Νέο πανευρωπαϊκό ραντεβού των «αγανακτισμένων» την Κυριακή

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2011 16:34
UPD:05/06/2011 10:47

A- A A+

«Ραντεβού» στο Σύνταγμα και τις κεντρικές πλατείες πόλεων ανά την Ελλάδα δίνουν οι «αγανακτισμένοι» και αυτή την Κυριακή, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 5ης Ιουνίου.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν και το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.

Κρατώντας στα χέρια κατσαρόλες, ελληνικές, ισπανικές και πορτογαλικές σημαίες, και πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, διατράνωσαν γι' άλλη μια φορά ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις πλατείες, εαν δεν αλλάξει η πολιτική σκηνή του τόπου.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, έχει αποφασιστεί να γίνονται «από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες, με αφίσες που θα εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου», καθώς και «πορείες που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου», όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι διαδηλωτές.

Ιδιαίτερο τόνο στην πλατεία, έδωσε το Σάββατο το Athens Pride, το φεστιβάλ λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών με τους χιλιάδες συμμετέχοντες, στην καθιερωμένη παρέλαση, να κρατούν πολύχρωμα μπαλόνια και σημαίες και να δηλώνουν και αυτοί «αγανακτισμένοι», για το γεγονός ότι δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμα πλήρη δικαιώματα για τους ίδιους στην Ελλάδα, διεκδικώντας σύμφωνο συμβίωσης και δυνατότητα πολιτικού γάμου.

Στην Ισπανία, το κίνημα των «αγανακτισμένων» πραγματοποιεί συνέλευση στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης για να αποφασίσει τη συνέχεια που επιθυμεί να δώσει στις κινητοποιήσεις του.

Αυτή η «εθνική συνέλευση εκπροσώπων» των «αγανακτισμένων» που έχουν καταλάβει πλατείες στη Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη και σε άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις, έχει στόχο «να συζητήσουμε και να αναλογιστούμε» την κοινή θέση για το μέλλον του κινήματος.

Σκοπός της συνάντησης είναι να «ενισχυθεί και να εξαπλωθεί το κίνημα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που ανέβηκε στον ιστότοπο madrid.tomalaplaza.net.

Αυξανόμενες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι "αγανακτισμένοι" που έχουν στήσει καταυλισμό στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, επίκεντρο του κινήματος, να φύγουν, καθώς πρόκειται για τουριστικό και εμπορικό κέντρο.

Μία από τις ιδέες που θα τεθούν σε συζήτηση είναι η διοργάνωση μίας πορείας που θα διαρκέσει ένα μήνα, θα διασχίσει όλη την Ισπανία και θα καταλήξει στη Μαδρίτη, απ' 'οπου ξεκίνησε το κίνημα αυτό στις 15 Μαΐου.

Εκπρόσωπος του κινήματος πάντως, την οποία επικαλείται η διαδικτυακή έκδοση της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, υπογράμμισε ότι οι αγανακτισμένοι «δεν αισθάνονται απολύτως υποχρεωμένοι να λάβουν αποφάσεις υπό πίεση», αναφερόμενη στις αυξανόμενες πιέσεις των ισπανικών αρχών να διαλυθεί το εναλλακτικό χωριό από σκηνές που έχει στηθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανέβασε για πρώτη φορά τους τόνους ζητώντας από τους διαδηλωτές να σεβαστούν την ελεύθερη μετακίνηση στην πλατεία. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η αστυνομία θα δράσει «με μέτρο» απέναντι στους διαδηλωτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή