Ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης ο Μλάντιτς

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011 21:49
UPD:22:57

A- A A+

Ενώπιον της σερβικής δικαιοσύνης, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, οδηγήθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

Το ειδικό ποινικό δικαστήριο του Βελιγραδίου του ανακοίνωσε το κατηγορητήριο για το ρόλο του στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Η σερβική κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο, διάρκειας 15 λεπτών, με τη σύλληψη του Μλάντιτς καθώς και την προσαγωγή του στο ειδικό ποινικό δικαστήριο του Βελιγραδίου.

Το βίντεο δείχνει τον 69χρονο Μλάντιτς, ο οποίος φορά καπέλο και ένα χειμωνιάτικο βαρύ τζάκετ, να προχωρά αργά και χωρίς δύναμη, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.

Τη σύλληψη στη Σερβία του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς επιβεβαίωσε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

«Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας είμαι σε θέση να ανακοινώσω τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Η διαδικασία έκδοσης (στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Τάντιτς.

«Σήμερα έληξε μία δύσκολη περίοδος της ιστορίας μας», υπογράμμισε, δηλώνοντας περήφανος για την επιχείρηση των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας. Είπε ακόμα ότι η σύλληψη φέρνει τη χώρα και την περιοχή πιο κοντά στη συμφιλίωση και ανοίγει για τη Σερβία την πόρτα της ένταξης στην ΕΕ.

Η συνεργασία της Σερβίας στη σύλληψη του Μλάντιτς «επιβεβαιώνει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της Σερβίας στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Ο Τάντιτς απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη του Μλάντιτς, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί σχετική έρευνα, η οποία θα εξετάσει επίσης γιατί η σύλληψη δεν έγινε νωρίτερα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο Μλάντιτς συνελήφθη κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ ΒΔ του Βελιγραδίου. Με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς, κρυβόταν σε σπίτι συγγενούς του το οποίο ήταν υπό παρακολούθηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος Τάντιτς επιβεβαίωσε μόνο ότι συνελήφθη «σε σερβικό έδαφος».

Η «κατάλληλη» στιγμή;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τάντιτς τόνισε ότι η χρονική στιγμή της σύλληψης δεν ήταν αποτέλεσμα «υπολογισμών», καθώς η Σερβία ήταν πάντα αποφασισμένη να τον συλλάβει.

Λίγο πριν την ανακοίνωση για τη σύλληψη, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ Σερζ Μπραμέρτζ είχε κατηγορήσει τη Σερβία ότι δεν κάνει αρκετά για να εντοπίσει το Μλάντιτς.

«Η σύλληψη είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση της Σερβίας», ανέφερε σε έκθεση που έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της Σερβίας να συλλάβουν φυγάδες δεν ήταν επαρκείς», επισήμαινε.

Νωρίτερα, πληροφορίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διεθνή και σερβικά ΜΜΕ σχετικά με τη σύλληψη άνδρα που έμοιαζε πολύ με το Μλάντιτς.

Η Σερβία είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε ό,τι είναι δυνατό για να συλλάβει τον Μλάντιτς, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο Μλάντιτς, που ζούσε στο Βελιγράδι, εξαφανίστηκε μετά τη σύλληψη το 2001 του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι φημολογίες ότι ο Μλάντιτς επρόκειτο να συλληφθεί είχαν φουντώσει μετά τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς το 2008.

Πολλοί Σέρβοι εθνικιστές θεωρούν το Μλάντιτς ήρωα. Δεκάδες τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν το 2008 μετά τη σύλληψη του Κάρατζιτς, όταν ξέσπασαν αναταραχές σε ολόκληρη τη Σερβία.

Ο Τάντιτς τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ξανά τέτοιο κύμα βίας. «Αυτή η χώρα θα παραμείνει σταθερή. Όποιος προσπαθήσει να την αποσταθεροποιήσει θα διωχθεί και θα τιμωρηθεί», όπως είπε.

Η σύλληψη του Μλάντιτς αίρει ένα "«μεγάλο εμπόδιο» στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Στέφαν Φίλε. Παράλληλα συνεχάρη το Σέρβο πρόεδρο όχι μόνον για τη σύλληψη, αλλά και «για το σημαντικό του ρόλο στη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια».

«Απαραίτητη η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, που επρόκειτο να μεταβεί στο Βελιγράδι http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1980022 χαιρέτισε τη σύλληψη, υπογραμμίζοντας ότι ο Μλάντιτς πρέπει να σταλεί στη Χάγη χωρίς καθυστέρηση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κ. Αστον για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

Η Κ. Αστον για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Σερβία και για τη διεθνή δικαιοσύνη», δήλωσε η Αστον σε ανακοίνωση.

«Περιμένουμε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς θα μεταφερθεί χωρίς καθυστέρηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση στο δρόμο της Σερβίας προς την ένταξη στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Την «ευχαρίστηση» των ΗΠΑ εξέφρασε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο επίτροπος Στ. Φούλε για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

Ο επίτροπος Στ. Φούλε για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

Η σύλληψη «προσφέρει επιτέλους μια ευκαιρία να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

NATO
NATO: Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τη σύλληψη του Ρ. Μλάντιτς

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Σερζ Μπράμερτζ δήλωσε ότι «τα σημερινά γεγονότα καταδεικνύουν ότι όσοι έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν μπορούν να υπολογίζουν στην ατιμωρησία».

Εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρενίτσα, για την οποία κατηγορείται ο Μλάντιτς, δήλωσε: «Μετά από 16 χρόνια αναμονής για εμάς, τις οικογένειες των θυμάτων, είναι μια ανακούφιση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην «περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα «πολύ άσχημο κεφάλαιο» για τη Σερβία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή