Σε επέμβαση στο στήθος υπεβλήθη ο πρόεδρος της Υεμένης Σάλεχ

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2011 14:59
UPD:16:02
A- A A+

Σε επέμβαση σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Υεμένης Σάλεχ για να αφαιρεθούν θραύσματα οδίβας από το στήθος του, μετά την επίθεση την Παρασκευή εναντίον του προεδρικού μεγάρου.

Εν τω μεταξύ η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει την επιστροφή του στη χώρα, η οποία αναμένεται σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου.

Η νοσηλεία του Σάλεχ στη Σαουδική Αραβία «σηματοδοτεί για εμάς την αρχή του τέλους αυτού του τυραννικού και διεφθαρμένου καθεστώτος. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εμποδίσουμε την επιστροφή του» στην Υεμένη, δήλωσε εκ μέρους της αντιπολίτεηυσης ο Μοχάμεντ Κάχταν.

Η απουσία του Σάλεχ από τη χώρα λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που η κατάσταση είναι χαοτική μετά την αποτυχία της διαμεσολάβησης των χωρών του Κόλπου, που συνδέεται με την άρνηση του Σάλεχ να αποχωρήσει, για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση.

Ο Κάχταν δήλωσε εξάλλου ότι η αντιπολίτευση αναμένεται να συναντηθεί μέσα στην ημέρα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Σανάα και τον εκπρόσωπο της ΕΕ.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σανάα Τζέραλντ Φάιρσταϊν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Υεμένης Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι και συμφώνησαν στην «ανάγκη συνεργασίας» με την αντιπολίτευση.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον Αμπντ-Ράμπο, όμως η δυσκολία έγκειται στο στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν οι γιοι (του Σάλεχ) προτίθενται να του παραδώσουν την εξουσία» σχολίασε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Σημαντικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους γιοι και ανηψιοί του Σάλεχ, παραμένουν στην Υεμένη και δεν ακολούθησαν τον πρόεδρο στη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε μία κυβερνητική πηγή.

Ο Αχμεντ, ο μεγαλύτερος γιος του Σάλεχ, είναι επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ τρεις από τους ανηψιούς του ελέγχουν τις μονάδες ασφαλείας και πηροφοριών της χώρας.

Εκτός από τον Σάλεχ και άλλοι αξιωματούχοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή εναντίον του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του Σάλεχ, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει «εγκαύματα και εκδορές στο πρόσωπο και το στήθος», αλλά η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο στρατός της χώρας κατηγορεί την αλ Κάιντα για την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι. Διπλωμάτες και αναλυτές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του Σάλεχ ότι υπερβάλλει όσον αφορά τον κίνδυνο που αποτελεί η αλ Κάιντα για την Υεμένη με στόχο να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη στη μάχη της εναντίον της οργάνωσης.

Μέχρι τώρα ο Σάλεχ κατηγορούσε τα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ, η οποία έχει συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, για την επίθεση, ενώ μέλη του κύκλου του προέδρου πιστεύουν ότι την επίθεση εξαπέλυσε ο στρατηγός Αλι Μόχσεν που έχει επίσης συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς.

Την ίδια στιγμή, τεταμένο είναι το κλίμα στη Σαναά, όπου τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν μία χειροβομβίδα εξερράγη στο κτίριο όπου διαμένει ο ανωτέρω στρατηγός, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά, όμως μία στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να ήταν ατύχημα.

Πάντως στο Αντεν ξέσπασαν νέες συγκρούσεις -μετά από ανάπαυλα ενός μηνός, ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και το στρατό, μετά από επίθεση ανταρτών σε φυλάκειο του στρατού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή