Η σκυτάλη σε ΚΤΕ και Πολιτικό Συμβούλιο

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 10:18
UPD:13:53

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του (άτυπου) υπουργικού συμβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του (άτυπου) υπουργικού συμβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει από τις 10.00 με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία του υπουργού Οικονομικών και τεσσάρων ακόμη υπουργών, και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος στις 17.00.

Οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σε φορτισμένο κλίμα, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εκφράζουν επιφυλάξεις για το Μεσοπρόθεσμο (σ.σ. 16 εξ αυτών τις εξέφρασαν με τον πλέον δηκτικό τρόπο στέλνοντας επιστολή στον Πρωθυπουργό) και την επιλογή του δημοψηφίσματος επισήμως πλέον στο τραπέζι, μετά από όσα είπε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πυροσβεστικό ρόλο» για την εκτόνωση του κλίματος, έχουν αναλάβει πέντε υπουργοί της κυβέρνησης που μετέχουν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Ρέππας και η κ. Λούκα Κατσέλη.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα πως «η στάση μας και οι αποφάσεις μας, τόσο ως κυβέρνηση όσο και στην Κ.Ο. αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή ότι κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Επιδίωξη του κ. Παπανδρέου, κατά δήλωσή του, είναι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, διευκρινίζοντας πάντως πως δεν αναφέρεται σε έγκρισή του με 180 ψήφους: «Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης, για την οποία θα συνεχίζω να δουλεύω», τόνισε κατά την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι διαφωνίες από βουλευτές του Κινήματος «δεν σημαίνουν και καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», εκτίμησε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm, ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «την προσπάθεια που γίνεται δεν θα τη χαραμίσουμε πηγαίνοντας στις κάλπες», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο εξετάζεται «ως κάτι απώτερο».

Ως προς τα νέα φορολογικά μέτρα, που αποτελούν το κυριότερο «αγκάθι» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε ανοικτός στην υιοθέτηση άλλων προτάσεων με ισοδύναμα όμως αποτελέσματα. «Εφόσον μπορούμε να βρούμε λύσεις με ισοδύναμα αποτελέσματα», ανέφερε, «μπορούμε να δεχτούμε, να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε προτάσεις που δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας».

Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν τελειώνει στις πρώτες νίκες που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι μακρύς, δύσκολος και απαιτεί αντοχή και αποφασιστικότητα και αυτά τα χαρακτηριστικά διαπνέουν τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε γραπτό του μήνυμα που διαβάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο των Financial Times που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Χθες, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην περαιτέρω εξειδίκευση του τελικού σχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που θα κατατεθεί στη Βουλή αυτές τις μέρες.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπόμπ Τράα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, εκτιμώντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν πιο ορμητικά και δεν είναι η χρονική στιγμή που μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση τους.

Μπoμπ Τράα: Μικρή αναδιάρθρωση είναι σαν να λέμε «λίγο έγκυος»

Μπ. Τράα: Μικρή αναδιάρθρωση είναι σαν να λέμε «λίγο έγκυος»

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, δηλώσεις του οποίου επικαλείται σήμερα το Reuters, η κυβέρνηση αναμένει πως το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια πηγή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της εταιρικής φορολογίας και του ΦΠΑ από τον επόμενο χρόνο. «Θα έλθει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο που θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ από το 2012, το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο», είπε ο αξιωματούχος τα ξημερώματα της Τρίτης μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση για το Μεσοπρόθεσμο κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στην οποία μεταξύ άλλων ερωτά τον Πρωθυπουργό:

«- Θεωρείτε ότι η υπέρμετρη φορολογία θα λύσει το πρόβλημα των κρατικών εσόδων;

- Οι αποκρατικοποιήσεις θα δρομολογηθούν με τους όρους των δανειστών μας; Πώς θα εξασφαλίσετε τη μέγιστη ωφέλεια για το Ελληνικό Δημόσιο από αυτές;

- Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει η επιτήρηση από τους δανειστές μας;»

«Αν είναι να στήσουμε κάλπες για δημοψήφισμα και να μπούμε στη διαδικασία των εξόδων γιατί να μην κάνουμε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας στον Real FM όσα είπε περί δημοψηφίσματος ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Για ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κινδυνολογίας από τον Πρωθυπουργό, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε απροσδιόριστο χρόνο, με ασαφή γενικόλογα ερωτήματα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά προσπάθεια αποφυγής των πραγματικών διλημμάτων». «Αλήθεια», διερωτάται, «η ενδεχόμενη πρόταση για δημοψήφισμα θα σήμαινε και αναβολή της ψήφισης των νέων μέτρων και του μνημονίου ή αποτελεί μια ακόμα επικοινωνιακή πιρουέτα εκ μέρους της κυβέρνησης; Τα παιχνίδια με τη φωτιά και τη δημοκρατία πρέπει να σταματήσουν».

Όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, «η σημερινή κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν πείθει κανένα και έχει καταρρεύσει μέσα από την αποτυχία της». «Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με βάση τα υπαρκτά διλήμματα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία», καταλήγει.

«Ο κ. Παπανδρέου πετάει κορώνες για θολά δημοψηφίσματα, προκειμένου να αγοράσει χρόνο, για μια κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει τελειώσει», εκτίμησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως ένα δημοψήφισμα πρέπει να γίνει στον τόπο και αυτό να αφορά αν η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ντ. Μπακογιάννη: Ο χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει

Ντ. Μπακογιάννη: Ο χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι πολιτικές αλλαγές που θα επιφέρει, θα αποτελέσουν μια ανατροπή στην πράξη των στρεβλώσεων και των ανεπαρκειών που έχει επιβάλλει το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια».

Θετικός επί της αρχής στη διενέργεια δημοψηφισμάτων, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm. «Δεν έχω αντίρρηση», δήλωσε, «αλλά υπάρχει μια βασική προϋπόθεση που πρέπει να τηρείται κάθε φορά που γίνεται δημοψήφισμα: η σαφήνεια των ερωτημάτων και η ύπαρξη ενός σταδίου ουσιαστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης, ώστε να μην προσέρχεται ο πολίτης στο δημοψήφισμα σε διλημματικές καταστάσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή