Στις πλατείες για έκτη ημέρα οι «αγανακτισμένοι»

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 19:02
UPD:01/06/2011 13:29

Δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα και άλλες κεντρικές πλατείες πόλεων δίνει το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών για έκτη συνεχόμενη ημέρα και ένα εικοσιτετράωρο μετά τη μαζική ανταπόκριση στο χθεσινό πανευρωπαϊκό ραντεβού.

A- A A+

Δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα και άλλες κεντρικές πλατείες πόλεων δίνει το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών για έκτη συνεχόμενη ημέρα και ένα εικοσιτετράωρο μετά τη μαζική ανταπόκριση στο πανευρωπαϊκό ραντεβού.

Οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν συνθήματα κατά του μνημονίου, των τραπεζών, της ανεργίας, των πολιτικών, κρατώντας πανό και χτυπούν συμβολικά μαγειρικά σκεύη.

Στην πλατεία Συντάγματος οι συγκεντρωμένοι έχουν δημιουργήσει ομάδες εργασίας, και συναποφασίζουν μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες για την πορεία των κινητοποιήσεων και των εκδηλώσεών τους.

Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν καλλιτεχνικές ομάδες, ομάδες τεχνικής υποστήριξης, ιατρείο, γραμματεία κ.λπ, ενώ οι αποφάσεις τους επικυρώνονται ανοιχτά και με ψηφοφορία μέσα από τη γενική συνέλευση.

Πολλοί είναι οι συγκεντρωμένοι και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, ενώ καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις και στο Ρέθυμνο, όπου εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες, φοιτητές και οικογένειες ολόκληρες, δίνουν ραντεβού στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στις 7 το απόγευμα. Απόψε θα προβληθεί το γνωστό ντοκιμαντέρ Debtocracy-Χρεοκρατία. Σε συνελεύσεις των «Αγανακτισμένων», όπως έχει καθιερωθεί να αυτοαποκαλούνται όσοι συμμετέχουν, έχουν αποφασισθεί διάφορες δράσεις και δρώμενα για τις επόμενες ημέρες.

Ποικίλες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο

Οι διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων», που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, συνεχίζουν εν τω μεταξύ να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Aποστάσεις από την κριτική που άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος στο κίνημα των «αγανακτισμένων» κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «πρόκειται για έκφραση αγωνίας των πολιτών».

«Δεν φοβόμαστε από τα κινήματά τους, όταν δεν καπελώνονται από κομματικές ταμπέλες», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις τους, ωστόσο θα ήθελε και θα βοηθούσε περισσότερο αν είχαν στοχευμένες δράσεις και προτάσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς.

«Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι, είναι απελπισμένοι», παρατήρησε, τονίζοντας ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να δώσει σ’ αυτούς τους πολίτες, που διαδηλώνουν, όπως είπε, ειρηνικά και ενωτικά, ελπίδα και προοπτική.

Το φόβο ότι στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμέων μπορεί να «παρεισφρήσουν διάφοροι προβοκάτορες και να έχουμε περίεργες εξελίξεις», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Με την κίνηση αυτή της αγανάκτησης και των διαμαρτυριών ο κόσμος 'μουντζώνει' την Βουλή. Όμως, χωρίς να το καταλαβαίνουν 'μουντζώνουν' τον Kοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο «ανοίγουν την 'όρεξη' για περίεργα πράγματα, και άθελα τους 'στρώνουν χαλί'».

Για μια «ιδιότυπη Εκκλησία του Δήμου», έκανε λόγο αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. «Χιλιάδες πολίτες ξεπερνάνε το φόβο, αντιστέκονται και διεκδικούν», επισήμανε, καλώντας τους πολίτες «να νικήσουν το φόβο και «να αντιληφθούν ότι πρόβλημα δεν είναι ο συνάνθρωπός μας» που είναι, όπως είπε, «πιο αδύναμος από εμάς».

«Οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού», δήλωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πολιτών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Η χώρα», πρόσθεσε, ο κ. Κουβέλης, «χρειάζεται πρόγραμμα ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ύφεσης, προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, δίκαιη κατανομή των βαρών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή