Σε συμμορία παρανόμων αποδίδει την επίθεση ο πρόεδρος της Υεμένης

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 22:22
UPD:04/06/2011 11:27
A- A A+

Σύντομο ηχητικό μήνυμα του προέδρου της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος τραυματίστηκε κατά το βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Στο μήνυμά του ο Σάλεχ δηλώνει ότι ο ίδιος είναι καλά, ωστόσο υποστηρίζει ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, την οποία απέδωσε σε μια συμμορία παρανόμων.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ είχε επιρρίψει νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση στη φυλή Χάσιντ. Ο ηγέτης της όμως, σεΐχης Σάντεκ αλ Aχμαρ, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

Ο πρόεδρος της Υεμένης επανέλαβε τις κατηγορίες κατά των γιων του αλ Αχμαρ, αναφερόμενος στο σεΐχη και τους αδελφούς του, και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν τους θεσμούς του κράτους από αυτές τις συμμορίες.

Αρχικά δίκτυο της αντιπολίτευσης μετέδωσε ότι ο πρόεδρος σκοτώθηκε σε επίθεση κατά του μεγάρου του, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών της χώρας διέψευσε την πληροφορία, σημειώνοντας ότι ο Σάλεχ είναι σε καλή κατάσταση, καθώς υπέστη απλώς έναν ελαφρύ τραυματισμό, από τον οποία θα αναρρώσει σύντομα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Υεμένης νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Από την πλευρά του το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε νωρίτερα ότι το κυβερνών κόμμα επίσης δήλωσε ότι ο Σάλεχ είναι καλά στην υγεία του, κάτι που επανέλαβε και ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας.

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός για απομάκρυνση των Ευρωπαίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε το μηχανισμό που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση όσων Ευρωπαίων πολιτών διαμένουν στην Υεμένη και θέλουν να φύγουν από τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης της βίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.

«Ενεργοποίησα το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να φύγουν» από την Υεμένη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Αστον.

Κάλεσε επίσης, για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, να παραιτηθεί. «Κάλεσα κατ' επανάληψη των πρόεδρο Σάλεχ να ακούσε τα αιτήματα του λαού και να μεταβιβάσει την εξουσία», τόνισε.

Έκκληση στους Βρετανούς να φύγουν από την Υεμένη

Να εγκαταλείψουν άμεσα την Υεμένη λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα κάλεσε τους Βρετανούς ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προειοδοποιώντας για την πολύ γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη.

«Είχαμε ήδη πει ότι σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας, θα ήταν απίθανο η βρετανική κυβέρνηση να ήταν σε θέση να απομακρύνει τους υπηκόους της», υπενθύμισε και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε όσους δεν φύγουν με τις τακτικές πτήσεις, όσο υπάρχουν ακόμη».

Ο Χέιγκ ζήτησε από τους Βρετανούς που έχουν φίλους ή συγγενείς στην Υεμένη να τους μεταφέρουν το μήνυμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή