Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με 16 βουλευτές του Κινήματος να συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση πριν από την ψήφισή του.
Οι βουλευτές ζητούν την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής και του κόμματος, θέτοντας τρία θέματα προς συζήτηση: α) απολογισμός ενός χρόνου από το μνημόνιο β) το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα γ) η διαδικασία εισαγωγής και ψήφισης των νέων μέτρων που προωθούνται.
Οι βουλευτές που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι: Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Τζελεπης, Ολγα Ρεντάρη, Θωμάς Ρομπόπουλος, Κώστας Καρτάλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νικόλας Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Αθανασία Μερεντίτη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εκτορας Νασιώκας, Βασίλης Τόγιας, Δημήτρης Λιντζέρης και Βασίλης Γερανίδης.
Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με ομάδα βουλευτών του Κινήματος να ετοιμάζεται να στείλει ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα.
Ζητούν διεξοδική ενημέρωση και διατυπώνουν ενστάσεις στο ενδεχόμενο το Μεσοπρόθεσμο να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ως ένα άρθρο, καθώς θέλουν να εκφράσουν τυχόν αντιρρήσεις επί των επιμέρους σημείων.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βουλευτής που υπογράφει το κείμενο αναφέρει «δεν πάμε κόντρα σε τίποτα, ζητάμε διεξοδική συζήτηση».
Για έκφραση της αγωνίας των βουλευτών έκανε λόγο, κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία, ο Γιώργος Πεταλωτής. «Οι εκφράσεις βουλευτών είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοτας πως «είμαστε υπεύθυνοι όλοι και για τις πράξεις μας και για το πώς συμπεριφερόμαστε ως βουλευτές».
Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Υποστήριξε ακόμη ότι «η επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εξομοιώνεται με μη συναίνεση στην κυβέρνηση», η οποία -όπως είπε, «σέβεται όσο κανείς στην πράξη την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Σχετικά με το αίτημα το Μεσοπρόθεσμο να μην ψηφιστεί ως μόνο άρθρο, αλλά σαν κανονικό νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «θα ψηφιστεί όπως προβλέπεται για τον προϋπολογισμό, δηλαδή ως πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
«Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.
Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.
Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις, Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή».
«Θέλουμε διευκρινίσεις...»
Πρόκειται για «μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Θέλουμε διευκρινίσεις. Δεν πρέπει να γίνει απολογισμός για ό,τι έγινε μέχρι τώρα; Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Μην πάτε συνεχώς στο αν θα ψηφίσουμε ή όχι το μεσοπρόθεσμο», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαιώνοντας σε δηλώσεις του στον Real FM τη σύνταξη της επιστολής. Από την πλευρά της, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παραδέχθηκε ότι επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τελικά το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει.
«Η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού θεσμικού νόμου που θα ορίσει και θα προσδιορίσει πολλά πράγματα για το μέλλον της κοινωνίας, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ως εκ τούτου απαιτείται μια πίεση δημιουργικής, ας τη χαρακτηρίσω, αναταραχής - μία διαδικασία μέσα από το φιλτράρισμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είτε αφορά το ΚΤΕ Οικονομίας είτε την κοινοβουλευτική ομάδα», παρατήρησε ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας πως αίτημα των βουλευτών που υπογράφουν την επιστολή, είναι να λειτουργήσουν όλα τα όργανα του κόμματος (σ.σ. μετά τις συνεχείς αναβολές των συνεδρίασεων του Πολιτικού Συμβουλίου, των ΚΤΕ και της ΚΟ, που ήταν προγραμματισμένες για την αρχή της εβδομάδας).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με δεδομένο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την τελική έγκριση του Μεσοπρόθεσμου θα γίνει τη Δευτέρα και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Αμέσως μετά το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή.
«... Κάθε βουλευτής έχει τις δικές του αγωνίες και τις δικές του παραστάσεις. Δεν είμαστε ένας λόχος. Θέλουμε διευκρινίσεις. Δεν πρέπει να γίνει ένας απολογισμός τι έγινε μέχρι τώρα; Γιατί στην είσπραξη των φόρων και των εσόδων έχουμε υστέρηση και τι είναι αυτό που θα μας πείσει ότι μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά;
Εγώ για τα θέματα που έχουν δημοσιοποιηθεί έχω ήδη εκφράσει τις απόψεις μου και τις ανησυχίες μου και τις αντιρρήσεις μου. Πρέπει να με πείσει κάποιος πώς η πώληση ενός ποσοστού του ΟΤΕ σε μια κρίση εθνική με μια άλλη χώρα θα διασφαλίσει ότι θα έχουμε την αναγκαία πληροφόρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «δηλητηριώδεις» «τις ελπίδες - αυταπάτες ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να τα ανακόψουν οι αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ή η δημιουργία διάφορων κυβερνήσεων οι οποίες θα διαπραγματευτούν καλύτερα στην ΕΕ, όπως προτείνουν δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου"». «Αυτά», τονίζει ο Περισσός, «είναι μεταμορφώσεις του πολιτικού συστήματος για να προστατευτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που ευθύνονται για τα δεινά του λαού». Mάλιστα χαρακτηρίζει τους προαναφερθέντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «γνωστά και μη εξαιρετέα στηρίγματα του συστήματος» και προσθέτει:
«Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν χρειάζονται διανοούμενους που υπερασπίζονται την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των μισθών πείνας. Χρειάζονται διανοούμενους που προβληματίζονται, αγανακτούν και δεν σιωπούν μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα, αλλά τοποθετούνται υπέρ της εργατικής τάξης: Να ανήκει στην κοινωνία και στο λαό η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και όχι στο κεφάλαιο. Να ανατραπεί ο «ευρωμονόδρομος» της ανταγωνιστικότητας που τσακίζει το λαό της Ελλάδας, τους λαούς της Ευρώπης. Να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία».