Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 08:22
UPD:17:18

Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνεχίζουν και σήμερα τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία Διοίκησης, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΔΕΗ.

A- A A+

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζητεί ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πραγματοποίησαν και σήμερα συμβολική κατάληψη στα γραφεία Διοίκησης. Ανάλογη στάση θα κρατήσουν τόσο αύριο Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.

Επίσης αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα 30 Μαΐου, συγκέντρωση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο σύλλογος εργαζομένων ζητάει άμεση συνάντηση με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΔΕΗ. Χθες περίπου 50 άτομα έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στον προαύλιο χώρο του ΟΛΠ, ενώ σήμερα εργαζόμενοι του Οργανισμού συναντήθηκαν με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη.

Ο πρόεδρος των λιμενεργατών Νίκος Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι ο υπουργός τους ενημέρωσε πως η εισήγησή του, σύμφωνα με τους νόμο 2688/89, θα είναι η διατήρηση του 51% στο δημόσιο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που τους είπε ο υπουργός δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς, όπως επεσήμανε, «οι αποφάσεις θα παρθούν από αλλού και εμείς σαν εργαζόμενοι θα θέλαμε να είναι ακόμα πιο καθαρό το τοπίο».

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμη ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα τεθούν στα αρμόδια συλλογικά τους όργανα και από εκεί και πέρα θα εξετάσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει σύγχυση για το ποσοστό που θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες, ο πρόεδρος των λιμενεργατών δήλωσε ότι διαφαίνεται κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το γνωρίζει.

«Οι Οργανισμοί Λιμένων δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, αναπτύχθηκαν με το μόχθο των εργαζομένων και δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης για να τους ξεπουλήσει», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.).

Στο θέμα του ΟΛΠ αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τα σενάρια πώλησης του Οργανισμού. «Αλλο η μακροχρόνια μίσθωση και άλλο το πωλητήριο. Είναι φασίζουσα λογική η επέλαση των κυβερνητών χωρίς να ρωτούν φορείς και την πόλη στην οποία ανήκει το λιμάνι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά», ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαλολιάκος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 και πρόσθεσε: «Ο δήμος Πειραιά διεκδικεί τα δικαιώματα που του αφαίρεσε η κεντρική εξουσία και μη θεωρείτε δεδομένο ότι είμαι υποχρεωμένος να ταυτίζω τις θέσεις μου με αυτές του φίλου μου Αντώνη Σαμαρά».

«Ο Πειραιάς δεν πωλείται, θα πουληθούν μετοχές, όχι το λιμάνι», διευκρίνισε από την πλευρά του ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Radio 9, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης της ζώνης του Περάματος και δραστηριοτήτων του λιμανιού.

Συλλαλητήριο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) προγραμματίζει για σήμερα στις έξι το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ. Μέλη της ομοσπονδίας ανήρτησαν χθες το πανό κατά της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης στο κτίριο της Χαλκοκονδύλη και σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτοί που για 18 μήνες διακυβέρνησης της χώρας χάραξαν το δικό τους χάρτη εξόδου από την κρίση και αυτοί που μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας προσέφυγαν στο Ζάππειο 2 για να εξειδικεύσουν τις προτάσεις εξόδου από την κρίση, τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ και δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ιδιωτικοποιήσουν και να παραδώσουν σε τρίτους τη ΔΕΗ».

Τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση ανακοίνωσε και η Επιτροπή Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και από την τρόικα, συνιστά το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κινητοποίηση υπήρξε και έξω από γραφεία του ΟΠΑΠ στο Περιστέρι με τους εργαζομένους του Οργανισμού να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σενάρια ιδιωτικοποίησής του.

Πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ζητεί ο Γιούνκερ

Διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζητεί από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακόμα πιο φιλόδοξο το πρόγραμμά της.

«Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει περαιτέρω το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις και να εξαγγείλει και άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή συνάντηση που είχε στη Χάγη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, και το Βέλγο ομόλογό του, Ιβ Λετέρμ.

«Εχουμε θέσει έναν ορισμένο αριθμό απαραίτητων προϋποθέσεων εκ των οποίων», όπως σημείωσε, «ορισμένες, σε ένα βαθμό, εκπληρώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση».

Εξάλλου ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τασσόμενος περισσότερο υπέρ μιας ενδεχόμενης «ήπιας αναδιάρθρωσης». «Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. Αν οι εκτιμήσεις της τρόικας είναι καλές, τότε μπορούμε να περάσουμε στα προσεχή στάδια, αλλά είναι πολύ νωρίς τώρα για να αναφερθώ στο ποιά θα είναι αυτά τα προσεχή στάδια», επισήμανε και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Εάν όλες οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ήπια αναδιάρθρωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή