Η αναγέννηση του Μάριτς

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2011 18:35

«Το να είσαι στον Παναθηναϊκό είναι από μόνο του φανταστικό. Με τέτοιο κόσμο. Τέτοιους παίκτες. Τέτοιο προπονητικό τιμ», δήλωσε ο Σερβοαυστραλός σέντερ.

A- A A+

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον επέλεγε για να καλύψει το κενό που άφηνε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού η φυγή του Νίκολα Πέκοβιτς για τον «μαγικό» κόσμο του NBA, o Αλεξ Μάριτς δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινούσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τον ίδιο, αλλά στο τέλος θα ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα στην καριέρα του.

Αντί να του επιτραπεί με ηρεμία να κυνηγήσει το όνειρό του, ο εργατικός Σερβοαυστραλός σέντερ βρέθηκε δυο φορές στο χειρουργικό τραπέζι. Την πρώτη για να αφαιρέσει μια κύστη στον δεξιό του αγκώνα και τη δεύτερη γιατί υπέστη ρήξη στον τρικέφαλο.

Παρόλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω. Το πάλεψε και κατάφερε να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της ομάδας του πάνω στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν. Λίγο πριν το Final Four της Βαρκελώνης.

Ενθουσιασμένο (και εξουθενωμένο) τον πετύχαμε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου τελικού της Α1 με τον Ολυμπιακό, που έδωσε τον τίτλο στην ομάδα του, τον πετύχαμε έξω από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Μαζί με φιλικά του πρόσωπα απολάμβανε την επιτυχία και πρόθυμα στάθηκε για μια μίνι συνέντευξη.

«Στον πρώτο μου χρόνο εδώ και κέρδισα το νταμπλ. Είναι φανταστικό. Μας ξέφυγε το κύπελλο, αλλά τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε», ήταν τα πρώτα του λόγια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι έπαινοι για την ομάδα, με την οποία τα σάρωσε όλα. «Το να είσαι στον Παναθηναϊκό είναι από μόνο του φανταστικό. Με τέτοιο κόσμο. Τέτοιους παίκτες. Τέτοιο προπονητικό τιμ».

Με ιδιαίτερο σεβασμό που αναλογεί στους δεκάδες τίτλους που έχει κατακτήσει μιλάει για τον άνθρωπο που τον έφερε στο «τριφύλλι». «Ομπράντοβιτς. Δεν καταλαβαίνει κανείς το μπάσκετ καλύτερα από αυτόν. Ξέρει πότε και πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον κάθε παίκτη».

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Σέρβου τεχνικού των «πρασίνων», πάντως, δεν είναι το ότι κερδίζει τον σεβασμό των παικτών του, αλλά το πώς καταφέρνει να τους κάνει «πλύση εγκεφάλου» με τις αρχές του, που με μαθηματική ακρίβεια τους «ψηλώνουν» σε αξία. Ο Ομπράντοβιτς επιμένει στο να βλέπει το μπάσκετ παιχνίδι με το παιχνίδι και να μην αόριστα μακροπρόθεσμα σχέδια. Αυτή του η πεποίθηση φαίνεται, πως έχει γίνει κτήμα για τον Μάριτς.

«Βλέπαμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Για εμάς όλη η σειρά των τελικών πήγαινε φάση-φάση», τονίζει.

Στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ ήταν εκπληκτικός. Δεν θα μπορούσε, όμως να μην παραδεχθεί πως το τέταρτο παιχνίδι της σειράς ήταν το πιο δύσκολο. «Δεν χωράει αμφιβολία πως το τελευταίο παιχνίδι ήταν το πιο αγχωτικό. Αλλά τα καταφέραμε».

Η περιπέτεια με την υγεία του τον σημάδεψε φέτος και δεν ήταν δυνατόν να μην τη σκέφτεται ακόμα και την ώρα του θριάμβου. Έτσι στην ερώτηση για τα πλάνα του για του χρόνου απαντάει σχεδόν κοφτά: «Σημασία για εμένα έχει να είμαι υγιής. Αυτό είναι το σημαντικό. Όλα τα άλλα έχουμε πολύ χρόνο για να τα σκεφτούμε...»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις