Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 00:37
UPD:12:54

A- A A+

Το 32ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και 9ο σερί πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ, επικρατώντας και στον τέταρτο τελικό της Α1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με 101-94 στην παράταση, για να κάνει το 3-1 στη μεταξύ τους σειρά.

Σε ένα παιχνίδι «ακατάλληλο για καρδιακούς, όσο κλισέ και αν ακούγεται, οι «πράσινοι» έδειξαν τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όταν η μπάλα «έκαιγε» και δίκαια έφτασαν στη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι», στον αντίποδα, δεν θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς, πως πέταξαν την ευκαιρία να φύγουν με το διπλό μέσα από τα χέρια τους. Στο τελευταίο ενάμισι λεπτό της κανονικής διάρκειας έχασαν τρεις βολές (δυο ο Παπαλουκάς και μια ο Μαυροκεφαλίδης), την ώρα που το παιχνίδι πήγαινε πόντο πόντο.

Επιπλέον είχαν την τύχη να παίζουν κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό, που σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς δεν είχε μέσα στο παρκέ τον αρχηγό και μόνιμο «μυαλό» του, Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Έλληνας γκαρντ υπέστη διάστρεμμα στο πρώτο μόλις λεπτό σε μια ανύποπτη φάση και όσο και αν το πάλεψε, δεν κατάφερε στη συνέχεια να αγωνιστεί.

Μια ομάδα, όμως, που έχει μάθει να κερδίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν θα μπορούσε να μην βρει κάποιον άλλον πρωταγωνιστή. Και πράγματι ο κλήρος έλαχε σε έναν συγκλονιστικό Αντώνη Φώτση, ο οποίος με έξι στα έξι τρίποντα και 22 πόντους συνολικά «σκότωσε» τους αντιπάλους τους. Το πέμπτο ο φόργουορντ των «πρασίνων» το πέτυχε με το ξεκίνημα της παράτασης (86-83), ενώ με το έκτο σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού, αφού εκτόξευσε τη διαφορά στους εννέα πόντους (97-88).

O Ολυμπιακός μπορούσε στην κανονική διάρκεια να πάρει το παιχνίδι, αλλά από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» επέλεξε να «αυτοκτονήσει» και στο τέλος κατέρρευσε ψυχολογικά. Ήταν τέτοιο το άγχος των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που στην παράταση σε μια επίθεση ο Βασίλης Σπανούλης του γλίστρησε η μπάλα μέσα από τα χέρια, φάση που ο έμπειρος γκαρντ δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει σε άλλο παιχνίδι.

Κατά τ' άλλα, βέβαια, πέτυχε 17 πόντους και ήταν ο εκείνος που κουβάλησε τους «ερυθρόλευκους» στους ώμους του. Ο Μίλος Τεόντοσιτς κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά και δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης, παρότι σκόραρε 16 πόντους, δεν βοήθησε ουσιαστικά.

Την επιτυχία του Παναθηναϊκού, πάντως, φρόντισαν να αμαυρώσουν οι ίδιοι του οι φίλαθλοι. Μερίδα ανεγκέφαλων χούλιγκαν πέταγαν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού αντικείμενα και κροτίδες στον πάγκο των φιλοξενούμενων και οι διαιτητές τους κοίταγαν, αντί να διακόψουν το παιχνίδι. Στο τέλος δεν τους έφτανε η νίκη του Παναθηναϊκού και 4'' πριν το τέλος μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να χτυπήσουν παίκτες του Ολυμπιακού.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 41-39, 60-61, 83-83, 101-94 (παρ.)

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου, Μπατίστ 22, Φώτσης 22 (6) , Σάτο 9, Νίκολας 9 (1), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Βουγιούκας 6, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 11 (1)

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7 (1), Γκόρντον 2, Σπανούλης 18 (4), Πρίντεζης 11 (1), Μπουρούσης 16, Κέσελ, Πελεκάνος 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 9 (1), Γλυνιαδάκης 4, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 8 (2).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις