Παίζει με τα ΜΜΕ, φλερτάρει με το χρίσμα

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 19:58

A- A A+

Η Σάρα Πέιλιν έφτασε στη Φιλαδέλφεια κατά την τρίτη ημέρα μιας περίεργης περιοδείας, που κάνει τα μέσα ενημέρωσης να αναρωτιούνται αν θα διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Πέιλιν που ξεκίνησε την οδική της περιοδεία από την Ουάσινγκτον, αρνείται να αποκαλύψει το δρομολόγιό της, προφανώς σε αντίποινα για την εχθρική αντιμετώπιση που θεωρεί ότι είχε από τα μίντια το 2008.

«Δεν θέλω να παίξω τη γάτα και τον ποντικό. Αυτοί θέλουν έτοιμα πράγματα, ένα πρόγραμμα, ένα δρομολόγιο, αλλά εγώ θα ήθελα να τους βάλω να δουλέψουν λίγο. Αν κάνουν λίγη έρευνα, θα βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους», είπε.

Το παιχνίδι αυτό εξηγεί εν μέρει το ενδιαφέρον που δείχνουν και πάλι τα μέσα ενημέρωσης για την Πέιλιν. Σε αυτό συμβάλλει όμως χωρίς αμφιβολία και η απολύτως υποτονική συζήτηση που γίνεται μέχρι στιγμής για τις υποψηφιότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Όπως επισημαίνει η «Γκάρντιαν», η τακτική έχει λειτουργήσει θεαματικά υπέρ της, με τους ρεπόρτερ να προσπαθούν να μαντέψουν ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός της. Διατυπώνονται εικασίες, πέφτουν στοιχήματα, ενώ υπάρχει και σχετική σελίδα στο Twitter με τίτλο «wheressarah».

Όταν τελικώς οι δημοσιογράφοι την εντοπίζουν, η πρώτη ερώτηση που της κάνουν είναι αν προτίθεται να διεκδικήσει το χρίσμα ώστε να είναι αντίπαλη του Ομπάμα στις εκλογές του 2012. «Δεν ξέρω», απαντά εκείνη. «Ειλικρινά δεν ξέρω». Παραδέχεται πάντως ότι σκέφτεται τι είδους προεκλογική εκστρατεία θα έκανε αν αποφάσιζε να είναι υποψήφια. «Θα ήταν μη παραδοσιακή και αντισυμβατική», είπε. Κάτι σαν την περιοδεία της.

Την Τρίτη το βράδυ, η Πέιλιν έκανε μια σύντομη επίσκεψη στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σκεπτόταν μέχρι πριν από λίγο καιρό να διεκδικήσει κι αυτός το χρίσμα. Μπαίνοντας στο συγκρότημα Trump Tower της Νέας Υόρκης, χαιρέτησε τους τουρίστες και είπε αστειευόμενη στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ να σταματήσει να χρηματοδοτεί το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στη διάρκεια της περιοδείας της, η πρώην υποψήφια για την αντιπροεδρία έχει σταματήσει επίσης μέχρι στιγμής στην Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη. Θα μεταβεί χωρίς αμφιβολία και στη Βοστώνη, έδρα του Tea Party.

Η Πέιλιν, που συνοδεύεται από τον σύζυγό της και την υπόλοιπη οικογένεια, έχει δώσει μόνο μία συνέντευξη, στην Γκρέτα Βαν Σάστερν του Fox, τη μοναδική δημοσιογράφο που της έχει επιτραπεί να λάβει μέρος στην περιοδεία.

Δημοσκόπηση που τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν την Τρίτη δείχνει ότι την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων κατέχει ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, με 17%, και ακολουθούν η Πέιλιν με 15%, ο Ρον Πολ με 10%, ο Νιουτ Γκίνγκριτς με 9% και άλλα ονόματα με ακόμη μικρότερα ποσοστά.

Ολοι αυτοί οι υποψήφιοι δίνουν μάχη για να βγουν στην τηλεόραση, και όταν το καταφέρνουν, η πρώτη ερώτηση που τους γίνεται αφορά την Πέιλιν. «Θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι, αναρωτιέμαι για παράδειγμα τι θα κάνει ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι», δήλωσε η ίδια η Πέιλιν. «Το σκηνικό είναι ακόμη ασαφές».

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή