Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπή ελέγχου του δημόσιου χρέους

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 18:36
UPD:19:51
A- A A+

Απέρριψε η Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση ad hoc κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον «πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχου του δημοσίου χρέους», προκειμένου -κατά την σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, προ διμήνου- «να μάθει ο ελληνικός λαός, πώς δημιουργήθηκε αυτό και ποιο μέρος του είναι παράνομο, άκυρο και επαχθές, ώστε η Ελλάδα να αρνηθεί την αποπληρωμή του».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ενέταξε την πρόταση του κόμματος, στην ανάγκη διαπραγματεύσεων αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα αποδειχθεί, όπως υποστήριξε, αναπόφευκτη στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, εναντιώθηκαν στην ιδέα, θεωρώντας πως καλλιεργεί αυταπάτες αποφυγής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αν δεν στοχεύει και στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών μικροπολιτικών συμφερόντων - ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο να στηθεί μια τέτοια Επιτροπή», αν και ενέταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στις «προσπάθειες της αστικής τάξης, να συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων».

Την πρόταση απέρριψε για λογαριασμό της «Δημοκρατικής Αριστεράς»και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, υποστηρίζοντας πως ο λογιστικός έλεγχος, που έχει ως σκοπό την ανίχνευση «απεχθούς χρέους», ουσιαστικά προτείνει στάση πληρωμών.

Πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εκδοχή ανέγερσης αξιώσεων περί «επαχθούς χρέους» από διάφορες χώρες. «Μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι καταστροφική, αλλά δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να κινείται με τον δικό του ρομαντισμό, ο οποίος είναι χρήσιμος στην πολιτική. Στο μέλλον θα συναντηθούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Καλό είναι αυτή την ώρα να συναντηθούμε για τη σωτηρία της χώρας…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, επετέθη κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αφού αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε επί χρόνια στη Βουλή τους κουκουλοφόρους, αποφασίσατε να εκπροσωπήσετε και τους απατεώνες . Γιατί μονάχα ένας απατεώνας μπορεί να λέει στα σοβαρά το «δεν θα πληρώσω το χρέος μου» - και οι έντιμοι άνθρωποι τον πάνε στα δικαστήρια. Το «δεν πληρώνω» είναι ηθικώς κολάσιμη πράξη, αλλά και εθνικώς επιζήμια. Γιατί λογικό είναι εκείνοι που τους έφαγες τα λεφτά να σε μισούνε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή