Σε εξέλιξη η σύσκεψη κορυφής

Εθνική συνεννόηση, κοινωνική συνοχή και προστασία των οικονομικά αδυνάτων, το τρίπτυχο που έθεσε ο Κ. Παπούλιας
Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 12:38
UPD:13:00

A- A A+

Αρχισε λίγα λεπτά μετά τις 12.30 το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρώτη στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μάκη Μαΐλη και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου Παναγιώτη Μεντρέκα, και ακολούθησε με διαφορά ενός λεπτού ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και το διευθυντή του γραφείου του Κ. Παππά. Λίγα λεπτά αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο αφίχθησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (συνοδευόμενος από τους κκ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη) και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης μαζί με τον πρέσβη Γ. Γεωργίου και το βουλευτή του κόμματός του Αδωνι Γεωργιάδη. Τελευταίος προσήλθε ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, καθώς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Λίγο πριν τις 12:40 στην αίθουσα της συνεδρίασης εισήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος χαιρέτησε έναν - έναν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται υπό το τρίπτυχο «εθνική συνεννόηση - διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής - προστασία αδυνάτων», και παρά τα όποια σενάρια, οι πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο, που επικαλείται και η κρατική τηλεόραση, αναφέρουν ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και δημοψηφίσματος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση στο Συμβούλιο, ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Ανάγκη εθνικής συνεννόησης»

«Ανάγκη εθνικής συνεννόησης»

Η σύσκεψη πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα με την 5η δόση από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ να είναι σε εκκρεμότητα, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί και το ΔΝΤ να απειλεί με διακοπή της συμμετοχής του στη δανειακή σύμβαση εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παράσχει τη διαβεβαίωσή της ότι θα καλύψει την Ελλάδα.

Μετά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση του δανείου, η εκπρόσωπος του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε πως το Ταμείο δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι διαβεβαίωσε από την πλευρά του, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πράξει το παν ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ή πιστωτικού επεισοδίου»

Ο Αντωνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΝΔ δεν δέχεται εκβιασμούς, επαναλαμβάνοντας οτι στηρίζει τους στόχους της οικονομικής εξυγίανσης, αλλά όχι τους τρόπους.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα προσέρχεται στη συνάντηση με την εκτίμηση στόχος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «ένας οργανωμένος λαός μπορεί να έχει αποτελέσματα σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προσέρχεται με τη δέσμευση ότι το κόμμα του «θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να βγει ωφελημένη». Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «μπορεί να περιμένουμε το καλύτερο», χωρίς ωστόσο να αποκλείσει κάποια άλλη εξέλιξη.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι προσέρχεται στο Συμβούλιο διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο και τη μεθόδευση, όπως αναφέρει, από κυβερνητικής πλευράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή