Αναρρώνει ο πρόεδρος της Υεμένης

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 07:37
UPD:10:49
A- A A+

Από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στη Σαουδική Αραβία για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του αναρρώνει ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Διαδηλωτές, ερμηνεύοντας την απουσία του Σάλεχ ως ένδειξη πως εξασθενεί η εξουσία του, γιόρτασαν στους δρόμους της Σαναά όπου πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση θραυσμάτων από το στήθος του αναρρώνει ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ο Σάλεχ τραυματίσθηκε την Παρασκευή, όταν μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά σκοτώνοντας επτά άλλους και τραυματίζοντας τους στενότερους συμβούλους του. Ο πρόεδρος της χώρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ριάντ, ενώ προσωρινά χρέη προέδρου ασκεί ο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος θεωρείται πως δεν έχει σημαντική εξουσία.

Εν τω μεταξύ σε εκεχειρία βρίσκονται τα στρατεύματα που είναι πιστά στον Σάλεχ και η ομάδα Αχμαρ, επικεφαλής της ομοσπονδίας φυλών Σαχίντ της Υεμένης, προσφέροντας έτσι μια ανάπαυλα έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Καθοριστικές για τις εξελίξεις στην περιοχή θα είναι η έκβαση της υγείας του Σάλεχ, καθώς και οι όποιες ενδείξεις από τη Σαουδική Αραβία σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Υεμένη, ή αν το Ριάντ θα ασκήσει πίεση επί του προέδρου της Υεμένης για να παραιτηθεί. ΄

Εκκληση για το σχηματισμό μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου

Την ίδια ώρα, πρόταση για το σχηματισμό ενός μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου το οποίο θα κυβερνήσει τη χώρα μετά την αναχώρηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ για τη Σαουδική Αραβία, κατέθεσαν σήμερα «οι νέοι της επανάστασης».

Οι νεαροί διαδηλωτές εισηγούνται ένα μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έργο των οποίων, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, θα είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης τεχνοκρατών», ενός μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου και η επεξεργασία «ενός νέου Συντάγματος».

Οι διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει από τις 21 Φεβρουαρίου σε πλατεία της Σαναά ζητώντας την παραίτηση του Σάλεχ, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «αποχώρηση» του προέδρου της χώρας.

«Η επανάσταση πέτυχε τον πρώτο της στόχο: την παραγκώνιση του Σάλεχ», σημειώνουν οι νέοι, οι οποίοι δεσμεύονται «να συνεχίσουν την καθιστική διαμαρτυρία ως την πραγματοποίηση των στόχων» του ειρηνικού κινήματός τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή