Κατέκλυσαν το Σύνταγμα οι «αγανακτισμένοι»

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πλατείες της χώρας
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2011 19:40
UPD:06/06/2011 00:39

A- A A+

Μεγαλειώδης είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» πολιτών στο Σύνταγμα, όπου από νωρίς συνέρρεαν πλήθη ανθρώπων κάθε ηλικίας, πιστοί στο δεύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού του κινήματος. Η διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν μεγαλύτερη σε όγκο από κάθε άλλη φορά. Μάλιστα προσήλθαν και πολίτες και από άλλες περιοχές της χώρας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά γέμισαν τους δρόμους πάνω και γύρω από την πλατεία, ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές Ευρωπαίων συμπολιτών τους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, την τρόικα καθώς και για την αυξανόμενη ανεργία, και τη λιτότητα.

«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Δεν έχω ξαναδιαδηλώσει ποτέ, αλλά βλέπω ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική, το μέλλον των παιδιών μου είναι αβέβαιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 40χρονος Γιώργος, κρατώντας στην αγκαλιά του τον 4χρονο γιο του.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές και ξένες σημαίες, διαμαρτύρονται για το μνημόνιο και για τα μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι να αλλάξουν μυαλά αυτοί που μας κυβερνούν» ανέφερε ο 77χρονος κ. Βασίλης.

«Είμαι χρεωμένος 40.000 ευρώ. Γιατί;", γράφει το κρεμασμένο στο στήθος πανό του ενός αγοριού, που συνοδεύεται από τους γονείς του. Η ελληνική σημαία είναι δεμένη στο αναπηρικό καροτσάκι ενός άλλου πολίτη. «Είμαι ανάπηρος στα πόδια, όχι στο μυαλό…» λέει.

Η προσέλευση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο άρχισε πριν την επίσημη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, στις 18.00, με αποτέλεσμα από νωρίς το κέντρο να είναι απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα.

Η πανευρωπαϊκή συνάντηση είναι διαδικτυακή. Προβάλλεται μέσω Ίντερνετ και στην αντίστοιχη κατάμεστη πλατεία της Ισπανίας, την Πλάθα Ντελ Σολ. «Η δική σας συγκέντρωση δείχνει πιο δυναμική από τη δική μας» αναφέρει Ισπανός «αγανακτισμένος» στο Facebook. «Είμαστε διαφορετικοί, αλλά ενωμένοι» σχολιάζουν οι Έλληνες ακτιβιστές.

Σημειώνεται πως το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περιβάλλεται για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων της χώρας. Χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και μοτοσικλετιστές, διαδήλωσαν στην καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώθηκαν τοπικές πορείες, με τους συγκεντρωμένων να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη.

Στη συγκέντρωση κυριάρχησαν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπήρχαν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου και στην Πάτρα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανάλογη εικόνα και στη Λαμία, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο. Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριάρχησαν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα ξεκίνησαν από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Για λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία».

Οι «αγανακτισμένοι» βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας κάθε βράδυ εδώ και 12 μέρες, ενώ η σημερινή συγκέντρωσή τους ήταν η μεγαλύτερη.

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι «αγανακτισμένοι» του Ηρακλείου της Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Δυναμική ήταν και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους έδωσαν ένα ακόμα πιο ηχηρό «παρών» στη διαμαρτυρία.

ΣΥΝ: Γράφεται ιστορία της πλατείες της χώρας

«Τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα συνιστούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία, την εργασία, την ανάπτυξη, το δημόσιο πλούτο και τα κοινωνικά αγαθά», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν τη μεγάλη συγκέντρωση ο Συνασπισμός.

«Τη στιγμή, όμως, που η κυβερνητική πλειοψηφία ψάχνει τρόπους για να μην καταρρεύσει», αναφέρει, «στις πλατείες όλης της χώρας γράφεται ιστορία».

Όπως τονίζει ο ΣΥΝ, «απέναντι στην κυβέρνηση και τους δορυφόρους της συγκροτείται ένα μέτωπο αντίστασης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Η απάντηση της κοινωνίας γίνεται κάθε μέρα πιο δυνατή, με τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές που ενώνουν τις φωνές τους με τους ευρωπαίους συμπολίτες τους και απαιτούν πραγματική δημοκρατία και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

Φ. Κουβέλης: Το πολιτικό σύστημα να αφουγκραστεί τους διαδηλωτές

Τη μαζική καθημερινή παρουσία χιλιάδων πολιτών στο Σύνταγμα, στις περισσότερες πλατείες της χώρας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη χαιρετίζει η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη.

«Εκφράζουν με αυτό τον ειρηνικό τρόπο την αντίδρασή τους στα σημερινά αδιέξοδα, βλέποντας ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη και οι θυσίες τους δεν βρίσκουν αντίκρυσμα», τονίζει ο κ. Κουβέλης και καλεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να αφουγκραστεί την κριτική των διαδηλωτών για τον τρόπο λειτουργίας του.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές και ριζοσπαστικές αλλαγές, προκειμένου αυτό να εξασφαλίζει την κοινωνική συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο και να αντιστοιχείται με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας», υπογραμμίζει.

Προειδοποιεί επίσης ότι «το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν πρέπει να παρερμηνευτεί από ακραίες φωνές και επιλογές κάποιων που επιδιώκουν να καπελώσουν τον αυθορμητισμό και την αγωνία των διαδηλωτών, αλλά και ούτε να αξιοποιηθεί για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή