Μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», μέσω του οποίου επιχειρήσεις οικοδομικών και συναφών υλικών θα προσφέρουν εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή στην πράξη της αυξημένης φοροαπαλλαγής για τις επενδύσεις αυτές, για την οποία θα εκδίδεται πιστοποιητικό από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση στις ΔΟΥ.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο Γ. Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ σε ημερίδα του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου για την «Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Όπως ανέφερε, η προκήρυξη του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον» έχει καθυστερήσει λόγω των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα.
Μέσω του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον» πρόκειται να υλοποιηθούν επτά κατηγορίες παρεμβάσεων σε σπίτια και πέντε σε λοιπά κτίρια. Ειδικότερα, για τα σπίτια το πρόγραμμα προβλέπει:
-Αντικατάσταση κουφωμάτων με αντίστοιχα υψηλών προδιαγραφών σε 20.000 κατοικίες.
-Αντικατάσταση μονών υαλοπινάκων με διπλά σε 25.000 κατοικίες.
-Εγκατάσταση 5.000 ηλιακών συλλεκτών.
-Εγκατάσταση ψυχρών οροφών σε 20.000 κατοικίες.
-Μόνωση της οροφής σε 20.000 κατοικίες.
-Μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 κατοικίες.
-Αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.
Για τα λοιπά κτίρια οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
-Εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων (κουφώματα, υαλοστάσια, συστήματα σκίασης) σε 3.000 εμπορικά κτίρια.
-Εξωτερική μόνωση σε 5.000 κτίρια.
-Εγκατάσταση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης-αερισμού υψηλής απόδοσης σε 5.000 εμπορικά κτίρια.
-Αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού σε 10.000 εμπορικά κτίρια.
-Εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου σε 1000 εμπορικά κτίρια.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις (π.χ. εισοδηματικά κριτήρια), αλλά οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας. Το κίνητρο είναι οι εκπτώσεις που θα παράσχουν εθελοντικά οι επιχειρήσεις που παράγουν δομικά υλικά, και η μείωση των λογαριασμών (ρεύμα, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα κλπ.) που θα επιτυγχάνουν όσοι κάνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
Με το νόμο 3943/2011 έχει θεσπιστεί ήδη αυξημένη φοροαπαλλαγή για τις επενδύσεις αυτές. Συγκεκριμένα, ενώ παλαιότερα η έκπτωση ήταν το 10% της δαπάνης μέχρι 6.000 ευρώ, με το ισχύον καθεστώς γίνεται 20% της δαπάνης για το ποσό μέχρι 3.000 ευρώ και 10% από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ.
Η αυξημένη απαλλαγή ισχύει για τις επενδύσεις που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ (δηλαδή μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ Οίκον» που «τρέχει» και του «Χτίζοντας το μέλλον» που ακολουθεί) καθώς και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ