Η ατζέντα της ημέρας

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 08:40
UPD:11:25
A- A A+

* Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, για να συμμετάσχει στο συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο συμβούλιο θα συζητηθούν, κυρίως, θέματα που άπτονται της Προστασίας των Υποδομών Πληροφοριών Ζωτικής Σημασίας, με έμφαση στην ασφάλεια του διαδικτύου και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Επιπλέον, το συμβούλιο θα ασχοληθεί με την πορεία εφαρμογής των δράσεων που περιλαμβάνει η "Ψηφιακή Ατζέντα", η οποία υιοθετήθηκε το 2010. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βούγιας θα αναπτύξει τις προτάσεις της χώρας μας για την εξασφάλιση βασικών ευρυζωνικών υπηρεσιών για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2013, καθώς επίσης και για το υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής ενσωμάτωσης έως το 2015. Τέλος, θα παρουσιάσει τις κυριότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της "Ψηφιακής Ατζέντας" σε εθνικό επίπεδο.

* Ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 27 Μαΐου η ψηφιακή εκπομπή από την περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (κέντρο εκπομπής "Δοβρούτσι"), από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, καθώς και από όσους περιφερειακούς σταθμούς είναι σε θέση να εκπέμψουν ψηφιακά. Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο: www.yme.gr (http://www.yme.gr/index.php?aid=2987) Οι τηλεθεατές στις περιοχές της Λάρισας, των Φαρσάλων, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, θα πρέπει να διαθέτουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή ενσωματωμένο στην τηλεόραση ψηφιακό δέκτη MPEG4 και να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στις συχνότητες 22, 29 και 43, ενώ θα πρέπει να στρέψουν, κατά περίπτωση, την κεραία της τηλεόρασης προς το κέντρο εκπομπής "Δοβρούτσι".

* Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό της δράσης της με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Ξεκινά σήμερα στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα-Μετρό Σύνταγμα), για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Outview Film Festival, με τις καλύτερες διεθνείς φεστιβαλικές ταινίες που έχουν προβληθεί σε όλα τα μεγάλα Film Festivals σε όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί για μια εβδομάδα από τις 27/5 - 3/6 σε δύο αίθουσες προβολής και θα προβληθούν πάνω από 50 ταινίες. Η ταινία που θα ανοίξει το φεστιβάλ σήμερα, 27 Μαΐου, θα είναι η ισπανική ταινία "El Consul de Sodoma" ή ο "Πρεσβευτής των Σοδόμων" (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες), μια ταινία για την ζωή του Ισπανού ποιητή Jaime Gil de Biedma ο οποίος είχε δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας του Francisco Franco. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός ισπανός ηθοποιός Jordi Molla, ο οποίος έχει υπάρξει συμπρωταγωνιστής μεγάλων χολιγουντιανών ηθοποιών όπως ο Tom Cruise, Johnny Depp, Penelope Cruz, Cate Blanchett κ.ά. ενώ η ταινία έχει προταθεί για 5 βραβεία Goya, μάλιστα η ταινία προκάλεσε σκάνδαλο στα Ισπανικά Βραβεία για την ειλικρινή στάση που διατήρησε για την ζωή αυτού του εθνικού ήρωα.

* Tις προσφορές χαμηλών ναύλων για συγκεκριμένους προορισμούς ξεκινά από σήμερα έως και την Κυριακή 29 Μαΐου η Olympic Air. Οι προορισμοί αυτής της εβδομάδας είναι το Βελιγράδι το και Κάιρο (από και προς Αθήνα), το Ηράκλειο, η Σύρος, η Λήμνος, η Σάμος (από και προς Αθήνα), το Ηράκλειο (από και προς Ρόδο) και τα Χανιά (από και προς Θεσσαλονίκη). Η προσφορά που γίνεται για 540 θέσεις και αφορά πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 30 Μαΐου έως Τετάρτη 8 Ιουνίου. Για τα δρομολόγια εξωτερικού ο ναύλος ξεκινά από τα 84 ευρώ για την αναχώρηση και από τα 62 ευρώ για την επιστροφή. Για τα δρομολόγια εσωτερικού ο ναύλος ξεκινά από τα 32 ευρώ.

* Στις 8:30 π.μ. στα μαθήματα Εγκαταστάσεις Ψύξης, Τεχνολογίας Εκτυπώσεων, Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοίλας, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις και Ηλεκτρικές Μηχανές εξετάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

* Στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο Metropolitan (Λ. Συγγρού 385), η έναρξη των εργασιών του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Πρόγραμμα IDEAS για τις Διεθνείς Σχέσεις των Βαλκανίων του London School of Economics and Political Science (LSE), με θέμα "Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο". Στο συνέδριο συμμετέχουν ως εισηγητές και συντονιστές των συζητήσεων διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές από πολλές χώρες. Το συνέδριο αρθρώνεται σε πέντε κεντρικές θεματικές ενότητες (ασφάλεια, ιδεολογία, περιφερειακές σχέσεις, ο ρόλος των Υπερδυνάμεων, πολιτισμός-ταυτότητες) και απευθύνεται σε ειδικούς ερευνητές και σπουδαστές από πολλούς κλάδους, αλλά και στο ευρύ κοινό. Η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό. Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του συνεδρίου.

* Στις 10 π.μ. στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό του Καναδά, Stephen Harper, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κ. Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της συνάντησης, θα προσφέρει στον πρωθυπουργό του Καναδά το χρυσό μετάλλιο της Βουλής συνοδευόμενο από τιμητικό πάπυρο.

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 2:30 μ.μ. η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, στο κτίριο της εταιρείας στην Εγνατία. Οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τη στάση τους στα σχέδια για την αποκρατικοποίησή της.

* Στις 12:30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί μετά από πρωτοβουλία του τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με θέμα: «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας». Στη σύσκεψη θα μετάσχουν: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

* Στις 6 μ.μ. στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ η έναρξη του τριήμερου ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με κεντρικό σύνθημα: "Ανατροπή στην πράξη". Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν με χαιρετισμούς εκπροσώπων ελληνικών πολιτικών κομμμάτων και ξένων αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσει ομιλία της προέδρου, Ντόρας Μπακογιάννη.

* Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων, Πύλη Αγ. Νικολάου (Φαληράκι) στην Κέρκυρα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης με την υποστήριξη της Oμάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Τοπικοί πόροι, Τοπικά προϊόντα, Τουρισμός: Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της κερκυραϊκής οικονομίας". Στην εκδήλωση συμμετέχουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού, της εστίασης και του πρωτογενούς τομέα.

* Στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής παιδιών και της δακάλας τους, Καίτης Ζγέμπα, για τα 22 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας του εργαστηρίου της στον τόπο. Θα προλογίσει η δημοσιογράφος-εικαστικός συντάκτης (ΕΔΣΤΕ)-FIGET), Mάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου, ενώ στους μαθητές του εργασηρίου θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα.

* Στις 6:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Διβάνη» της Λάρισας εκδήλωση με θέμα: "Δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία". Η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχει η υφυπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ερευνας και Ανάπτυξης "Μήτις" ΜΚΟ, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου. Στόχος της διοργάνωσης είναι αφ' ενός η ανάδειξη των πολιτικών και των δομών οι οποίες στηρίζουν τις γυναίκες-θύματα της βίας και αφ'ετέρου στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης προκειμένου να αποτρέπονται ανάλογες συμπεριφορές.

* Στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο "Ilisia" (Μιχαλακοπούλου 25) η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Saint Elias της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Νικόλαου Λάου με τίτλο: "Η δύναμη της θρησκείας και η θρησκεία της δύναμης". Στην παρουσίαση ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ενώ συμμετέχει επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος, ο οποίος και έχει προλογίσει την ελληνική έκδοση του βιβλίου.

* Στις 9 μ.μ. στον πεζόδρομο της Πρέβεζας, μπροστά στα Δικαστήρια, η έναρξη του διήμερου 9th Preveza Jazz Festival που. Το φεστιβάλ θα ανοίξουν οι The Jammers, εμπνευσμένοι από την μεγάλη παράδοση των blues. Θα ακολουθήσουν οι Nils Berg Cinemascope από τη Σουηδία με τη δική τους εκδοχή της τζαζ η οποία θα συνδυάζεται με βιντεοπροβολή. Τη βραδιά θα κλείσουν οι Ibrahim Electric από τη Δανία. Η μπάντα με έδρα την Κοπεγχάγη είναι γνωστή στη Δανία για τους πειραματικούς της ήχους που περιλαμβάνουν jazz, funk, afro-beat, surf και άλλα είδη. Ένα εκρηκτικό τρίο φημισμένο για τις live εμφανίσεις του. Το Σάββατο πρώτοι στη σκηνή θα ανέβουν οι Marzio Scholten Quartet από την Ολλανδία. Ο Marzio Scholten θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους και ταλαντούχους τζαζ κιθαρίστες και συνθέτες της Ολλανδίας. Το φεστιβάλ θα κλείσουν οι Q ORCHESTRA οκτώ νέοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί. Hard beats, hip-hop και soul αίσθηση, disco grooves, άφθονα latin, afro, και acid jazz στοιχεία σε ένα ανελέητο funky κλίμα, είναι ο φανταστικός μουσικός και χορευτικός κόσμος της Q Orchestra που θα ξεσηκώσουν και το πιο απαιτητικό κοινό. Στο πάρτυ που είστε όλοι καλεσμένοι. Είοσδος ελεύθερη.

* Στις 9 μ.μ. στο θέατρο ΠΚ το χοροθέατρο ΔΙΑΠΟΛΗ παρουσιάζει την παράσταση «Πεδίον Ολισθηρόν». Την ομάδα ΔΙΑΠΟΛΗ στηρίζει το Ιδρυμα Ευγενίδου και προτείνει την παράσταση ως εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από μία μοναδική επαγγελματική ομάδα που προάγει τον πολιτισμό.

Σάββατο 28 Μαΐου

* Κλειστό από σήμερα έως και την Δευτέρα 6 Ιουνίου το τμήμα Μοναστηράκι-Ανω Πατήσια της γραμμής του ΗΣΑΠ Πειραιάς-Κηφισιά. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού για αυτό το τμήμα θα γίνεται: Μοναστηράκι-Αττική με τις γραμμές 2 και 3 του μετρό και Αττική-Ανω Πατήσια με τη λεωφορειακή γραμμή Χ8. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Πληροφοριακό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.oasa.gr

* Στις 8:30 π .μ. στα μαθήματα Στοιχεία Σχεδιασμου Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Οικοδομική, Δομημένος Προγραμματισμός, Μεταφορά Φορτίων θα εξεταστούν στις πανελλήνιες οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

* Στις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ εθελοντική αιμοδοσία από κινητή μονάδα, στο πλαίσιο του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους (μεταξύ Ολύμπιον και Ηλέκτρα Παλλάς) στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων παγκόσμιας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα "Σχεδία στην πόλη", το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ο Χώρος Τέχνης SoorLiBooM. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το κοινό θα μπορεί να γράψει γράμματα συμπαράστασης προς ανθρώπους των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και γράμματα θεσμικής πίεσης προς τις αρχές των χωρών που δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους. Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν η εικαστική δράση "Εκφραστείτε ελεύθερα" από την Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα "Σχεδία στην πόλη" και το δημιουργικό εργαστήρι "Έχω δικαίωμα....", από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στις 2:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί χοροθεατρική performance από το Χώρο Τέχνης SoorLiBooM.

* Στις 7 μ.μ. στο πλαίσιο του μαθήματος Τηλεοπτική Δημοσιογραφία, οι επί πτυχίω φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ θα παρουσιάσουν από το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ένα "Ζωντανό" Δελτίο Ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη για τη Θεσσαλονίκη. Το δελτίο θα παρουσιάσει η Σία Κοσιώνη, -δημοσιογράφος στον ΣΚΑΪ- απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους, που θέλουν να δουν την παραγωγή ενός εναλλακτικού ζωντανού δελτίου ειδήσεων, και θα μεταδοθεί μέσω live streaming στο http://www.livestream.com/contemporaryjournalism

* Στις 8 μ.μ. στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού-παράρτημα Βερολίνου, καθώς και στην Wittenbergplatz, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Σταύρος Μιχαλαριάς: Γλυπτική 2011». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Μαΐου έως τη 1 Ιουλίου 2011. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

* Στις 10:30 μ.μ. στο θέατρο ΠΚ το χοροθέατρο ΔΙΑΠΟΛΗ παρουσιάζει την παράσταση «Πεδίον Ολισθηρόν». Την ομάδα ΔΙΑΠΟΛΗ στηρίζει το Ιδρυμα Ευγενίδου και προτείνει την παράσταση ως εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από μία μοναδική επαγγελματική ομάδα που προάγει τον πολιτισμό.

Κυριακή 29 Μαΐου

* Διεθνής Ημέρα Κυανόκρανων η σημερινή.

* Στις 10:30 π.μ. από την ακτή Κάππα της Περαίας στη Θεσσαλονίκη ξεκινά η εκστρατεία καθαρισμου των ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θερμαϊκού, με σύνθημα: "Κολυμπάμε με την παρέα μας και όχι παρέα με τα σκουπίδια μας" και σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών αλλά και γονιών στο περιβαλλοντικό αυτό θέμα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσουν και άλλες εξορμήσεις καθαρισμού ακτών, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, στην παραλία Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Προποντίδας, και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, στην παραλία της Κατερίνης, στην Πιερία, σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης.

* Στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Ευηνοχωρίου, εκδήλωση για την ολοκλήρωση της προσπάθειας συγκέντρωσης χρημάτων για την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Καλυδωνίας, μέσω του κουμπαρά του "Διαζώματος". Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και οι Σύλλογοι Αρχαία Καλυδωνία, Αγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου, Ιστορική-Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Σύλλογος Εργοληπτών Επαρχίας Μεσολογγίου και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή