ΝΑΤΟ: Χρήση μαχητικών ελικοπτέρων στη Λιβύη

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2011 07:13
UPD:11:11
A- A A+

Χρήση μαχητικών ελικοπτέρων έκανε για πρώτη φορά στη Λιβύη το ΝΑΤΟ, πλήττοντας στρατιωτικά οχήματα, αμυντικό εξοπλισμό και τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

«Μαχητικά ελικόπτερα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ενωμένος Προστάτης"», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται που ακριβώς πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα προσφέρουν στο ΝΑΤΟ «μεγαλύτερη ευελιξία στο να εντοπίζουμε και στοχεύουμε τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις οι οποίες επιτίθενται σκόπιμα εναντίον αμάχων και κρύβονται σε κατοικημένες περιοχές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση, ο Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ.

«Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μέσα, όταν και όπου κριθεί αναγκαίο, με την ίδια ακρίβεια όπως συμβαίνει σε όλες μας τις επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως ανακοινώθηκε αργότερα από το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ συμμετείχαν γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα Tigre και Gazelle, σε συνεργασία με βρετανικά.

«Περίπου είκοσι στόχοι καταστράφηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στρατιωτικά οχήματα, αλλά επλήγησαν και υποδομές της διοίκησης του λιβυκού στρατού», διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ.

Εναντίον των ελικοπτέρων εκτοξεύθηκαν πυρά από το έδαφος, αλλά κανένα δεν χτυπήθηκε και όλα επέστρεψαν στο BPC Tonnerre που βρίσκεται ανοικτά της Λιβύης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου.

Γαλλία και Βρετανία έχουν αναπτύξει από τα μέσα Μαΐου μαχητικά ελικόπτερα ανοικτά της Λιβύης για να ενισχύσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι.

Τη Δευτέρα αναχωρεί για τη Λιβύη ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα αναχωρήσει το βράδυ της Δευτέρας για τη Λιβύη και συγκεκριμένα για τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

«Το βράδυ της 6ης Ιουνίου θα αναχωρήσω για τη Λιβύη μετά από εντολή του προέδρου Μεντβέντεφ και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και άλλες πολιτικές δυνάμεις στη Βεγγάζη», δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ανώτατος εκπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική.

Ο Μαργκέλοφ ανέφερε στο Ιντερφάξ πως σκοπεύει να συναντηθεί με τους ηγέτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών.

Την αποστολή του Μαργκέλοφ στη Λιβύη είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο της ομάδας των Οκτώ στην Ντοβίλ. Ρώσος αξιωματούχος είχε διευκρινίσει αμέσως μετά πως ο ειδικός απεσταλμένος θα μεταβεί επίσης και στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή