Σουδάν: «150.000 πρόσφυγες» έχουν εγκαταλείψει το Αμπιέι

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 14:24
UPD:14:58

Περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε μαζική έξοδο αφότου ο στρατός του βορείου Σουδάν κατέλαβε πριν από μία εβδομάδα τη διαφιλονικούμενη επαρχία Αμπιέι, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του νοτίου τμήματος.

A- A A+

Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Αμπιέι, την οποία έχει καταλάβει ο στρατός του Βορείου Σουδάν από τις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της ημιαυτόνομης κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν Τζέιμς Κοκ Ρουέα.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αμπιέι και τις γύρω περιοχές», τόνισε ο ίδιος.

«Γυναίκες, παιδιά, γέροι, πήραν τους δρόμους φοβούμενοι τη βία και είναι άστεγοι», τόνισε ο Νοτιοσουδανός αξιωματούχος. Ο αριθμός των 150.000 δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι εκτιμήσεις που έχουν δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για 40 έως 50.000 εκτοπισμένους, στην πλειονότητά τους Νοτιοσουδανούς της φυλής Ντίνκα Νγκοκ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποδήμησαν ακόμη νοτιότερα, προσπαθώντας να διαφύγουν από τα στρατεύματα των βορείων.

«Δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι από τους 110.000 κατοίκους της ζώνης της Αμπιέι έχουν διαφύγει προς νότο. Κανένα ίχνος του πληθυσμού δεν ήταν ορατό και απανθρακωμένα τουκούλ (παραδοσιακές τρώγλες από λάσπη) καταμετρώνται διαρκώς», τονίζεται σε έκθεση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η οποία συντάχθηκε μετά από αεροπορική αποστολή πάνω από δεκάδες χωριά της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή