Σερβία: Ενώπιον ανακριτή σήμερα ο Μλάντιτς

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 12:11
UPD:30/05/2011 12:27

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλος Σάλιτς, «ο Μλάντις δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τον ανακριτή και μιλούσε ασυνάρτητα».

A- A A+

Στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Σερβίας θα οδηγηθεί, εκ νέου σήμερα, ο Ράτκο Μλάντιτς αφού εξεταστεί από γιατρούς, μετά τη διακοπή χθες της ανάκρισής του λόγω της «κακής κατάστασης της υγείας του», σύμφωνα με το δικηγόρο του.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλος Σάλιτς, «ο Μλάντις δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τον ανακριτή και μιλούσε ασυνάρτητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου, Μπρούνο Βέκαριτς, αμφισβητεί, ωστόσο ότι η κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς είναι τέτοια που να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ανακριτικής διαδικασίας.

Ο Βέκαριτς ανέφερε ότι χθες το βράδυ διακόπηκε η ανάκριση, διότι ο Μλάντιτς έπρεπε να πάρει κάποια φάρμακα, ενώ χαρακτήρισε τακτική των δικηγόρων του τους ισχυρισμούς για προβλήματα υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ειδικού δικαστηρίου ανέφερε ότι, χθες, ο Μλάντιτς δήλωσε στην ανάκριση ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο της Χάγης, ενώ αποκάλεσε τους Σέρβους εισαγγελείς «ανθρώπους της CIA».

Ο Μπρούνο Βέκαριτς εκτιμά ότι η διαδικασία έκδοσής του στη Χάγη δεν θα διαρκέσει πάνω από επτά ημέρες. Το Μλάντιτς επισκέφθηκε σήμερα η σύζυγός του, Μπόσιλκα.

«Ανοησίες» τα περί συνέργειας των σερβικών αρχών

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τους ισχυρισμούς ότι οι σερβικές αρχές γνώριζαν επί χρόνια πού κρυβόταν ο Μλάντιτς, αλλά περίμεναν μια ευνοϊκή συγκυρία για να τον συλλάβουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Σέρβος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει πολλά σχόλια μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και μπορώ να χαρακτηρίσω αυτό το σχόλιο- ότι δηλαδή γνωρίζαμε επί χρόνια πού ήταν ο Ράτκο Μλάντιτς- ως 'ανοησίες', χρησιμοποιώντας μη διπλωματική γλώσσα».

Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η σερβική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τη σύλληψη του Μλάντιτς από την αρχή της θητείας της και πρόσθεσε: «Θα το επαναλάβω ακόμη μια φορά πως εργαστήκαμε πολύ σκληρά προκειμένου να τον συλλάβουμε και τελικά τα καταφέραμε».

Υπενθύμισε δε ότι το κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς εκδόθηκε πριν από 16 χρόνια και πως οι δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία έγιναν κατόπιν και συγκεκριμένα το 2000.

Ερωτηθείς για το ποιος βοηθούσε το Μάντιτς στο να διαφεύγει τη σύλληψη, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιος, αλλά πιστεύει πως στην αρχή της διαδικασίας (σ.σ. ο Μλάντιτς καταζητείται επίσημα από το 1996) ήταν υπό την προστασία ορισμένων μελών του σερβικού στρατού, ενώ στη συνέχεια τον προστάτευαν ορισμένα, λίγα μέλη της οικογένειάς του.

«Στην αρχή αυτής της διαδικασίας, θεωρώ πως σίγουρα, άνθρωποι από τις δικές μας δυνάμεις τον προστάτευαν, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν τα πρόσωπα που τον προστάτευαν και στο τέλος εκτιμώ πως είχε την προστασία μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων από την οικογένειά του», σημείωσε ο κ. Τάντιτς.

Πρόσθεσε δε ότι οι σερβικές αρχές θα ερευνήσουν τα πάντα και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις τους για όσα έχουν συμβεί σε σχέση με την υπόθεση τα τελευταία 16 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

«Μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα σταλεί στο Δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαδηλώσεων κατά της σύλληψης Μλάντιτς, που θα μπορούσαν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση στη Σερβία, είπε:

«Δεν αναμένω πως θα έχουμε τέτοιου είδους ένταση, όπως μια αποσταθεροποίηση της χώρας μας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση εδώ και τώρα. Φτάσαμε στο σημείο της κάθαρσης, όταν παραδώσαμε στο Δικαστήριο της Χάγης τον κ. Ράντοβαν Κάρατζιτς πριν από δυόμισι χρόνια και τώρα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν αναμένω, λοιπόν, πως ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή