Σφοδρά πυρά κατά ΥΠΟΙΚ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Αστοχίες-καθυστερήσεις παραδέχθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 15:23
UPD:08/06/2011 11:18
A- A A+

Σφοδρά πυρά από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημερώνει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και γενικότερα για την οικονομία.

Μέχρι στιγμής έχουν διατυπωθεί πολύ έντονες επικρίσεις και ενστάσεις από βουλευτές που έχουν πάρει το λόγο, με πιο αιχμηρή και πάλι την κ. Βάσω Παπανδρέου.

«Το 2009 ήρθα στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο ... τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους; Είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Πού βρίσκεται η διαδικασία;» φέρεται να ρώτησε η κ. Παπανδρέου. Παράλληλα κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%. «Δεν υπάρχει σχέδιο κι αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια» φέρεται να σημείωσε επίσης η κ. Παπανδρέου, η οποία επιπλέον ανέφερε ότι και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και «όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία». Μάλιστα η βουλευτής διατύπωσε εντονότατες επικρίσεις και για το opengov: Αφήστε τα κόλπα με το open.gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας, φέρεται να ανέφερε.

Εντονα επικριτική ήταν και η Τόνια Αντωνίου, η οποία φέρεται να ανέφερε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας». Καταλήγοντας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση.

Τους τόνους ανέβασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».

Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα, η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση, έχει τόσο έλλειμμα που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί ο κόσμος.

Αιχμηρός ήταν και ο κ. Κώστας Γείτονας, ο οποίος εκτίμησε πως υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης «συνεννόησης» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, «πίεση» προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μιας και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Τάχθηκε ακόμη κατά του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό συνιστά προθάλαμο εκλογών. Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει «αναπτυξιακή αντεπίθεση», ενώ επιπλέον υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου «αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή».

«Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα» ρώτησε από την πλευρά της η κ. Ελενα Παναρίτη. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. «Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει» πρόσθεσε.

Εκείνο που έχει σημασία είναι πως αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, σημείωσε από πλευρά του ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.

Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο Λάμπρος Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα». Πρόσθεσε ότι είναι αβελτηρία το ότι η κυβέρνηση δεν έλεγξε την φοροδιαφυγή, ενώ συμπλήρωσε πως αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές πρέπει να ζούμε ως τέτοιοι, επισημαίνοντας ότι έχει εντοπίσει φαινόμενα «έπαρσης αυθεντίας».

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε» ανέφερε ο κ. Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.

Πιο ήπια ήταν η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού: «Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο ... οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση». Ακόμη τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας «έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων».

«Ανάπτυξη χθες» ζήτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία «σταθερής κυβερνητικής δομής», με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Επίσης τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ.

Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της "Ευρώπης των 27". Πρότεινε ακόμη μνημόνιο για δήμους, δηλαδή οι δήμοι που έχουν χρέη και μεγάλη περιουσία να μπουν σε διαδικασία πώλησης, ενώ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης πρότεινε επιδόματα με κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης τάχθηκε κατά των «γκαουλάϊτερ της τρόικας στα υπουργεία», ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε τριήμερη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, για ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας και καταληκτικές αποφάσεις.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ευθύνονται οι εταίροι για την πορεία του προγράμματος και υπάρχουν αμφιβολίες και για την πορεία του επόμενου, τότε πρέπει να επανατοποθετήσει το θέμα από την αρχή. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο από αυτούς που βγαίνουν στις πλατείες, αλλά κι από αυτούς που είναι στα σπίτια τους, γιατί δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, με δεδομένο ότι το προηγούμενο απέτυχε, πρόσθεσε.

Δεν παρουσιάζεται πρόγραμμα με προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ενώ αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, σημείωσε ότι η μόνη εμπειρία παγκοσμίως είναι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι κερδοσκόποι έβγαλαν πολλά χρήματα, ενώ τόνισε πως δεν γίνεται να πουλήσουμε τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε ο Δημήτρης Λιντζέρης, επικρίνοντας παράλληλα τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία «ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική».

Ο Νίκος Ζωίδης προειδοποίησε πως η επίτευξη των στόχων που είναι συγκεκριμένοι, όπως το Μεσοπρόθεσμο και η 5η δόση, [ενδέχεται] να γίνουν θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων.

Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα, ανέφερε η κ. Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα προωθούμενα μέτρα άδικα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.

Τάχθηκε υπέρ μιας συνεκτικής πολιτικής με σοβαρή και εξατομικευμένη αυτοκριτική και αφού διευκρίνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, πρόσθεσε ότι όσοι από τους υπουργούς έχουν αποτύχει «να διευκολύνουν την ελληνική κοινωνία και εμάς κατά την συνείδησή τους».

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία fast track στην απονομή της δικαιοσύνης και την άμεση ενεργοποίηση αστικής συμφωνίας για δήμευση περιουσίας στην περίπτωση της φοροδιαφυγής. Ζήτησε ακόμη να μη γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο αλλά να αλλάξει η αναλογία του ενός προς δέκα σε ένα προς δεκατρία, την αύξηση του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ και πάνω καθώς και να μην πειραχτούν τα επιδόματα που αφορούν οικογένεια, υγεία και σπουδές. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για το ενοίκιο και να σταματήσει αμέσως η κοροϊδία, όπως ανέφερε, με το φυσικό αέριο και τους ημιυπαίθριους. Αναφορικά με το δημοψήφισμα, παρατήρησε ότι στο ΠΑΣΟΚ το λευκό είναι πολιτική αδυναμία, το άκυρο είναι πολιτική ανευθυνότητα και το δημοψήφισμα πολιτική ανικανότητα.

Η ανάληψη της ευθύνης βαραίνει όλους επειδή οι λύσεις θα είναι επώδυνες, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών ότι έμπρακτα θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, μετρήσιμα αποτελέσματα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το τούνελ με εγγυήσεις όχι μόνο στους δανειστές αλλά και στο λαό. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν τους βουλευτές βορά στην κοινωνία οι πλέον λάθος άνθρωποι.

Τα «βογκητά» να ακουστούν όχι από τις «πλατείες», αλλά από τα «Βόρεια Προάστια» με τους φόρους που πρέπει να μπουν στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.

Έχει σημάνει το τέλος εποχής για όλους και θα έχουμε ανακατατάξεις, επισήμανε από την μεριά του ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην κοινωνία εκτίμησε ότι από τη μια υπάρχουν οι δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και από την άλλη οι δυνάμεις της εύκολης διαμαρτυρίας και του λαϊκισμού.

Το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσουμε, ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί προχωράμε σε νέα δανειακή σύμβαση εκτός μηχανισμών που θα ανεβάσει το χρέος στα 355 δισεκατομμύρια το 2014, σημείωσε η Κατερίνα Μπατζελή , επισημαίνοντας ακόμη πως σε αυτό δεν υπάρχει στίγμα ενίσχυσης της παραγωγής. Εκτίμησσε ακόμη ότι αν το δημοψήφισμα που ενδεχόμενως γίνει είναι «μέσα ή έξω από το ευρώ», είναι λάθος.

Το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να πάρει διαζύγιο από τις λογικές περικοπών του πρώτου Μνημονίου, είπε ο Βασίλης Τόγιας, προσθέτοντας ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επωμιστούν κανένα βάρος και καμία περικοπή.

Στο ζήτημα του ΟΤΕ πρέπει να δούμε και το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, ανέφερε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Ο Δημήτρης Βαρβαρίγος ζήτησε το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί με 180 ψήφους και, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η χώρα να πάει σε εκλογές.

Ως μόνη λύση θεωρεί τις εκλογές ο Βασίλης Γερανίδης γιατί, όπως ανέφερε, ούτως ή άλλως θα συρθούμε σε αυτές.

Η Σούλα Μερεντίτη ανέφερε ότι «δεν πετύχαμε και οι ευθύνες δεν είναι μόνο του Παπακωνσταντίνου» και πρόσθεσε ότι δεν περιορίσαμε πριν απ' όλα το σπάταλο κράτος.

Η αξιοπιστία μας έχει χαθεί, ανέφερε η Πέμυ Ζούνη, ενώ, αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των «αγανακτισμένων», ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει «αυτό που γίνεται εκεί έξω» είναι «εκτόνωση, λαϊκισμός ή μήνυμα «όχι άλλο ερήμην μας».

Για «αφόρητο λαϊκισμό του έμμεσου εκβιασμού» έκανε λόγο η Χρύσα Αράπογλου, προσθέτοντας ότι εγγυήσεις πρέπει να δοθούν και προς τον λαό. Ζήτησε χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, άσκησε κριτική για το έλλειμμα τεκμηρίωσης [της κυβερνητικής πολιτικής] και έκανε λόγο για «παρωχημένες αντιλήψεις περί ανύπαρκτων εχθρών και κουτοπόνηρες κατηγορίες για «βαθύ ΠΑΣΟΚ»» διερωτώμενη ποιος εμπόδισε την αξιοποίηση των ΕΛΤΑ π.χ. αλλά και ποιος κρατά στα συρτάρια του υπουργείου 1000 επενδυτικές προτάσεις. Αναφερόμενη στις αποκρατικοποιήσεις, η κ. Αράπογλου έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΑΘ της οποίας τα έσοδα της πενταετίας θα είναι ίσα με την τιμή πώλησή της «αύριο το πρωί» και πρότεινε να τιτλοποιηθούν τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας. Η Βουλή πρέπει «να ανοίξει τα παντζούρια της», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «εκεί έξω γεννιέται με οδύνες το καινούργιο».

Σχοινοβατούμε και η κοινωνία κι εμείς χωρίς δίχτυ ασφαλείας και αυτό είναι όχι άλλα βάρη, όχι άλλες περικοπές, όχι περαιτέρω ακύρωση της αξιοπρέπειας του φτωχού, όχι άνιση κατανομή των βαρών, είπε ο Γιάννης Βούρος.

Ο Γιάννης Αμοιρίδης επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών, ρωτώντας «τι άλλαξε μετά τους πανηγυρισμούς της 25ης Μαρτίου» και πως εξηγείται ο πανικός για την 5η δόση, που μετά είπαμε ότι εξασφαλίστηκε. Η απάντηση στους αγανακτισμένους θα δοθεί από τολμηρούς πολιτικούς, πρόσθεσε, διερωτώμενος αν «το 30% εδώ μέσα, πιστεύει σε αυτό που πάμε να κάνουμε». Από τις ιδεοληψίες ενός υπουργού καθυστερήσαμε έξι μήνες με τα αυθαίρετα, συνέχισε ο κ. Αμοιρίδης, χάνοντας έτσι 600 εκ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις εξωτερικού, είπε ότι αν οι τράπεζες είχαν δώσει τα στοιχεία που ζητήσαμε εδώ και 6 μήνες θα είχαμε εισπράξει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να επιλέξουμε με ποιους είμαστε και με ποιους δεν είμαστε και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «για να φθάσουμε στο Μεσοπρόθεσμο πρέπει να περάσουμε από την «πλατεία»».

«Κόκκινη γραμμή για μένα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και τα «νερά» που πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους» ανέφερε ο Βασίλης Γιουματζίδης, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ανυπαρξία λειτουργίας πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου» και ότι δεν έχει επιτευχθεί αξιοκρατία, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση των νόμων.

Απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτικών διαπίστωσε ο Χρήστος Κατσούρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύγκλιση και συναίνεση και «αν δεν μπορεί να γίνει αυτό να πάμε σε εκλογές».

Σε μία από τις ήπιες παρεμβάσεις, η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε πως πρέπει να εντοπιστούν τα λάθη που έγιναν στο 1ο Μνημόνιο και να εξεταστεί επίσης τι θα αποτρέψει ένα 3ο Μνημόνιο, ηπροσθέτοντας ότι ο χώρος μας είναι μακριά από τις λογικές και τις προσεγγίσεις της τρόικας και γι’ αυτό το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά. Πρόσθεσε είπε ότι χρειάζεται ευρύτερη δυνατή συναίνεση και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά άξιων ενώ οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τα δεδομένα που είναι πάνω στο τραπέζι και όχι με αυτά «που θα θέλαμε να είναι».

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν αποτύχαμε

Κατά τη δίωρη παρέμβασή του, με την οποία άνοιξε η συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποτύχει, αν και παραδέχθηκε αστοχίες και καθυστερήσεις. Ανέφερε ακόμη πως για πάρει η χώρα την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ πρέπει να δείξει ότι κάνει κάτι, ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος, φέρεται να πρότεινε, προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και σε αυτήν την πρόταση αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με αποστροφή βουλευτή για "θρυαλλλιδα κοινωνικής έκρηξης με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου" είπε ότι αν δεν ψηφιστεί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Επιπλέον στις παρατηρήσεις για μη έγκαιρη λήψη μέτρων από τον Οκτώβριο του 2009, αναρωτήθηκε ότι αν τότε λαμβάνονταν περισσότερα μέτρα, πώς θα αντιδρούσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο κόσμος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο κίνημα των «αγανακτισμένων σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμη η "πλατεία". Ακούω τα συνθήματα "να φύγει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση και το χρέος" και σκέπτομαι «εντάξει να φύγει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση, αλλά το χρέος;», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι πριν ψηφιστεί από την Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο θα έχουν κατατεθεί και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Ενημερωτικό σημείωμα για το μεσοπρόθεσμο στους βουλευτές

Ο υπουργός Οικονομικών διένειμε πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει, όσοι ασκούν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση και βάλουν κατά της αξιοπιστίας της, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Και τέτοιες ήταν, το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί χρειάσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011. Οι δυσκολίες άρχισαν όταν το έλλειμμα του 2010 δεν έκλεισε στο 9,4% αλλά στο 10,5%, λόγω της υψηλότερης αφετηρίας του ελλείμματος, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου. Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων.

Έναντι της υστέρησης του προϋπολογισμού του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2007 υστέρησε κατά 9,1 δισ., του 2008 κατά 19,4 δισ. και του 2009 κατά 31,5 δισ.

Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά περίπου δύο μονάδες του ΑΕΠ, που θα γίνει μέσω της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα. Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπονται σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. έως το 2015.

Στο ίδιο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 20% έναντι των σημερινών, ενώ από τις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες, μόνο το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προωθηθεί και ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έσοδα 3 δισ. από την αντιμετώπισή της και έσοδα 6 δισ. από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους.

Επαναλαμβάνει, επίσης, τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης του ΚΤΕ, το προγραμματισμένο για τις 17.00 σήμερα Πολιτικό Συμβούλιο μετατέθηκε για την Τετάρτη και η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Πέμπτη.

Υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης προτείνει η Λ. Κατσέλη

Τον υπερδιπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, αντί της μείωσης του αφορολόγητου, πρότεινε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ώστε να συνεισφέρουν οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «τα μέτρα μας δεν πρέπει να πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους».

Απαντώντας στις αιτιάσεις για αποτυχία του Μνημονίου, είπε ότι «δεν απέτυχε διότι και όλες οι δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν και σημαντικότατες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει.

Επισήμανε ακόμη ότι τα διλήμματα είναι υπαρκτά και προέρχονται από την αδυναμία της χώρας να χρηματοδοτηθεί, ωστόσο τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα είναι πως διατηρείται ακόμα το αίσθημα ότι υπάρχει κοινωνική αδικία και γι΄ αυτό πρέπει στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης να βρεθεί ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο μικροεπιχειρηματίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επικουρικά ταμεία τα οποία, όπως είπε, έχουν έλλειμμα 740 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την επιβολή ειδικού φόρου από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 300 ευρώ και αυτό θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2011.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, χωρίς παρέμβαση τα αποθεματικά των Ταμείων αυτών θα εξαντληθούν ως το 2015 και τότε ή θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% οι συντάξεις ή τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν.

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση μελετά την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, έτσι ώστε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Το επόμενο που μελετά η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, είναι να μην μείνει κανένας άνεργος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το ίδιο να γίνει και για τους εργαζόμενους που δεν θα συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων στα Ταμεία τους.

Σχέδιο έξι σημείων για έξοδο από την κρίση

Εθνικό σχέδιο έξι σημείων για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης. Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα το 2013 θα μπορέσει να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2009, καθώς θα καταστεί δυνατή η ανάκτηση του ελλείμματος των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν από την αγορά τα έτη 2007-2009.

Ειδικότερα τα έξι σημεία του σχεδίου που πρότεινε ο κ. Χρυσοχοΐδης αφορούν:

α) στην προωθούμενη αύξηση των εξαγωγών στο 15% του ΑΕΠ, από το 11% στο οποίο είναι σήμερα.

β) στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

γ) στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

δ) στην αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.

ε) στην μεταστροφή της παραοικονομίας και

στ) στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αγνοούμε την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη και, ως εκ τούτου, πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ανακτηθούν να μην συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια, αλλά να διανεμηθούν δίκαια.

Επίσης πρότεινε την καθιέρωση ετήσιας Έκθεσης βιωσιμότητας της ανάπτυξης κατά τα πρότυπα της Έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

ΛΑΟΣ: Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πια την κυβέρνηση

«Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός κάνει 9 ώρες για να πείσει τους υπουργούς του κι άλλες τόσες ο κ. Παπακωνσταντίνου τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνεται και η ανασφάλεια και η αγωνία της πλατεία» σχολίασε ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος φοβάται και δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή