Υεμένη: Αεροπορικές επιδρομές «με στόχο ένοπλα μέλη φυλών»

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011 14:47

A- A A+

Επιδρομές πραγματοποίησαν πολεμικά αεροπλάνα της Υεμένης εναντίον ένοπλων μελών φυλής που κατέλαβαν περιοχή έξω από την πρωτεύουσα Σαναά, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Λίγο νωρίτερα, μέλη της φυλής Χάσιντ ανακοίνωσαν ότι νίκησαν τις πιστές στον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δυνάμεις και κατέλαβαν στρατόπεδο περίπου 100 χλμ έξω από την πρωτευουσα Σαναά, ύστερα από ημέρες οδομαχιών στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι.

Ο ηγέτης της ομάδας των ενόπλων, ο σεΐχης Χαμίντ Αζίμ, δήλωσε ότι μαχητές του σκότωσαν το διοικητή του στρατοπέδου και τραυμάτισαν στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ έξι από τους άνδρες του σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών με πολυβόλα και αυτοπροωθούμενες ρουκέτες.

Εν τω μεταξύ, οπαδοί και αντίπαλοι του καθεστώτος αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα στη Σαναά, όπου χθες, τέταρτη ημέρα των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

Τα σημεία συγκέντρωσης για την προσευχή της Παρασκευής είναι πλέον ο συνήθης τόπος των συγκεντρώσεων για τους οπαδούς και τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Από την πλευρά της, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές της Υεμένης με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων θα οδηγήσουν τη χώρα «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».

«Λάβαμε πληροφορίες που αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε σήμερα ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Η κλιμάκωση της βίας αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονταν τόσο κοντά σε μία συμφωνία», πρόσθεσε.

«Πραγματικά ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε.

«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ασύμμετρη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλώσεων», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή