Όγδοη ημέρα «αγανάκτησης»

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 19:49
UPD:23:50
A- A A+

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής πραγματοποίησε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος.

Στην όγδοη κατά σειρά συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμη περισσότεροι από 300 μοτοσικλετιστές, οι οποίοι σε πορεία από το Λυκαβηττό έκαναν τον γύρο της πλατείας και στάθηκαν μπροστά από τη Βουλή.

Με σημαίες, μαρσαρίσματα και κορναρίσματα, ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των υπολοίπων του κινήματος ενάντια στους πολιτικούς και τα μέτρα λιτότητας.

Κατά τα άλλα, κατσαρόλες έδωσαν και πάλι το σύνθημα της διαμαρτυρίας και ελληνικές σημαίες με πανό την εικόνα της αγανάκτησης. «Αν δεν φύγουν, δεν θα φύγουμε», δήλωναν συγκεντρωμένοι.

Οι συζητήσεις σε συνελεύσεις και στη γραμματεία του κινήματος των «Αγανακτισμένων» εστιάστηκαν στον τρόπο κατηγοριοποίησης και εξειδίκευσης των θεματικών ενοτήτων, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα αιτήματα των συγκεντρωμένων.

Νέα κίνηση διαμαρτυρίας, που προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες στην πλατεία Συντάγματος, είναι αυτή του Συλλόγου για την «Προστασία των Πολιτών από την Αυθαιρεσία των Τραπεζών», τα μέλη του οποίου ζητούν την εκ νέου αναβολή του ανοίγματος των πλειστηριασμών.

Γ. Παπανδρέου: Οσοι διαδηλώνουν απευθύνονται σε αδύναμα συστήματα

Αναφορά στο κίνημα των «αγανακτισμένων πολιτών» έκανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή.

«Οσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας δημοκρατικής και ενημερωμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και ριζικής αναμόρφωσης της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Εξόχως ταπεινωμένος ο Θ. Παγκάλος

Εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή τον αποκλεισμό της κύριας εισόδου της Βουλής, που οδήγησε πολλούς βουλευτές να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Κήπο.

«Κάποιοι», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη για αυτά που γίνονται», επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη αυτή στους διοργανωτές.

Οπως είπε, «η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η χθεσινή «παραφυάδα» πρέπει να αποδοκιμαστεί. «Αλλιώς», τόνισε, «θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει».

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προηγούμενες δηλώσεις του για να δημιουργήσουν προβλήματα με πρόσωπα και σημείωσε ότι ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα όπως αυτό ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.

Χρ. Παπουτσής: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Να καταδικάσουν άμεσα και να απομονώσουν όσους, όπως είπε, επιμένουν με συστηματικό τρόπο να δημιουργούν επεισόδια και να προκαλούν βίαιες αντιδράσεις εις βάρος της αξιοπιστίας των θεσμών και τις αξιοπρέπειας των προσώπων, κάλεσε τη νέα γενιά και τους πολίτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» και την ένταση έξω από τη Βουλή.

«Ε, όχι. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε στην ζωή ούτε στην πολιτική. Οι νόμοι ισχύουν για όλους και θα εφαρμόζονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε, στο μέγιστο βαθμό, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε ότι «η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους, εντός και εκτός της χώρας».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται στην τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό.

«Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωτηρία της χώρας από τα απίστευτα αδιέξοδα που άλλοι δημιούργησαν», παρατήρησε.

Τόνισε, ωστόσο, παράλληλα, ότι η επαναφορά της Ελλάδας στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος προϋποθέτει, πέραν των άλλων, τη διαφύλαξη της συνοχής της κοινωνίας και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών, των επενδύσεων και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας.

Φ. Πετσάλνικος: Υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού

Τα γεγονότα έξω από τη Βουλή καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με δήλωσή του, ο κ. Πετσάλνικος υπογραμμίζει τους κινδύνους που, όπως αναφέρει, ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό».

«Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή