Λαοθάλασσα αγανακτισμένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 08:45
UPD:14:12

A- A A+

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο διαδικτυακό κάλεσμα, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κρίση και την ακολουθούμενη πολιτική. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες πόλεις της χώρας (πάνω από 5.000 διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, 7.000 στην Πάτρα και 2.000 στο Βόλο).

Κύριο και κοινό γνώρισμα των διαδηλώσεων, ο ειρηνικός τους χαρακτήρας και η πλήρης απουσία κομματικών διαχωρισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο σταθμός του Μετρό λειτουργούσε κανονικά, όπως και πολλά από τα καταστήματα της περιοχής.

Κυριάρχησαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου ((«Ψεύτες - Κλέφτες», «Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε»), όπως και συνθήματα απάντηση στους «Los Indignados» της Ισπανίας («Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Ώρα να φεύγουν» ήταν η απάντηση στο σύνθημα των Ισπανών διαδηλωτών ««Σιγά, να μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες»).

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος άνοιξαν νωρίς το πρωί, ωστόσο οι αγανακτισμένοι πολίτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα στις 6.00.

Μεγάλη συμμετοχή και σε άλλες πόλεις της χώρας

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Χιλιάδες «αγανακτισμένοι» στην Πλατεία Συντάγματος

Χιλιάδες «αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Λευκό Πύργο. «Βάλτε ξυπνητήρια, ξυπνήστε στις οκτώ, κλείστε την τηλεόραση ελάτε από εδώ» και «ξεσηκωθείτε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση. Στις 19.00, οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το οδόστρωμα της παραλιακής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.

Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των Πατρινών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν νέοι και νέες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην πλατεία μαζί με τις οικογένειές τους.

Και στο Βόλο περίπου 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην παραλία της πόλης, έξω από το κτήριο «Παπαστράτου».

Τη δική τους συμμετοχή στο «Κίνημα αγανακτισμένων πολιτών» είχαν κι άλλες πόλεις όπως η Λάρισα, τα Ιωάννινα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο οι συγκεντρωμένοι επεσήμαναν πως βρέθηκαν όλοι μαζί «χωρίς να ξέρουμε αν αυτό θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, όμως υπάρχει η ανάγκη να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας πως μπορούμε να αγωνιστούμε και να αντιδράσουμε και με άλλους τρόπους πέρα των γνωστών και άχαρων».

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές διαδηλώσεις, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας πως χωρίς πολιτική κατεύθυνση τέτοιου είδους κινητοποιήσεις μπορεί να αποτελέσουν απλώς ένα ξέσπασμα -μία μόδα που θα περάσει.

«Εμείς από τη φύση μας ως κόμμα πάντα βλέπουμε με συμπάθεια το να αναζητούν άνθρωποι έναν τρόπο έκφρασης - και το αυθόρμητο πάντα υπάρχει και συνήθως αναπτύσσεται όταν υπάρχει μια συνειδητή πολιτική δραστηριότητα», δήλωσε η κ. Παπαρήγα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

«Από την άλλη μεριά», επεσήμανε, «είναι ορισμένα ξεσπάσματα τα οποία δεν έχουν οργάνωση δεν βασίζονται στους τόπους δουλειάς ... δεν έχουν στοιχειώδη πολιτική κατεύθυνση, φοβόμαστε ότι θα είναι ένα ξέσπασμα, μία μόδα που θα περάσει». «Μου κάνει εντύπωση», σημείωσε, «ορισμένοι οι οποίοι είναι ορκισμένοι δεν θέλουν να υπάρχει σήμερα λαϊκό κίνημα».

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης υπογράμμισε την ανάγκη οι συγκεντρώσεις αυτές να παραμείνουν ακηδεμόνευτες. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινητοποιήσεις αυτές - το πιο ενδιαφέρον είναι πως είναι ακηδεμόνευτες και ελπίζουμε να παραμείνουν έτσι», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή