Έτοιμος να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με την τρόικα για τα θέματα της φορολογίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.
«Είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις. Προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα. Πολύ απλά αυτό μεταφράζεται στην αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός σε μια σειρά από προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, μεταξύ των οποίων η πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία» στο Δημόσιο, για την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη αλλά μπορεί να τη συζητήσει.
Συγεκριμένα σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ή μπορεί να εξετάσει τις προτάσεις της ΝΔ για αποκρατικοποιήσεις, διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου/ συμψηφισμό, περιουσιολόγιο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παραθεριστική κατοικία, επαναπατρισμό κεφαλαίων, σταδιακή κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, «Fast track» στη δικαιοσύνη και πρόταση για «εργασιακή εφεδρεία», για την οποία, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη αλλά μπορεί να το συζητήσει.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ διαφωνεί με το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αντιπροτείνει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι οργανισμών που θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν, θα συνεχίσουν για τρία χρόνια να πληρώνονται μόνο το βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όπου κληθούν.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε εκ νέου σε συναίνεση και συνευθύνη για τον «κάβο των επόμενων εβδομάδων» και τόνισε ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα «θηρία» και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα.
«Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η συναίνεση δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη, αλλά είναι και εφικτή στην πράξη».
ΥΠΟΙΚ: Και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και αυτόν τον κίνδυνο εμείς ποτέ δεν θα τον πάρουμε, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, σημείωσε ότι ελήφθησαν πρωτόγνωρες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες δεν θα μειώσουν μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, καλύτερες υποδομές στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.
Επανέλαβε δότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των δαπανών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015, νέο μισθολόγιο, στόχευση των κοινωνικών δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Απέδωσε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που είχε καταγραφεί όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, καθώς και στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το φορολογικό είπε ότι ακούγεται κριτική για φορομπηχτική πολιτική, ωστόσο το 2010 τα έσοδα παρέμειναν λιγότερα από το μέσο όρο της ΕΕ και ταυτόχρονα μειώθηκε η φορολογία στα εισοδήματα κάτω από 40.000 ευρώ, στα μη διανεμόμενα κέρδη καθώς και ο ΦΠΑ στον τουρισμό.
Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με μελανά χρώματα και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;».