Σερβία: Σήμερα η κατάθεση έφεσης κατά της έκδοσης Μλάντιτς

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 12:22
UPD:12:43
A- A A+

Έφεση κατά της απόφασης για έκδοση στη Χάγη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς πρόκειται να καταθέσει σήμερα ο συνήγορός του, μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις κατά τη σύλληψής του στο Βελιγράδι.

Η οικογένεια του Μλάντιτς υποστηρίζει ότι είναι πολύ άρρωστος για να μεταβεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ωστόσο οι σερβικές αρχές αναμένεται να απορρίψουν την έφεση.

Η οικογένεια του Μλάντιτς υποστηρίζει ότι είναι πολύ άρρωστος για να μεταβεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ωστόσο οι σερβικές αρχές αναμένεται να απορρίψουν την έφεση.

Ο δικηγόρος του, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε χθες ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί. Σερβικό δικαστήριο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Μλάντιτς είναι σε θέση να εκδοθεί στη Χάγη προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πόλεμο της Βοσνίας, μεταξύ των οποίων και η σφαγή 7.500 ανδρών και αγοριών μουσουλμάνων στη Σρεμπρενίτσα το 1995.

Χθες, ο γιος του Ντάρκο δήλωσε βγαίνοντας από τις φυλακές του Σερβικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου ότι ο πατέρας του, του είπε ότι «δεν είχε καμιά σχέση» με την σφαγή της Σρεμπρενίτσα.

Την Κυριακή περίπου 7.000 υποστηρικτές του διαδήλωσαν κατά της σύλληψής του στους δρόμους του Βελιγραδίου.

Οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 180 άτομα, πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι, συνελήφθησαν χθες μετά από συγκρούσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 32 αστυνομικοί και 11 πολίτες τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα και έξι καταστήματα.

«Η συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης συνιστά προδοσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο Λίντιγια Βουκίτσεβιτς του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. «Αυτή είναι μία διαμαρτυρία εναντίον της επονείδιστης σύλληψης ενός Σέρβου ήρωα».

Περίπου 3.000 Σέρβοι συμμετείχαν σε άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο βοσνιακό χωριό Καλίκοβιτς, όπου γεννήθηκε ο Μλάντιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή