«Πράσινο» οδοιπορικό τέχνης και επιστήμης

«Green Project στην Αφρική»
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 17:41
UPD:30/11/2012 15:46

A- A A+

Ολοκληρώνεται αύριο, «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», η επεξεργασία των 60.000 φωτογραφιών και 50 ωρών HD video, που συγκεντρώθηκε σε απομονωμένες κοινότητες από την αποστολή της ΜΚΟ Green Project (GP) στην Αφρική το καλοκαίρι του 2010.

Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του «Green Project στην Ασία» το 2008, η GP υλοποίησε το 2010, Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, το οδοιπορικό «Green Project στην Αφρική: Αθήνα-Κέιπ Τάουν από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας». Η 21μελής ομάδα της GP κάλυψε με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού για πρώτη παγκόσμια φορά, 17.500 χλμ (και 400 ναυτικά μίλια) των δύσβατων αφρικανικών δρόμων του νερού. Έφτασε σε 55 ημέρες στο Κέιπ Τάουν, διασχίζοντας τις εννέα χώρες της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Αιθιοπίας, της Κένυα, της Τανζανίας, του Μαλάουι, της Ζάμπια, της Μποτσουάνα και της Νότιας Αφρικής. Η GP επεδίωξε να αναδείξει τη σημασία της ντόπιας παραδοσιακής ενεργειακής παιδείας και των σύγχρονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στη βέλτιστη διαχείριση του νερού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο έργο της UNESCO, του UNEP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Actionaid. Συλλέχτηκαν 20 δείγματα νερού, λήφθηκαν 30 συνεντεύξεις και καταγράφηκαν 50 σημεία «πράσινου ενδιαφέροντος».

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Green-Project ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση των «πράσινων οδοιπορικών τέχνης & επιστήμης», με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η GP τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και έχει αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής στο «Festival de l' Image Environnementale 2010» στο Παρίσι, στη Γαλλία και το Τρίτο Βραβείο για το «Clean Development Mechanism» του «United Nations Framework Convention on Climate Change 2010» στο Κανκούν στο Μεξικό.

Προτεινόμενα για εσάς