Εν μέρει αποτέλεσμα του σοκ του 1995

Η αναβίωση της επέμβασης
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011 20:31

A- A A+

Ο άνθρωπος που διέταξε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην Ευρώπη μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο θα δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε τόσο στο Σαράγεβο όσο και στη Σρεμπρένιτσα.

Το κατά πόσον μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτά τα εγκλήματα είναι αμφισβητήσιμο, γράφει ο Χένρι Πόρτερ στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ».

Η εξέλιξη αυτή, όμως, είναι απείρως προτιμότερη από την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ πριν από μερικές εβδομάδες. Όσο στυγερά κι αν είναι τα εγκλήματα του Μλάντιτς, η έκδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναδεικνύει τις αντίθετες αξίες από το σκοτάδι που συνόδευσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η σφαγή 8.500 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα μπορεί να έχει ξεχαστεί, αλλά οι επιπτώσεις των γεγονότων που συνέβησαν από τις 10 ως τις 13 Ιουλίου του 1995 φαίνονται στην καθημερινότητά μας. Η αναβίωση του δόγματος της φιλελεύθερης επέμβασης είναι εν μέρει αποτέλεσμα του σοκ που προκάλεσαν τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Γεγονότα που συνέβησαν κάτω από τη μύτη των Ηνωμένων Εθνών, ενός ψευδόμενου γάλλου στρατηγού, μιας αδιάφορης βρετανικής κυβέρνησης και μιας δύναμης 700 ολλανδών κυανοκράνων που παρέδωσαν τον πληθυσμό της Σρεμπρένιτσα στους Σέρβους, αφού ο διοικητής της ήπιε μερικά ποτήρια μπράντι με τον Μλάντιτς.

Ακόμη πιο περίεργο ήταν ότι ο ΟΗΕ φαινόταν να μην έχει ιδέα γι' αυτά που είχαν συμβεί. Και επιπλέον δεν είχε καμιά όρεξη να επιδιώξει να μάθει...

... Όταν ο αρθρογράφος της Ομπζέρβερ πληροφορήθηκε τη σύλληψη του Μλάντιτς, θυμήθηκε έναν άνδρα που γνώρισε όταν επισκέφθηκε το Σαράγεβο και τη «Σερβική Δημοκρατία» για να γράψει για τη σφαγή. Το όνομά του ήταν Χάσαν Νουχάνοβιτς και το καλοκαίρι εκείνο εργαζόταν ως διερμηνέας για λογαριασμό των ολλανδών κυανοκράνων. Όταν ήλθαν οι Σέρβοι, μετέφερε τη μητέρα του, τον πατέρα του και τον νεότερο αδελφό του στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζοντας να τύχουν προστασίας. Αλλά οι ολλανδοί στρατιώτες τους έδιωξαν, και κανείς δεν τους είδε ξανά.

Ακούγοντάς τον, ο δημοσιογράφος σκέφτηκε πόσο εξωφρενικά παθητικοί ήταν οι Ολλανδοί και πόσο εύκολα θα μπορούσε η Ευρώπη να σταματήσει τον Μλάντιτς. Κάποια στιγμή δόθηκε εντολή να απογειωθούν αεροσκάφη και να σταματήσουν τους Σέρβους, αλλά ο γάλλος στρατηγός Μπερτράν Ζανβιέ αρνήθηκε να δώσει την άδεια βομβαρδισμού επειδή κάποια έντυπα δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά!

Για να θριαμβεύσει το κακό, είναι αρκετό οι καλοί να μην κάνουν τίποτα. Οι χιλιάδες θάνατοι που προκάλεσε ο Μλάντιτς στο Σαράγεβο και τη Σρεμπρένιτσα ήταν αποτέλεσμα και της απάθειας των Ευρωπαίων. Η παρουσία του στη Χάγη θα μας αναγκάσει να ξανασκεφτούμε πότε είναι αναγκαία μια ένοπλη επέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή