβάλλονται στα Ελληνικά με υπέρτιτλους.

Πληροφορίες

Θέατρο Badminton

Τετάρτη 8 Ιουνίου

Προτεινόμενα για εσάς