Σερβία: Υπό εξέταση η έφεση κατά της έκδοσης Μλάντιτς

«Εντός του επόμενου 24ώρου» η έκδοσή του
Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 14:47

Ο Μλάντιτς οδηγήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με αστυνομική συνοδεία, στον τάφο της κόρης του, σε νεκροταφείο του Βελιγραδίου.

A- A A+

Στο ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου, στο Βελιγράδι έφτασε σήμερα η έφεση εναντίον της απόφασης για έκδοση του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη. Σύμφωνα με το Reuters, η έφεση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί και η έκδοσή του είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών 24 ωρών.

Η έφεση εστάλη ταχυδρομικά χθες από το δικηγόρο του Μλάντιτς και οι δικαστές διαθέτουν τώρα «προθεσμία τριών ημερών» για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την έφεση αυτή, πρόσθεσε η εκπρόσωπος Ντούσιτσα Ρίστιτς.

Δύο Σέρβοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η μεταφορά του Μλάντιτς στη Χάγη αναμένεται μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

«Η επιτροπή των τριών δικαστών θα αποφασίσει γρήγορα για την έφεση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την απορρίψουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει τα χαρτιά της έκδοσης και (ο Μλάντιτς) θα αναχωρήσει», δήλωσε ένας αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Θα συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, μόλις η έφεση φτάσει στο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος διαφορετικού κυβερνητικού τομέα επιβεβαίωσε το χρονδιάγραμμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι κατέθεσε σήμερα νέα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς, ζητώντας να εξεταστούν από το εφετείο. Ο Σάλιτς ανέφερε ότι το ιατρικό πόρισμα που κατέθεσε αφορά την περίοδο πριν από δύο χρόνια, όταν «διαγνώστηκε βαριά ασθένεια στον Μλάντιτς».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο του πορίσματος, εκτίμησε ωστόσο ότι «μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υπόθεση».

Η υπεράσπιση του Ράτκο Μλάντιτς επιχειρεί να εμποδίσει τη μεταφορά του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας «ψυχοσωματικών προβλημάτων» δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία κατά τη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας του Σαράγεβο και της σφαγής 8.000 ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Εν τω μεταξύ, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με αστυνομική συνοδεία, στον τάφο της κόρης του, σε νεκροταφείο του Βελιγραδίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της σερβικής εισαγγελίας για εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς. Στη συνέχεια επέστρεψε στο κελί του, στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου της Σερβίας για εγκλήματα πολέμου.

Ο ίδιος ο Ράτκο Μλάντιτς ζήτησε να επισκεφθεί τον τάφο της κόρης του Ανα, η οποία αυτοκτόνησε το 1994.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή